Protestul lui Marian Drăgulescu se transformă în revoluţie: „Şi olimpicii la matematică trebuie recompensaţi la fel. Nu reprezintă tot România?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Bercean (stânga) este foarte vehement
Florin Bercean (stânga) este foarte vehement

Guvernul Cioloş a premiat, săptămâna trecută, jucătoarele naţionalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial.

Asta deşi, potrivit normativelor legale, medaliile sunt recompensate cu 27.800 lei (aur), 18.500 lei (argint) şi 14.800 (bronz), cu menţiunea că premiile pot fi dublate, tot conform legislaţiei în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului, stârnind mânia lui Marian Drăgulescu, care a cerut ca toţi medaliaţii din 2015 să beneficieze de acelaşi tratament. “Până la urmă, vorbim de o mână de performanţe, în gimnastică, judo şi scrimă, nu e ca şi cum am da bugetul statului peste cap. Oricum mai suntem puţini sportivi de la care se aşteaptă medalii la Olimpiadă, e păcat ca şi aceia să se simtă frustraţi, nebăgaţi în seamă şi nemotivaţi”, declara „Marocanul” în „Adevărul” de ieri. La acest protest s-au alăturat atât ceilalţi sportivi medaliaţi la Campionatele Mondiale în decursul anului 2015, Sportivii care au cucerit medalii mondiale în 2015, Corina Căprioriu, Andreea Chiţu, Larisa Iordache, Tiberiu Dolniceanu, Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman sau Loredana Dinu, cât şi antrenori sau preşedinţi de federaţii.

„Şi olimpicii la matematică trebuie recompensaţi la fel”

„Eu sunt obişnuit ca la Preşedinţie sau la Guvern să fie primiţi anumiţi sportivi, de parcă ar fi din altă ţară. Nu e prima dată când se întâmplă. Am mai văzut astfel de lucruri, doar unele delegaţii erau primite, e vorba de preferinţele celor care ne conduc. Dar e incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu sunt vicecampioane mondiale în 2015 şi au primit câte 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce? Sună urât ce spun, pentru că am ţinut cu ele la fiecare meci şi m-am bucurat mult pentru medalia lor, dar cred că decizia sportivilor de a protesta pentru sumele de premiere e corectă şi nu se îndreaptă împotriva handbalistelor, ci a procedurilor. Eu cred că şi un copil olimpic la matematică nu e corect să ia 1.000 de lei faţă de premiile unui sportiv, sau un copil talentat la pian, de ce să ia mai puţin ca fetele de la judo, de exemplu? Nu reprezintă tot România? Valoarea lor nu merită recompensată la fel?”, a declarat Florin Bercean, antrenorul lotului feminin de judo, citat de Mediafax. 

„Eu sunt optimist de felul meu. Nu ştiu dacă retroactiv se mai poate face ceva, dar cred în conducerea ţării şi în decizii corecte de acum înainte. Cred că se poate rezolva ca toţi să aibă parte de aceleaşi recompense şi onoruri. Până la urmă, nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă. Iar de data asta, copiii ăştia au dreptate”, a mai spus Bercean. „Mi-a plăcut poziţia lui Marian Drăgulescu, mi se pare că este o atitudine corectă. Nu văd de ce n-ar fi corectă, vorbim despre un gimnast cu zece medalii mondiale. Sigur că este un rezultat foarte bun al fetelor de la handbal, nimeni nu spune nu, dar cred că trebuie păstrată o anumită corectitudine”, a declarat şi Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică. „Mi-aş dori să avem aceeaşi premiere ca fetele de la handbal. La fel să se procedeze şi cu noi. M-am simţit un pic jignit. Noi câştigăm medalii an de an şi probabil că s-au plictisit de noi”, a declarat şi Tiberiu Dolniceanu, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de scrimă din acest an, conform ProSport.

Pentru a-i sensibiliza pe guvernanţi, soţia lui Marian Drăgulescu, a lansat o campanie pe Facebook prin care se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliaţi mondial în 2015, dar şi sprijinul echipei naţionale de handbal feminin în acest demers.„În semn de solidaritate cerem suportul şi echipei feminine de handbal care a câştigat bronzul în Danemarca! Bravo tuturor!”, se arată într-un mesaj postat pe pagina Corinei Drăgulescu. Deocamdată, Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, nu a dorit să comenteze situaţia. 

Sportivii care se consideră nedreptăţiţi

Corina Căprioriu Judo Argint 37.000 lei

Andreea Chiţu Judo Argint 37.000 lei

Marian Drăgulescu Gimnastică Argint 37.000 lei

Ana Maria Brânză Spadă Argint 37.000 lei

Simona Pop Spadă Argint 37.000 lei

Simona Gherman Spadă Argint 37.000 lei

Loredana Dinu Spadă Argint 37.000 lei

Larisa Iordache Gimnastică Bronz 29.600 lei

Tiberiu Dolniceanu Sabie Bronz 29.600 lei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite