Scandal şi la ciclism. Preşedintele Federaţiei Române e acuzat că merge la un curs internaţional în locul unui sportiv cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Novak e campion olimpic şi preşedinte al Federaţiei Român de Ciclism
Eduard Novak e campion olimpic şi preşedinte al Federaţiei Român de Ciclism

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, este acuzat de discriminare şi lipsă de caracter de un părinte al unui junior cu dizabilităţi.

Uniunea Ciclistă Internaţională a adresat o invitaţie tinerilor ciclişti cu dizabilităţi din România să participe la un stagiu de pregătire în Aigle (Elveţia), între 2 şi 15 martie 2015, pentru efectuarea pregătirii atât pe velodrom, cât şi pe şosea, urmând a primi recomandări de antrenament, dar şi pentru dezvoltarea tehnicii.

Cei trei tineri sportivi aleşi să participe la stagiu au fost Eduard Novak (37 de ani) şi juniorii Robert Tămîrjan şi Attila Olah.

Doctorul Sorin Matican îl acuză pe Eduard Novak, care e şi preşedintele Federaţiei, de lipsă de caracter şi de discriminare, având în vedere rezultatele copilului său, Theodor, şi de faptul că puteau merge mai mulţi paraciclişti în acest stagiu. Nemulţumit, el a publicat pe pagina de Facebook a fiului său, Theo Matican:

"Eu, Sorin MATICAN, tatăl lui Theo, în urma apariţiei unui comunicat pe pagina "echipei sportive" Federaţia Română de Ciclism, trimit aceasta scrisoare deschisă în atenţia Domnului Eduard Novak: Revolta unui părinte - De ce asemenea sentimente tocmai în rândul persoanelor cu dizabilităţi? La o asemenea invitaţie, cum este cea primită de la UCI, un manager iscusit ar alege sportivi de la mai multe cluburi, pentru că vrea să fi fost manager pentru toţi cicliştii români, nu numai pentru cei vorbitori de limbă maghiară. Mare păcat! S-a ajuns la comunicate federale bilingve! Dar dacă ar fi doar discriminare atunci Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii va fi dat o rezoluţie în dosarul deja deschis! Un lider adevărat niciodată nu începe o lista cu el personal, decât lista responsabilităţii! Un manager vizionar va fi mai presus de exemplu personal şi mai ales se va preocupa de "viitorul ciclismului românesc" - când ai oportunitatea să pregăteşti tineret, să oferi o şansă unui tânăr sportiv să se perfectioneze, de ce să alegi un sportiv de 36 ani în detrimentul unuia de 17?! Întreaga mea consideraţie şi tot respectul pentru sportivul, campion mondial şi olimpic. Dar caracterul acestuia? Să accepte să-i ia locul unui sportiv de 17 ani? Tocmai aceasta discrepanţă, această “nepotrivire sau deosebire flagrantă între două lucruri, două aspecte, două fenomene” - sportivul si asa zisul preşedinte de federaţie, l-au îndepărtat de oameni! Nici nu contează dacă rezultatele obţinute de acel tânăr îl recomandă, nici dacă" federaţia" sau aşa zisul "presedinte" nu oferă vreun un ajutor (în fapt această invitaţie este pentru dezvoltarea ciclismului! Fie el si paraciclism! ) era suficienta doar o intrebare! O simplă abordare! Exact ca atunci cand n-aţi răspuns la o simpla cerere de ajutor, cu un sfat, cu o părere, despre clasificarea paralimpică... O neimplicare aici, o iresponsabilitate dincolo.... Şi multa Demagogie! Multă meschinarie! "Mulţumesc pentru că aţi avut încredere în mine” ne spunea Eduard Novac - O mare dezamagire! Ruşine Domnule Novak!”.

Theo Matican (foto jos), sportivul diagnosticat cu probleme neuromotorii, a cucerit, printre alte trofee interne şi internaţionale, două medalii de aur la Cupa Europeană de Paraciclism din 2014, categoria T 2, în probele de fond şi contratimp, la Belgrad. “Adevărul” a încercat să ia legătura cu Eduard Novak, preşedintele Federaţiie Române de Ciclism, dar acesta nu a răspuns la telefon.

matican
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite