Secretele triumfului „tigroaicelor“ de la CSM Bucureşti: „Banii publici sunt în mare măsură cheltuiţi prost! Nişte minţi luminate au vrut să desfiinţeze echipa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea CSM Bucureşti, înfiinţată în anul 2009, a câştigat Challenge Cup, primul trofeu european la nivel de cluburi din istoria voleiului feminin românesc, deşi bugetul clubului a fost redus la jumătate faţă de sezonul precedent.

Înfiinţată în urmă cu nouă ani, CSM Bucureşti a disputat prima finală europeană din istoria sa, dar şi a voleiului feminin românesc, ultima medalie datând din 1974, când Dinamo Bucureşti a obţinut bronzul în Cupa Cupelor. Challenge Cup este a treia competiţie valorică a continentului, după Liga Campionilor şi CEV Cup. Triumful “tigroaicelor” este cu atât mai meritoriu cu cât, în urmă cu trei ani, s-a pus în discuţie chiar desfiinţarea secţiei de volei a clubului finanţat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Cel care s-a opus atunci este Constantin Căliman, cel care a condus gruparea în perioada 2013 – 2015. „Eu am reuşit, împreună cu team-managerul Eugen Banciu şi cu Gabi Gancea, preşedintele secţiei de volei, să aducem echipa la un alt nivel. Nucleul fetelor este în mare măsură cel din sezonul trecut. Acest antrenor, François Salvagni, are un merit foarte important în obţinerea acestei performanţe. Sper ca cei din club să menţină ştacheta ridicată şi în sezoanele următoare. Erau câteva minţi luminate care, acum ceva timp, cereau desfiinţarea acestei echipe. Când am venit eu în club, în 2013,  s-a pus problema renunţării la secţiile de rugby şi volei, din raţiuni financiare. Le-am explicat că e foarte uşor să desfiinţezi, dar este extrem de greu să construieşti. Le-am spus că, după doi-trei ani de investiţii, vor veni cu siguranţă şi rezultatele. Copiii au nevoie de modele, aşa funcţionează sportul.  Iar în momentul în care echipele de seniori au performanţe, e mult mai uşor să-i motivezi şi pe juniori. Mulţi mă credeau nebun, la vremea respectivă, dar acum îmi dau dreptate”, ne-a declarat Căliman.

Fostul director general a explicat şi de ce câştigarea trofeului de către CSM Bucureşti este o performanţă cu adevărat remarcabilă. „În sezonul trecut bugetul echipei feminine de volei era de 1,3 milioane de euro, acum a fost tăiat la jumătate. Asta în condiţiile în care Bursaspor, una dintre echipele eliminate, are un buget impresionant, de 8 milioane de euro. Există în voleiul european chiar şi echipe care beneficiază de 11 milioane de euro pe an, iar unele jucătoare câştigă chiar şi un milion de euro pe sezon. De exemplu, Eva Ianeva, care a trecut pe la CSM anul trecut, venise la noi din Rusia, unde câştiga 600.000 de euro, pe 6.000 de euro. Despre asta vorbim. Plus că există şi problemele care sunt la nivel de infrastructură. Bine că măcar există şi sala de la mall, pe care am descoperit-o chiar eu. Era construită de mai mulţi ani, dar era închisă, fiind utilizată mai mult ca depozit. Am inaugurat-o anul trecut. Până atunci, jucam în comuna Dobroieşti! De fapt, infrastructura este marea problemă. Ar trebui să existe câte o sală de 1.500 de locuri în fiecare sector. Ca să se poată face în continuare performanţă la CSM, este nevoie de o pistă de atletism, de un teren de rugby. Din păcate, sportul este ultima preocupare a clasei politice!”, a mai spus Căliman.

Voleiul, ca federaţie, are un marketing foarte slab. Din păcate, preşedintele Vişan trăieşte în trecut… Banii publici sunt în mare măsură cheltuiţi prost! Eu aş vrea ca 1% din PIB să fie alocaţi sportului!Constantin Căliman


Bacşiş: „Am obţinut un rezultat istoric”

Jucătoarea echipei CSM Bucureşti, Roxana Bacşiş, consideră câştigarea Cupei Challenge un rezultat istoric pentru voleiul românesc şi dedică trofeul tuturor susţinătorilor formaţiei sale. „Am obţinut un rezultat istoric, sunt foarte mândră de echipa mea. Am reuşit să facem asta doar prin dăruire şi pasiune. Eu cred că am fost mai bune decât celelalte echipe la toate capitolele. Mă bucur că echipa nu s-a desfiinţat şi că am putut face un lucru minunat. Acum vrem să ne concentrăm pe Cupa României şi pe campionat”, a declarat Bacşiş. Jucătoarea Georgiana Faleş a precizat că echipa sa a reuşit câştigarea trofeului datorită forţei grupului.  “Am demonstrat pe teren că merităm să luăm acest trofeu. La sfârşit eram în transă, nu realizam că ni se întâmplă nouă aşa ceva, dar când am ridicat trofeul am fost foarte fericită, a fost cea mai fericită zi din viaţa mea. Suntem o echipă valoroasă, tot ceea ce am realizat am realizat prin forţa grupului”, a afirmat Faleş.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite