S-a stricat malaxorul. Din Liga I n-a fost dat afară niciun antrenor deşi au trecut 4 etape. De zece ani nu s-a mai văzut asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo Grozavu e cel mai vechi antrenor în funcţie din Liga I
Leo Grozavu e cel mai vechi antrenor în funcţie din Liga I

După ce sezonul trecut în Liga I au fost operate 38 de echimbări de antrenor, în primele patru etape ale actualului campionat s-a consemnat o stabilitate incredibilă.

Liga I este recunoscută ca o competiţie care „toacă” antrenorii la foc automat, numai anul trecut făcându-se 38 de schimbări de tehnicieni, în 34 de etape. În aceste condiţii, faptul că în primele patru etape din 2015-2016 nu s-a produs nicio demisie sau demitere, reprezintă un lucru anormal.
Iar acest lucru conturează un record care n-a mai fost înregistrat de zece ani, mai precis din 2005-2006. Situaţia este oarecum surprinzătoare ţinând cont că este primul sezon într-o formulă nouă, cu play-off şi play-out, dar pe de altă parte este îmbucurătoare, gândindu-ne că fără stabilitate e greu să faci performanţă.
Cei 14 tehnicieni din Liga I nu doar că au scăpat nevătămaţi, dar niciunul dintre ei n-a fost ameninţat cu demiterea, chiar dacă unele echipe, gen Botoşani, CSU Craiova ori Petrolul au rezultate sub aşteptări.
Comparativ cu ce se întâmplă acum, anul trecut, în acelaşi interval, Marin Barbu (Ceahlăul) şi Cornel Ţălnar (FC Braşov) fuseseră deja demişi. Nici ei, dar nici înlocuitorii lor de atunci, Florin Marin, respectiv Adrian Szabo nu mai sunt în Liga I, cum nici echipele lor nu se mai regăsesc în prima divizie.
La momentul actual cel mai vechi antrenor din Liga I, aflat în funcţie, este Leo Grozavu, de la FC Botoşani. Tehnicianul de 47 de an este în funcţie de la începutul anului trecut şi treptat a devenit cel mai longeviv antrenor din competiţie.
Faţă de sezoanele trecute se remarcă şi faptul că a rămas un singur antrenor străin în România, Nicolo Napoli, de la CSM Iaşi. O analiză a carierei de tehnician a fostului fundaş de la Juventus şi Cagliari arată însă că Napoli există ca antrenor doar în România. Până la 53 de ani, el a antrenat numai în ţara noastră, la Craiova, Braşov, Astra, Turnu Severin şi acum la CSMS Iaşi. Anul trecut, spre exemplu, în România au activat şapte antrenori străini: Oleg Protasov (Ucraina) la Astra, Vjekoslav Lokica (Croaţia) la FC Braşov, Zé Maria (Brazilia) la Ceahlăul, Vanja Radinović (Serbia) la Ceahlăul, Hans Michael Weiß (Germania) la Oţelul, Nicolo Napoli (Italia) la CSMS Iaşi şi Cristiano Bergodi (Italia) la Rapid.
O posibilă explicaţie a faptului că antrenorii nu mai sunt “executaţi” fără milă este şi absenţa salariilor mari ale acestora. Criza financiară din Liga I a muşcat din plin şi din retribuţiile antrenorilor, astfel că destul de puţini mai sunt cei care câştigă peste 5000 de euro pe sezon. Şi în acest context conducătorii sau preşedinţii nu se mai pot agăţa de motivaţia că aceştia nu-şi merită banii.

Cârţu antrenează de 27 de ani
Sorin Cârţu (60 de ani) este cel mai experimantat antrenor din Liga I, al antrenând de 27 de ani, din sezonul 1988-1989, când a pregătit pe Universitatea Craiova. El are în palmares 15 echipe din România şi una din străinătate pe la care a trecut. Un alt „globe-trotter” este Mircea Rednic (53 de ani) care a antrenat 13 echipe, opt din România şi cinci din străinătate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite