Sfârşit de tiki-taka. Dominaţia Barcelonei s-a terminat dar clubul catalan e gata să declanşeze un nou proiect grandios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FC Barcelona a fost călcată în picioare de Bayern Munchen
FC Barcelona a fost călcată în picioare de Bayern Munchen

După 5 ani în care a dominat fotbalul mondial, la nivel de echipe de club, FC Barcelona a suferit o corecţie drastică care anunţă finalul unei epoci generoase în rezultate.

Barcelona e în lacrimi! Tiki taka a căzut în genunchi. După 14 trofee cucerite în ultimele cinci sezoane, plus titlul amanetat şi anul acesta în Spania, catalanii şi-au arătat limitele. Nişte limite exploatate la maximum de Bayern Munchen, formaţie care a măturat pe jos cu Xavi şi compania, administrându-le un usturător 7-0, scorul general în ambele manşe. E cel mai urât eşec din istoria clubului, un eşec care anunţă sfârşitul unei ere. „Vom trage concluziile de rigoare la finalul sezonului şi vom lua măsurile care se cuvin”, a declarat preşedintele Sandro Rosell, la finalul meciului de pe Nou Camp, câştigat de bavarezi cu 3-0.
Vilanova, cu normă întreagă sau deloc
Anunţul său prevesteşte o revoluţie în cadrul clubului. Barcelona are nevoie de jucători noi şi trebuie să renunţe la cei care nu fac faţă nivelului impus. Dincolo de asta este problema antrenorului. Tito Vilanova, un tip care a impresionat în sezonul de toamnă, a avut mari probleme de sănătate. Conducerea catalanilor e în mare impas din cauza lui. Moral, a renunţa la Tito e un gest ruşinos pentru un club de anvergura Barcei. Practic, însă declinul echipei a fost evident de când Vilanova n-a mai stat pe bancă. În vară, cele două părţi se vor aşeza la masă, şi oficialii speră ca Tito să aibă puterea de a fi sincer cu el, deşi o boală precum cancerul loveşte când nu te aştepţi. După ce s-au fript în acest sezon, catalanii nu mai vor un antrenor cu jumătate de normă, indiferent care ar fi cauza acestei situaţii. Dacă Tito nu continuă în pole position este un alt fost jucător de legendă al clubului, Luis Enrique, vizat să redea Barcelonei strălucirea.
Handanovici în locul lui Valdes
Şi la nivelul lotului sunt pregătite mutări importante. Priam e problema portarului. Valdes termină contractul în 2014, a anunţat că nu mai vrea să continue, iar acum clubul încearcă să-l vândă chiar din vară, pentru a nu-l pierde gratis. În locul lui e dorit Handanovici. Aducerea slovenului de la Inter poate fi parte dintr-o mutare mai amplă. Milanezii îi vor la schimb pe Montoya, Bartra şi Alexis Sanchez, niciunul cu evoluţii strălucite la Barcelona. Pe lista plecărilor mai sunt Alex Song şi Cesc Fabregas. Ambii au venit de la Arsenal, dar niciunul n-a rupt gura târgului, drept pentru care s-ar putea întoarce acolo. Şi situaţia lui Eric Abidal este incertă. El termină contractul în vară şi n-a primit nicio ofertă de prelungire. Barcelona caută şi fundaş central, printre numele vehiculate fiind cel al lui Hummels, de la Dortmund.
Neymar lângă Messi
Dacă până acum s-a spus că Messi fără Barcelona nu poate prea multe, aluzie la faptul că argentinianul n-a câştigat nimic la naţională, meciurile cu Bayern au demonstrat că şi reciproca e valabilă. Barca n-a reuşit niciun gol fără decarul ei, care a rămas tot meciul pe bancă. „Messi nu ne putea ajuta în situaţia în care se află. La meciul cu Bilbao, din campionat, s-a simţit mai bine, dar la finalul partidei a avut dureri mari. Un jucător cu explozia lui n-are cum să nu acuze o perioadă mai lungă de inactivitate. Dacă îl introduceam pe teren riscam să-l pierdem pentru o perioadă mai lungă. Oricum, calificarea era compromisă”, a explicat Tito Vilanova. Faptul că Barcelona n-a dat gol fără Messi e un semnal de alarmă uriaş. Iar în condiţiile în care jocul de pase al catalanilor este arhicunoscut de toată lumea, specialiştii cred că Barca trebuie să schimbe. Să folosească un vârf împins, de careu, şi să-l lase pe Messi să penduleze în spatele acestuia. Varianta cea mai vehiculată ar fi cea a aducerii lui Neymar, puştiul minune al lui Santos, dar zvonul achiziţionării lui circulă de vreo doi ani şi tot la stadiul de zvon a rămas. „ E clar că Barcelona are nevoie de un număr 9 autentic. Toată lumea aşteaptă de la Messi să dea 1000 de goluri, dar e imposibil să învingi de unul singur aproape mereu”, crede Gică Hagi, unul dintre oamenii care cunoaşte foarte bine echipa catalană.  

„La Barcelona se termină un ciclu. Au luat tot, au dominat lumea, au făcut istorie. E nevoie de sânge proaspăt şi cei de acolo cu siguranţă vor declanşa un nou proiect”
Gheorghe Hagi, fost jucător Barcelona 1994-1996

„A fost o generaţie de excepţie, crescută în propria pepinieră. Barcelona are un cult cum nu există la niciun club din lume. Va fi greu de refăcut această echipă, dar se va naşte alta”
Gheorghe Popescu, fost jucător Barcelona 1995-1997

Trofeele Barcelonei în ultimii 5 ani
Campionatul Spaniei: 3 (2009, 2010, 2011)
Cupa Spaniei:2 (2009, 2012)
Supercupa Spaniei: 3 (2009, 2010, 2011)
Liga Campionilor: 2 (2009, 2011)
Supercupa Europei: 2 (2009, 2011)
Campionatul mondial al cluburilor: 2 (2009, 2011)
Total: 14 trofee

Barcelona în acest sezon din Liga Campionilor

Barcelona- Bayern 0-4 şi 0-3
Barcelona – PSG 2-2 şi 1-1
Barcelona – Milan 0-2 şi 4-0
Barcelona- Spartak 3-2 şi 3-0
Barcelona – Celtic 1-2 şi 2-1
Barcelona – Benfica 0-0 şi 2-0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite