Reportaj de la Atena: ca să ajungă la Mondiale, România se bate cu o ţară învinsă. Cât plătesc grecii pe curent şi de ce sunt scârbiţi de barajul de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străzile Atenei sunt pline de oameni care zac pe marginea drumului, după ce au rămas fără slujbă şi fără locuinţă. FOTOGRAFII: Mihai Voinea
Străzile Atenei sunt pline de oameni care zac pe marginea drumului, după ce au rămas fără slujbă şi fără locuinţă. FOTOGRAFII: Mihai Voinea

Trimisul special al ziarului „Adevărul“ în Grecia, Mihai Voinea, se află de miercuri în oraşul care va găzdui manşa-tur a „dublei“ Grecia – România (vineri, ora 21.45, România TV). Acolo a descoperit nişte oameni cu atât de multe probleme, încât fotbalul e ultima lor grijă.

România joacă astăzi, la Atena, unul dintre cele mai importante meciuri ale echipei naţionale din ultimul deceniu. E prima şansă reală de a ne întoarce la un campionat mondial, după barajul cu Slovenia pe care l-am pierdut în 2001. O şansă cu atât mai mare cu cât întâlnim o naţională a Greciei fără fotbalişti cu renume şi fără prea mare susţinere. 

Elenii par să aibă prea multe motive de îngrijorare în viaţa de zi cu zi pentru a mai fi preocupaţi de meciul cu România. 

Maidanezii lor sunt câini abandonaţi

Grecia nu arată deloc bine după criza financiară pe care a traversat-o în ultimii ani. Exceptând „Acropola“, unde se găsesc impresionantele vestigii ale Greciei antice, Atena s-a transformat într-o capitală cenuşie, cu oameni împovăraţi, care încă se mai chinuie să înţeleagă ce li se întâmplă. Străzile sunt pline de rable, terasele sunt aproape goale, iar locuri precum Piaţa Omonia, un punct central al oraşului, te fac să te simţi ca în Bucur Obor. Trotuarele sunt încărcate de tarabe improvizate în care se vând mărgele, borsete, şosete flauşate şi sacoşe de rafie la trei euro bucata. Prin ganguri, bine înveliţi în plăpumi, stau cuibăriţi, unii peste alţii, tot felul de boschetari, iar gurile de intrare la metrou sunt înconjurate de câini vagabonzi. Patrupede de rasă ajunse pe străzi, care privesc derutate către trecători, aşteptându-şi în zadar stăpânii care nu şi-au mai putut permite nici măcar un animal de companie. 

Factura de curent: 220 de euro lunar

În acest peisaj sumbru, un coleg din presă, ziarist bătrân umblat pe toate continentele mapamondului, s-a rătăcit pe străzile capitalei elene şi a intrat în panică. Era şocat: „Tati, acum zece ani te oprea lumea pe stradă în Atena, «how can I help you?». Acum te rogi de ei să te ajute şi se uită urât la tine“. 

Niki Dumitriu, fost fotbalist al Rapidului în anii 60, trăieşte de 26 de ani în capitala Greciei şi spune că lucrurile s-au schimbat în mod dramatic odată cu criza financiară: „Acum 4-5 ani era paradis, era o prosperitate generală, dar după apariţia crizei s-a dus totul de râpă. Oamenii nu-şi mai găsesc de muncă, au crescut cheltuielile, lumea face faţă din ce în ce mai greu. Mie, în 2011, îmi venea factura la curent 80-90 de euro, acum ajunge şi la 220 de euro pe lună. E cât un salariu în România“.  

Dezinteres total pentru baraj

Partida tur dintre Grecia şi România este departe de a stârni vreun entuziasm printre locuitorii Atenei. Am încercat să vorbim cu oamenii despre meci şi s-au uitat la noi cu expresii scârbite, ceva de genul „de asta ne arde nouă?“. Un grec bătrân, vânzător într-un magazin de suveniruri. ne-a spus doar atât când a auzit de unde suntem: „Romania bye!“. Nu ne-am dat seama dacă se referea că nu o să ne calificăm la Mondiale sau dacă pur şi simplu dorea să părăsim magazinul. 

„Pe ei nici nu-i interesează că joacă cu România. Am văzut că antrenorul lor e foarte sigur pe calificare, dar nu prea văd pe ce se bazează pentru că nu au cine ştie ce echipă. Au apărare foarte bună şi îl au pe Mitroglou ăsta în atac, care trebuie ţinut om la om. Trebuie unul câinos care să-l ţină, poate Bourceanu“, mai spune Niki Dumitriu (foto, stânga).

Voinea

Românii îi bat pe greci la muncă: „Patronul pe noi ne-a păstrat, iar pe ai lor i-a dat afară“

Deşi stadionul Karaiskakis are o capacitate de numai 32.000 de locuri, până joi la prânz nu se vânduseră încă toate biletele. Mai mult, elenii au scăzut preţul tichetelor de teamă că vor rămâne cu stadionul gol şi se pare că arena va fi totuşi plină. Ieri, la case mai erau disponibile chiar şi bilete la peluză, la preţul de zece euro. Grecii au anticipat lipsa de interes a suporterilor alegând stadionul celor de la Olympiakos în detrimentul stadionului Olimpic din Atena, cu o capacitate de 71.000 de locuri. În tot acest timp, cele peste 50.000 de bilete pentru partida retur de la Bucureşti au fost deja epuizate. Românii vor fi prezenţi şi la Atena, unde vor ajunge în ziua meciului aproape 2.000 de suporteri ai naţionalei. 

Numărul românilor din tribune ar putea să fie şi mai mare dacă ţinem cont că există conaţionali care trăiesc în Atena şi care şi-au cumpărat bilete direct de la case, urmând să fie amestecaţi printre suporterii Greciei. Pe doi dintre ei i-am găsit ieri în faţa stadionului Karaiskakis. Nicu şi Sorin (foto jos) trăiesc în Atena de peste zece ani şi sunt muncitori în construcţii. „Eu am bătut pariu cu un prieten grec pe o navetă de bere că ne vom califica la Mondiale. Am încredere în echipa României, chiar dacă grecii sunt siguri de calificare“, ne-a spus Nicu din Suceava. 

Cei doi români spun că Grecia este într-un declin dramatic în ultimii ani:

„Am venit aici când lucrurile mergeau foarte bine, dar acum e dezastru. Lucrăm la patron, eram 10 greci şi 5 români. De când a venit criza, pe greci i-a dat afară, iar pe români ne-a păstrat. Grecii nu munceau, stăteau să treacă ziua, pentru că lor nu le place munca deloc. Erau mulţi români în Atena, dar au fost nevoiţi să plece, au rămas numai cei care ştiu meserie. Şi nouă ne e greu, înainte luam 70 de euro pe zi, acum luăm 40, dar şi chiria ne-a scăzut de la 400 la 200 de euro. Acum, în Atena, poţi să-ţi cumperi o garsonieră cu 10.000 de euro. Ţara a fost distrusă de criză“.

Fani

Vine şi Chiricheş la Atena

Naţionala României a făcut, joi, primul antrenament oficial pe stadionul Karaiskakis, care a fost urmărit de o armată de ziarişti şi de câţiva suporteri bine struniţi de harnicul Jean Vlădoiu, angajat la Federaţie să se ocupe de relaţia cu fanii naţionalei. Ziariştii eleni prezenţi la antrenament ne-au spus că, deşi afişează o siguranţă absolută, grecii se tem de partida cu România, cei mai valoroşi jucătorii fiind consideraţi Marica şi Bourceanu. De altfel, gazetarii susţin că Alexandru Bourceanu s-ar afla pe lista de transferuri a celor de la Olympiakos Pireu, urmând să fie monitorizat în această dublă de baraj.

După antrenament, Victor Piţurcă a susţinut şi o conferinţă de presă, în care, în afară de clasicul „meci greu pentru ambele echipe“, a anunţat că portarul Ciprian Tătăruşanu este apt de joc, iar Vlad Chiricheş va ajunge şi el în Grecia şi are şanse mari să apară pe teren în partida retur de la Bucureşti. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite