Qatar, ţara în care patriotismul lipseşte: ce au facut arabii pentru ca naţionala lor de handbal să aibă suporteri în tribune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporterii spanioli s-au îmbrăcat în culorile Qatarului şi în haine de arabi şi au făcut galerie pentru naţionala ţării care i-a plătit. FOTO: AFP
Suporterii spanioli s-au îmbrăcat în culorile Qatarului şi în haine de arabi şi au făcut galerie pentru naţionala ţării care i-a plătit. FOTO: AFP

După ce au cumpărat echipe de fotbal în Europa, dar şi voturi pentru a organiza Cupa Mondială din 2022, arabii au uimit lumea cu ultima lor „achiziţie“.

Qatar are rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale, plus resurse financiare care îi permit să aducă unele dintre cele mai importante evenimente din lume în mijlocul deşertului. Îi lipseşte însă ceva: resurse umane. 

Potrivit ultimului recensământ, populaţia ţării e de două milioane, dar jumătate dintre cei care trăiesc în Qatar sunt fie expaţi, fie muncitori angajaţi să facă lucrurile pe care localnicii nu vor să le facă. Iar printre activităţile de care se cam feresc localnicii se numără şi mersul pe arenele sportive. 

Meciurile din campionatul intern de fotbal se dispută în faţa unor tribune goale, iar situaţia nu se schimbă mult, nici când vorbim de echipele naţionale ale Qatarului. Drept urmare, arabii au fost nevoiţi să recurgă la o strategie inedită în vederea Campionatelor Mondiale de handbal masculin, care se joacă la Doha, între 15 ianuarie şi 1 februarie.

Transport şi cazare pentru 60 de persoane

Dorind să aibă o susţinere puternică pentru naţionala lor, qatarienii au angajat cea mai gălăgioasă galerie a unei echipe de handbal masculin din Spania! Astfel, un grup de 60 de suporteri ai formaţiei Ciudad Encantada din oraşul Cuenca a fost dus la Doha cu o misiune precisă: să facă galerie pentru Qatar la meciurile turneului final, inclusiv în duelul cu Spania!

„Arabii ne-au plătit transportul, cazarea în regim all-inclusive la un hotel bun şi biletele de intrare la toate partidele din Campionatul Mondial“, a povestit Samuel Ruiz (33 de ani), şeful galeriei care e supranumită „Furia Conquense“. Ruiz însuşi n-a putut merge la Doha din cauza serviciului, însă s-a ocupat de organizarea deplasării în Qatar pentru ceilalţi suporteri, unii dintre ei şomeri.

Ruiz a explicat că fanii angajaţi de qatarieni n-au avut nicio problemă în a-i încuraja pe handbaliştii arabi în duelul cu Spania, care e ţara lor. „Oferta pe care am primit-o a fost prea bună. Aşa că era logic să facem galerie pentru Qatar, chiar şi în partida cu Spania, fiindcă arabii ne-au plătit“, a continuat Ruiz. 

Investiţia a dat roade

În ciuda faptului că a fost încurajată de mercenarii din tribune, Qatar a pierdut confruntarea cu Spania, campioana mondială en-titre, scor 28-25. În rest însă, investiţia în galeria importată din Spania a dat roade. Qatar a învins până acum Brazilia, Chile şi Slovenia şi s-a calificat pentru următoarea fază a turneului, deşi mai are un meci de jucat în grupe. 

Au înlocuit „Cuenca“ cu „Qatar“

Revenind la cei de la „Furia Conquense“, adică galeria de import a Qatar-ului, aceştia s-au pregătit temeinic pentru misiunea lor pe durata Campionatelor Mondiale. Au pregătit sloganuri în engleză pentru naţionala ţării gazde şi la cântecele lor tradiţionale au înlocuit cuvântul „Cuenca“ cu „Qatar“.

„Noi suntem o galerie bine cunoscută în Spania. Ne încurajăm echipa în permanenţă şi punem o mare presiune pe adversari. Naţionala Qatarului e pregătită de un staff spaniol, iar ei ne-au recomandat arabilor care erau în căutarea unei galerii“, a povestit şeful fanilor iberici.

Naturalizează sportivi pe bandă

Pe lângă faptul că n-au suporteri autentici pe stadioane, qatarienii mai au o problemă: nici n-au foarte mulţi sportivi de performanţă. Drept urmare, ei naturalizează atleţi pentru toate disciplinele, de la haltere până la fotbal. Se spune că, în ultimii ani, arabii au testat peste trei milioane de puşti africani în vederea formării unei naţionale puternice de fotbal. Astfel, lotul pe care l-au deplasat la această ediţie a Cupei Asiei a avut în componenţă cinci fotbalişti născuţi în Ghana, Algeria, Franţa şi Republica Democratică Congo. Cu toate acestea, Qatar s-a clasat pe ultimul loc în grupa C şi a părăsit competiţia. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite