Situaţie incredibilă în Liga I. Râmele au mâncat gazonul unui stadion de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată gazonul stadionului Petrolul
Aşa arată gazonul stadionului Petrolul

Gazonul unui stadion construit de la zero şi inaugurat acum patru ani arată mizerabil, iar specialiştii susţin că de vină sunt viermii roşii, care au mâncat suprafaţa de joc.

Petrolul Ploieşti se ofileşte pe zi ce trece la toate capitolele. Clubul este în insolvenţă, echipa e pe ultimul loc în Liga I, iar gazonul stadionului „Ilie Oană” a ajuns să arate mai rău ca un maidan comunal. Transformarea în rău este incredibilă şi, în ciuda repetatelor semnale de alarmă trase de conducerea clubului, suprafaţa arenei a ajuns să se degradeze aproape complet. Iar unul dintre motive e de „cascadorii râsului”.
Servicii Gospodărire Urbană Ploieşti, care are în administrare stadionul, a solicitat un punct de vedere de la specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii - Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, filiala Prahova, şi de la Autoritatea Naţională a Fito-Sanitară, filiala Prahova, iar toată lumea a ajuns la concluzia că şi râmele au contribuit la starea deplorabilă a gazonului, viermii de culoare roşiatică găsind în gazon un mediu propice să se dezvolte.  Mai ales că a plouat destul toamna asta.
Conducerea Petrolului s-a gândit să mute meciul cu Steaua, la Braşov sau la Buzău, dar sub Tâmpa chiria cerută pentru un mecia fost considerată prea mare, iar la Buzău exista pericolul ca lumea să ţină cu Steaua, campioana având acolo mulţi suporteri. Pentru a proteja cât de cât ce a mai rămas din gazon, “lupii” s-au antrenat ba în sală, ba pe alte terenuri din jurul oraşului, ajungând ieri chiar pe sinteticul de la Izvorani.


Va reveni la Primărie
Gazonul de pe “Ilie Oană” a ajuns să arate atât de mizerabil, din cauza unui cerc vicios, în care s-au implicat toate părţile. După construire stadionul a fost încredinţat către administrare către SGU Ploieşti, firmă aparţinând Consiliului Local, iar clubul Petrolul a fost obligat să achite o chirie anuală de circa 300.000 de euro. O sumă considerată mare de patronul echipei, Dan Capră, dar achitată totuşi atunci când Petrolul avea bani. Lucrurile s-au stricat însă şi au început să se acumuleze datorii, moment în care firma de aministrare nu şi-a mai permis să investească bani, mai ales că ea la rândul ei plătea impozite mari aferente construcţiei şi terenului.
Datoriile Petrolului s-au reeşalonat, însă degradarea a continuat iar lipsa de reacţie a autorităţilor a făcut să se ajungă la situaţia actual. Abia miercuri a avut loc la Primărie o şedinţă în care s-a decis ca stadionul să treacă de la SGU la municipalitate, care-l va transfera către CSM Ploieşti unde va fi creat un departament de administrare a bazelor sportive ce va include, alături de stadion, şi Sala Sporturilor Olimpia, Hipodromul Ploieşti, sala Leonard Doroftei şi alte baze sportive. Trecerea la CSM Ploieşti, adică la municipalitate, ar însemna scutirea de impozite şi scăderea costurilor de administrare, astfel încât Petrolul să plătească o chirie mult mai mică.
E greu de refăcut anul acesta
Problema gazonului rămâne însă greu de rezolvat acum. În primul rând se aşteaptă rezultatele finale ale analizelor făcute. Apoi, la o primă estimare, ar fi nevoie de o perioadă de 50-60 de zile, pentru refacerea lui, ceea ce ar însemna care acest lucru să se întindă până în decembrie, iar vremea probabil nu va permite asta. S-ar putea reamenaja gazonul doar în cazul pornirii instalaţiei de încălzire subterană, dar acest lucru costă 100.000 de lei pe lună, adică, vreo 22.000 de euro. Cost pe care actualul administrator al arenei nu vrea să şi-l mai asume. 
Situaţia este extrem de complicată, pentru că dacă nu se intervine acum, când cu 15.000 de euro se poate repara iarba,  întârzierea lucrărilor va duce la stricarea iremediabilă a suprafeţei de joc şi va necesita înlocuirea ei în totalitate, operaţiune care costă 200.000 de euro. În aceste condiţii, Petrolul va juca duminică, probabil, ultimul meci pe “Ilie Oană”, întrucât LPF va interzice apoi meciurile pe acest stadion, din cauza calităţii gazonului.

gazon
“Pe terenul ăsta a intrat cine a vrut şi acest lucru nu este normal. S-au desfăşurat aici şi două meciuri de Old Boys. Nici în Divizia C nu se poate juca pe un asemenea teren” Eusebiu Tudor, antrenor Petrolul


17 milioane de euro a costat stadionul “Ilie Oană”, dat în folosinţă în 2011

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite