Sfaturi de la un celebru expert în educaţie şi nutriţie sportivă. Ce trebuie să facă un sportiv pentru a da randament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colaborator al unor echipe de top, LA Galaxy, Flamengo, Pumas, Barcelona FC, Dana Ryan, expert în educaţie şi nutriţie sportivă în cadrul Herbalife, Dana Ryan a susţinut pentru prima oară în România o serie de workshop-uri interactive.

Ea a fost alături de staful şi atleţii sponsorizaţi ai Herbalife România: jucătorii de la echipa de fotbal FC Viitorul şi echipa feminină de canotaj dublu-vâsle categoria uşoară.

În cadrul celor două întâlniri care au avut loc la baza sportivă a Academiei de Fotbal “Gheorghe Hagi” din Constanţa şi, respectiv, la baza sportivă Snagov s-a discutat cu sportivii şi staful echipei despre importanţa nutriţiei sportive ca element esenţial în ceea ce priveşte performanţa atletului modern şi felul în care pot fi integrate cu uşurinţă acest tip de produse în nutriţia generală. 

 “Pe vremuri, sportivilor li se spunea că sunt talentaţi şi nu trebuie decât să se antreneze intens şi consecvent, însă acum se cunoaşte faptul că nutriţia poate face diferenţa, chiar şi în cazul sportivilor de top. Încă mai este mult de muncă în acest sens şi trebuie să le vorbim celor tineri despre acest aspect pentru a putea integra din timp nutriţia specializată. Sincronizarea este cheia. Sportivul trebuie ajutat din punct de vedere nutriţional în momentul de efort sau refacere în care se află. Hidratarea şi aportul de nutrienţi de calitate sunt esenţiale. O bună hidratare înainte şi în timpul antrenamentelor, împreună cu un consum de proteine şi de carbohidraţi, reprezintă formula optimă de susţinere şi refacere a organismului. Nutriţia sportivă nu este destinată doar sportivilor de performanţă, ci tuturor celor care fac sport şi iubesc mişcarea”, a explicat Dana Ryan.

Dana Ryan le-a dezvăluit jucătorilor câteva dintre regulile de bază ale nutriţiei în sport. “Dacă ar fi să aleg trei reguli de aur, acestea ar fi: echilibrul între ceea ce îi dai corpului şi efortul pe care- l faci, hidratarea, mai ales vara, când este foarte cald, şi consumul de carbohidraţi. De multe ori, oamenii se tem de carbohidraţi, dar uită că aceştia te ajută să-ţi alimentezi eficient corpul”.

image

Meniul sportivilor trebuie să fie echilibrat:  “Pe lângă carbohidraţi, e nevoie de proteine pe parcursul întregii zile, pentru că acest lucru oferă corpului aminoacizi, care hrănesc muşchii. Îţi trebuie un pic de grăsime sănătoasă, luată din ulei de măsline, avocado, peşte, dar nu înainte de antrenament, pentru că îţi poate afecta digestia. Pentru un sportiv de performanţă este necesar şi recomandat un consum de două ori mai mare de carbohidraţi decât de proteine. Hidratarea reprezintă un capitol decisiv. Performanţa poate fi afectată de hidratarea –insuficientă şi fără ca sportivul să îşi dea seama”, a adăugat Dana Ryan. 

Gheorghe Hagi, managerul şi patronul echipei FC Viitorul, a subliniat rolul pe care nutriţia îl are în performanţele lor. “Ca să faci sport de performanţă trebuie să te poţi antrena. În condiţiile în care se joacă şi 60 de meciuri pe sezon, diferenţa se face la capitolul refacere. Jucătorii trebuie să fie conştienţi de acest lucru, să fie educaţi în acest sens, de aceea sunt importante astfel de întâlniri. Parteneriatul cu Herbalife ne-a ajutat să fim cei mai buni în sezonul trecut. Am avut putere, am alergat mai mult decât ceilalţi, iar din octombrie până în decembrie am câştigat aproape toate meciurile, chiar dacă am jucat din trei în trei zile" a încheiat Gheorghe Hagi.

La Snagov, Dana Ryan s-a întâlnit cu tânăra echipă de canotaj feminin formată din Ionela Livia Lehaci şi Gianina Beleaga. Acestea  fac parte din echipa de canotaj dublu vâsle - categoria uşoară şi reprezintă România la cele mai importante campionate naţionale şi internationale. La Campionatul Mondial de Canotaj pentru Tineret din Bulgaria, desfăşurat în perioada 19-23 iulie, au reuşit să câştige medalia de aur, în proba dublu-vâsle categoria uşoară feminin.

 „Am practicat şi am fost antrenor de canotaj mai mulţi ani aşa că sunt foarte emoţionată când interacţionez cu tineri care reprezintă cu succes acest sport. Mă bucur că echipa a reuşit să integreze cu uşurinţă produsele în rutina lor şi sunt sigură că le va ajuta semnificativ pe parcursul carierei sportive” a încheiat Ryan.

Romeo Căzănescu, Country Director, Herbalife România, Moldova şi Ungaria, a adăugat: “Rolul nutriţiei sportive este esential în susţinerea performanţei.   Lucrăm îndeaproape cu sportivii care folosesc produsele noastre pentru a ne alinia cu specificul fiecărui sportiv. Fiecare atlet e diferit şi aceste sesiuni de instruire le oferă sportivilor informaţii valoroase despre trendurile internaţionale,  despre ceea ce înseamnă nutriţie de top pentru performanţe de top  şi felul în care pot fi integrate produsele în funcţie de specificul fiecărui sport.”

Herbalife susţine la nivel mondial peste 150 de atleti de performanta si peste 60 echipe si ligi profesioniste, având ca obiectiv asigurarea unei nutriţii adecvate în vederea îmbunătăţirii performanţelor sportive. În România, pe lângă implicarea în fotbal şi canotaj, Herbalife îi susţine pe Anca Bucur, Miss Fitness Univers şi pe Ciprian Bălănescu, campion balcanic şi campion naţional al României la triatlon, duatlon şi aquatlon.

Gama Herbalife24. Nutriţie pentru performanţă sportivă 24/24

Disponibilă în România exclusiv prin intermediul membrilor Herbalife independenţi, gama Herbalife24 include şase produse premium destinate celor trei momente cheie - înainte, în timpul şi după antrenament: Formula 1 Sport, Hydrate, Prolong, Rebuild Strength, Rebuild Endurance şi CR7.

Fiecare produs joacă un rol esenţial în rutina zilnică a unui sportiv: Formula 1 Sport conţine proteine din zer şi cazeină de foarte bună calitate, care ajută la creşterea masei musculare şi funcţionează ca înlocuitor de masă; Hydrate reface echilibrul hidroelectrolitic şi susţine nivelul energetic prin aportul de Vitamine B (B1, B2, Acid pantotenic şi B12), calciu şi magneziu, care contribuie la un metabolism activ; Prolong este o băutură carbo-proteică pentru antrenamente intense şi îndelungate,  care oferă energie şi protecţie - în timpul antrenamentelor foarte intense; Rebuild Endurance susţine recuperarea după exerciţii aerobe, cu efort fizic prelungit, care necesită restabilirea nivelului de glicogen şi refacerea musculară, în timp ce Rebuild Strength susţine recuperarea după antrenamentele anaerobe şi ajută la refacerea rapidă şi creşterea masei musculare.

 

 

 

 

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite