Sportul şi-a văzut de drum în plin doliu naţional. De ce nicio Federaţie nu şi-a amânat competiţiile din aceste zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zilele în care România a început să-şi plângă morţii, după tragedia de Club Colectiv, sportul şi-a continuat propriul drum.

De ce doliul naţional nu s-a răsfrânt şi asupra manifestărilor sportive şi de ce în momente de maximă durere, pe stadioane şi în săli s-a jucat fotbal, handbal, rugby, volei, baschet, polo, posibil şi altceva? „Adevărul” a încercat să desluşească motivele acestei atitudini şi a constatat că, aşa cum ne-am fi aşteptat, banul a fost prioritatea numărul 1 şi în acest caz. Dincolo de respect, de compasiune, de orice, contează banii. Iată cum s-au derulat faptele: 

Guvernul nu s-a referit la sport
Guvernul României a decretat sâmbătă 31 octombrie trei zile de doliu naţional. Decizia a venit undeva în jurul prânzului şi n-a avut nicio referire la evenimentele sportive.  În afara arborării drapelului în bernă, singura precizare a fost la adresa posturilor de radio şi televiziune şi a instituţiilor de cultură, care “îşi vor adapta programul în mod corespunzător”. Aşadar în Hotărârea de Guvern nu se precizează nimic despre evenimentele sportive. Doar instituţiile de cultură au fost nevoite să-şi schimbe programul, ceea ce s-a şi întâmplat. Toate teatrele din Bucureşti, în frunte cu Teatrul Naţional, dar şi Circul Globus şi-au amânat spectacolele.
Ministerul Tineretului şi Sportului a încropit sâmbătă un comunicat clar pentru cei din sistem,  confuz pentru cei din afara lui:. „MTS le cere tuturor responsabililor de instituţii, atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial şi aflate în subordinea MTS, să se conformeze prevederilor legale cu privire la evenimente de această natură. Deasemenea, MTS recomandă tuturor responsabililor implicaţi în organizarea de evenimente de natură sportivă, culturală şi de tineret să păstreze în perioada 31.10.-02.11.2015 un minut de reculegere în memoria victimelor, la începerea fiecărui eveniment. În cazul competiţiilor sportive, participanţii sunt obligaţi să concureze purtând banderolă neagră”

pandurii

MTS aruncă vina pe federaţii


În locul acestei comunicări era mai simplu să se spună direct: nu se amână nimic. Sau: noi nu putem amâna nimic. Pentru că dacă e să ne luăm după afirmaţia lui Nicolae Rogoz, consilier la MTS, “Ministerul nu a avut nici baza legală, nici pârghiile administrative pentru a decide amânarea competiţilor”. Baza legală ar fi fost Hotărârea Guvernului, iar pârghia administrativă este independenţa fiecărei federaţii de a-şi organiza activitatea. Şi totuşi, Ministerul n-a făcut nici măcar recomandarea să nu se joace, dar a recomandat să se ţină un minut de reculegere şi a mers chiar mai departe, cerând obligativitatea purtării banderolei negre. Păi ori poţi să faci ceva, ori nu poţi? Aşa cum s-a recomandat minutul de reculegere, se putea recomanda şi amânarea meciurilor, iar dacă nu se ţinea cont de asta “pisica” ar fi căzut clar în curtea celor care organizau evenimentele.
 
În cele din urmă, în sportul românesc s-au purtat banderole negre şi s-a ţinut un minut de reculegere, dar s-a jucat tot ce era programat să se joace în cele trei zile de doliu naţional. De ce? Pentru simplu fapt că banii sunt mai importanţi decât orice, mai ales când sunt daţi înainte. Transport, cazări, televiziuni şi cine mai ştie ce. Evident, nu dădea bine în opinia publică comunicarea acestor explicaţii, în contexul tragediei fără precedent care a lovit România, dar asta este realitatea. Ascunsă sub perdeaua ridicolă a unor comunicate confuse.
Declaraţiile preşedinţilor de federaţii confirmă cele prezentate mai sus, cu menţiunea că unii susţin că s-au ghidat după comunicatul MTS:„Am aşteptat hotărârea Ministerului şi acolo nu s-a precizat nimic în legătură cu manifestările sportive. E adevărat, ar fi fost foarte greu pentru noi să nu se joace, deoarece avem extrem de multe competiţii, la toate nivelurile şi ar fi existat problema decontării cheltuielilor. Nu ştiu dacă ne permiteam toate aceste cheltuieli, am fi analizat dacă s-ar fi decis amânarea evenimentelor sportive”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun.  „Noi eram pregătiţi să amâne etapa, dar ulterior s-a procedat conform celor scrise în comunicatul Ministerului”, a precizat şi Gheorghe Vişan, preşedintele de la volei.

FRF n-a vrut să aducă prejudicii cluburilor

Fotbalul, sportul cu cea mai mare audienţă din România, a avut cam aceeaşi explicaţie. „Hotărârea Guvernului României privind instituirea Doliului Naţional a venit sâmbătă, 31 noiembrie 2015, în jurul prânzului, urmată, la scurt timp, de recomandarea MTS privind păstrarea unui moment de reculegere şi obligaţia participanţilor la evenimentele sportive de a purta banderolă neagră.În condiţiile în care marea majoritate a cluburilor implicate în competiţiile organizate de Federaţia Română de Fotbal aveau deja echipele deplasate în oraşele în care erau programate partidele, s-a apreciat că s-ar produce un prejudiciu cluburilor (cheltuieli de transport, cazare etc.).Astfel, etapa de Liga 3 era programată sâmbătă, de la ora 15:00, la puţin timp după instituirea Doliului Naţional, iar echipele se aflau deja în oraşele unde urmau să dispute meciurile. În acelaşi timp, Liga 2 a avut programate duminică două partide, Olimpia Satu Mare -  FC Braşov şi CS Mioveni – FCM Baia Mare, cu echipele vizitatoare deja deplasate sâmbătă, de la distanţe considerabile. Situaţie identică pentru etapa din primele două eşaloane la fotbal feminin, programată duminică dimineaţa şi în jurul prânzului, şi pentru cluburile angrenate în Liga Elitelor Under 17 şi Under 19.În aceste condiţii, o decizie care să nu ia considerare situaţia majoritătii cluburilor implicate în competiţiii sau una care să nu producă efecte asupra tuturor manifestărilor sportive organizate de Federaţia Română de Fotbal nu ar fi fost acceptabilă”, e comunicatul FRF. 

 "Nu ştim să ne respectăm morţii"

Din partea Ligii Profesioniste de Fotbal, a vorbit Gino Iorgulescu. „ Având în vedere hotărârea care a fost luată, noi ce să fi făcut? Ne supunem legilor ţării. Aşa ni s-a spus, aşa am făcut”, a declarat el pentru Ziarul Ring. Decizia Ligii a stârnit destule valuri. „Nu trebuia să se joace fotbal în România! Eu aş fi decis peste ministrul Gabi Szabo, dar cine să conducă fotbalul în România? Se amâna etapa, nu era nicio problemă, se găsea o fereastră să se joace meciurile. Noi nu ştim să ne respectăm morţii, nici viii nici morţii”, a afirmat tot în Ring, Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF.  Mircea Rednic, antrenor la Dinamo, şi Gică Hagi, patron şi antrenor la Viitorul, s-a declarat şi ei împotriva disputării meciurilor de fotbal. Galeria celor de la Dinamo a cerut jucătorilor să nu se prezinte la meciul cu Viitorul, dar acest lucru nu s-a petrecut, pentru că, aşa cum a precizat Ionel Dănciulescu, „ nu depindem de noi, ci de televiziune, de Ligă, de Federaţie”.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite