Reportaj din culisele US Open - Care este băutura preferată a americanilor la tenis, cât costă suvenirurile şi ce reguli de securitate a impus poliţia din New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La US Open, ca la picnic FOTOGRAFII:  Iulian Anghel (New York)
La US Open, ca la picnic FOTOGRAFII:  Iulian Anghel (New York)

Ultimul Grand Slam al anului a adus cu el o adevărată sărbătoare la New York. Americanii sunt mari amatori de tenis şi ştiu să transforme orice eveniment într-o maşină de făcut bani.

În ceea ce priveşte US Open, ajuns la 137-a ediţie, maşina a şi împărţit bani pentru că anul acesta s-au oferit cele mai mari premii din istoria tenisului, 50,4 milioane de dolari, respectându-se astfel promisiunea făcută acum cinci ani, când şefii USTA (United States Tennis Association) anunţau că într-un timp record vor mări considerabil recompensele. 

Au avut şi de unde pentru că US Open aduce anual în tribune peste 700.000 de oameni. Iar biletele nu sunt deloc ieftine, între 90 şi 160 de dolari în prima săptămână şi mai mult în fazele superioare ale competiţiei.

usopen

Preţuri mari la arene
La arenele de la Flushing Meadows totul este scump, dar se consumă enorm. O bere costă zece dolari, iar o porţie de mâncare în jur de 15 dolari. Se se mănâncă burritos sau taco, burgeri şi cartofi, dar renumită şi specifică e băutura “gray goose honey moose”, un cocktail cu vodcă, limonadă, lichior de zmeură si câteva rondele de pepene galben deasupra. Costă 15 dolari, şi se vinde mai bine ca orice altceva, chiar şi de cât paharul de şampanie Moet, care te uşurează de 25 de dolari, dacă eşti amator de fineţuri.
Magazinele de suveniruri şi cele cu produsele oficiale ale competiţiei gem şi ele de clienţi. Aici preţurile chiar sunt piperate. O şapcă cu însemnele US Open costă 30 de dolari iar un tricou 60 de dolari. La mare căutare sunt noile echipamente adidas, colecţia lui Pharrel Williams, purtate de mulţi jucători din circuit.

usopen

Americanii ştiu doar de Năstase
US Open rămâne în continuare şi o destinaţie de vacanţă pentru fanii din toată lumea. Adică, turiştii vin la New York şi îmbină turismul cu sportul. Vremea este perfectă la sfârşit de august, început de septembrie. Arşiţa verii s-a dus şi nu mai e acea zăpuşeală care de regulă sufocă oraşul în lunile toride. Fanii vizitează oraşul, dar asistă şi la meciurile de la Flushing Meadows. Organizatorii au anunţat zile la rând în care biletele au fost epuizate şi s-a jucat având casa închisă.


Americanii rămân fideli sportului ca şi spectacol. Nu ţin neapărat cu cineva şi de multe ori dau impresia că habar n-au cine joacă. Am întâlnit în metrou doi tineri entuziaşti, care susţineau că merg la US Open, deşi se îndreptau într-o cu totul altă direcţie. Culmea, ziceau că sunt din New York, dar habar n-aveau unde sunt arenele, însă doreau să ajungă acolo pentru că auziseră că e fun. La un meci la care am asistat, două doamne mai în vârstă căutau disperate în program să afle când joacă Serena Williams, neştiind că nu participă. Cât priveşte România, singurul nume care le spune ceva este cel al Ilie Năstase. Evident, generaţiilor mai în vârstă, pentru că tinerii n-au de unde să ştie despre Nasty. Cei care l-au văzut jucând şi-l amintesc însă foarte bine. Ilie n-a fost doar un jucător excelent, dar şi o figură pe teren, showurile sale rămânând deocamdată unice în tenis, deşi nebuni au mai fost şi după el, dar nimeni de la Mc Enroe la Kyrgios n-a produs atâtea râsete în tribune.

usopen

Zone speciale pentru fani

De la arenele de tenis, aflate într-un complex din Corona Park, undeva la marginea cartierului Quenns, nu lipsesc zonele special amenajate pentru fani, asaltate în special de copii. Fiecare sponsor are standul lui şi organizează tot felul de concunsuri cu premii pentru câştigători. Trofeele care sunt acordate câştigătorilor sunt expuse şi ele, iar doritorii se pot fotografia lângă ele.

usopen

Securitate de nivel maxim

Un capitol important în ecuaţia US Open este alocat măsurilor de securitate. Pentru a se evita orice incident, ca primă măsură, în interiorul arenelor nu ai voie cu niciun bagaj. Nici măcar cu un rucsac. Pentru 5 dolari poţi închiria un dulap la intrare şi acolo îţi rămâne acesta. Femeilor le este permisă intrarea cu genţi, care le sunt controlate temeinic, iar bărbaţilor cu borsete, care de asemenea sunt scotocite de agenţii de securitate. Apoi, accesul pe porţi se face ca la aeroport, printr-un filtru cu detectoare. Arenele sunt ticsite de reprezentanţi ai poliţiei din New York, care sunt cu ochii în patru la orice mişcare suspectă. 

gaborii fug dupa Iulica

Halep a dezamăgit, Tecău remarcabil
Din păcate, nici anul acesta, sportivii din România n-au rupt gura târgului la New York, în competiţiile de simplu, cele care atrag aproape toată atenţia. Monica Niculescu a ajuns cel mai departe, în turul al treilea, Sorana Cârstea şi Ana Bogdan au ieşit în turul doi, iar Simona Halep, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu şi Marius Copil în primul tur. Ultima performanţă notabilă la US Open rămâne astfel semifinala jucată de Simona Halep în 2015, când a fost eliminată de Flavia Pennetta. Horia Tecău, în schimb, a reuşit să câştige proba de dublu, alături de olandezul Jean Julien Rojer, o performanţă cu adevărat remarcabilă pentru jucătorul nostru.

usopen

Câştigătorii de la US Open

Simplu masculin: Rafael Nadal (Spania)

Simplu feminin: Sloane Stephens (SUA)

Dublu masculin: Horia Tecău (România) / Jean Julien Rojer (Olanda)

Dublu feminin: Martina Hingis (Elveţia) / Chan (China)

Dublu mixt: Martina Hingis (Elveţia) / Jamie Murray (Marea Britanie)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite