UEFA e cu ochii pe Dinamo: cum va proceda forul european după ce „câinii“ au demarat procedura de insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Platini, preşedinte UEFA
Michel Platini, preşedinte UEFA

Decizia luată de Ionuţ Negoiţă înseamnă o premieră de care n-a mai avut parte UEFA, după cum a dezvăluit Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF.

Dinamo a demarat procedura de insolvenţă, iar de aici a apărut cea mai importantă întrebare: poate participa clubul în viitorul sezon al cupelor europene? „Adevărul“ a vorbit cu Viorel Duru pentru a afla răspunsul.

„Adevărul“: Ce şanse sunt ca, după ultimele evenimente, Dinamo să fie exclusă din Europa?

Viorel Duru: Dinamo a obţinut deja licenţa internă şi pe cea europeană pentru sezonul 2014-2015. De aceea, UEFA nu poate exclude Dinamo din viitorul sezon al competiţiilor continentale.

Totuşi, noi ştiam că un club aflat în insolvenţă pierde dreptul de a evolua în Europa…

Aşa e. Iar ce se întâmplă acum cu Dinamo, după părerea mea, reprezintă o premieră şi pentru UEFA. Nu ştiu ca vreun alt club să fi obţinut licenţa europeană, iar apoi, la scurt timp, să fi demarat procedura de insolvenţă. UEFA va monitoriza situaţia în care a ajuns Dinamo, dar, repet, nu cred că o va exclude din Europa pentru sezonul 2014-2015.

Şi atunci?

Dinamo, prin decizia de a demara acum procedura de insolvenţă, şi-a închis poarta către Europa din stagiunea 2015-2016. Peste un an, Dinamo nu mai poate solicita licenţă europeană. 

Aţi spus că UEFA va monitoriza Dinamo. Care ar fi consecinţa acestei monitorizări?

Dinamo va trebui să achite până la 30 septembrie, datoriile acumulate până la 31 martie. Atenţie: vorbim de datorii către jucători şi către alte cluburi, dar şi de datoriile către bugetul stat, care rezultă din impozitele pe salarii. Dacă Dinamo nu plăteşte aceste restanţe, atunci, într-o primă fază, va fi amendată de UEFA pe baza fair-play-ului financiar. Dacă nu plăteşte această amendă, abia apoi putem vorbi de o excludere din Europa, încă din sezonul 2014-2015. 

Dacă totuşi UEFA va exclude Dinamo, încă de acum, echipele aflate în spatele ei în clasamentul Ligii I au licenţă de Europa?

Repet: nu cred că UEFA va exclude Dinamo. Totuşi, ca să vă răspund: FC Vaslui n-are această licenţă. În schimb, CFR Cluj şi Pandurii au solicitat şi au primit licenţa europeană. 

Rapid a făcut apel, iar „Cazul Martac“ continuă

Giuleştenii n-au primit licenţa de Liga I, săptămâna trecută, însă ieri au făcut apel şi acum aşteaptă verdictul, care va veni sâmbătă. În altă ordine de idei, Comisia de Disciplină a dat decizia în „Cazul Martac“. Fundaşul „şepcilor roşii“ a fost integralist în partida Chiajna - „U“ Cluj, scor 1-1. Gazdele au contestat însă dreptul de joc al lui Martac, cerând să câştige cu 3-0 la masa verde. Contestaţia Chiajnei a fost respinsă, Comisia de Disciplină considerînd că trebuia făcută înainte de partidă, nu la pauză, aşa cum s-a întâmplat. Chiajna va ataca decizia de ieri la Comisia de Recurs, iar scandalul poate ajunge şi la TAS!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite