Premieră în România: fotbal mioritic pe iarbă artificială!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în România, meciuri din Liga I se vor disputa pe un teren sintetic. Acesta va fi testat astăzi, cu ocazia partidei Concordia Chiajna – Dinamo din Cupa Ligii.

Pe terneul din Chiajna evoluează două echipe din Liga I, Concordia şi Viitorul, dar oraşul ilfovean ar putea deveni gazdă şi pentru Rapid.

Arena din Chiajna se „lăuda” până în sezonul trecut cu cea mai proastă suprafaţă de joc din Liga I. Gazonul era bătătorit, iarba lipsea cu desăvârşire de pe porţiuni însemnate, iar jucătorii se plângeau din cauza controlului redus pe care-l aveau asupra mingii. Aşa că insolitul primar al Chiajnei, Mircea Minea, a luat decizia de a monta o suprafaţă de joc artificială, pentru a scăpa de durerile de cap provocate de gazon.

Iarba a venit din Olanda

Terenul sintetic a fost adus din Olanda şi a fost montat în urmă cu doar câteva zile. Conform afirmaţiilor lui Minea, iarba artificială a costat doar 200.000 de euro şi „are garanţie pe 20 de ani”. „Am luat această decizie pentru că s-au schimbat anotimpurile, iar în România plouă tot timpul. Gazonul avea nevoie de îngrijire permanentă şi tot se deteriora, pe când la sintetic vom umbla doar de două ori pe an, pentru mici intervenţii”, susţine Mircea Minea. Firma care a produl sinteticul de la Chiajna are sediul în oraşul olandez Zwolle, se autointitulează lider în domeniu şi partenerul preferat al FIFA, şi susţine că suprafaţa artificială pe care o produce are aceleaşi particularităţi cu cele ale gazonului original.

„Avem 8 meciuri pe lună”

La Chiajna evoluează echipa locală Concordia, Viitorul lui Hagi, dar ar putea găzdui şi Rapidul. Giuleştenii au trecut arena ilfoveană ca posibilă locaţie pentru găzduirea meciurilor de acasă, în condiţiile în care stadionul din Grant se deteriorează încet, dar sigur. „De la Viitorul luăm o chirie de 10.000 de euro pe lună, deci într-un an am scos deja jumătate din investiţia în gazonul artificial. Dacă vine şi Rapidul, ne recuperăm toţi banii. Scrieţi aşa, că primarul Minea face afaceri bune”, a mai spus edilul, pe fondul unui râs zgomotos. „Serios vorbind, cu meciurile din Cupa României, din Cupa Ligii, se poate ajunge şi la 8 partide pe lună. E cea mai bună soluţie, e senzaţional acest gazon, iar jucătorii sunt încântaţi”, a concluzionat Minea.
Pe de altă parte, Gică Hagi a strâmbat din nas când a auzit de iniţiativa primarului din Chiajna, considerând că jucătorii săi trebuie să joace şi să crească pe un gazon normal. „Regele” a acceptat compromisul pentru sezonul în curs, urmând ca de la anul să mute echipa la Voluntari.

Steaua a jucat în Norvegia pe sintetic

Terenul sintetic de la Chiajna va fi testat astăzi, cu ocazia partidei dintre Concordia Chiajna şi Dinamo (ora 21.00, Look TV), meci care contează pentru optimile Cupei Ligii. Dacă dinamoviştii n-au mai avut de-a face cu astfel de suprafeţe, steliştii tocmai ce au evoluat pe un gazon artificial, cu ocazia partidei din Norvegia, cu Stromsgodset. De altfel, în ţările nordice sunt foarte multe arene cu iarbă „de plastic”, bineînţeles, din cauza vremii.
„Cred că pe sintetic riscul accidentării jucătorilor e mai mare”, crede Helmuth Duckadam, însă steliştii s-au ţinut departe de astfel de nedorite evenimente.

Stadioane care au teren sintetic

Ţară    Echipă
Franţa Nancy, Lorient, Chateauroux
Olanda Zwolle, Heracles, Excelsior
Elveţia Neuchatel Xamax, Young Boys Berna
Rusia Spartak Moscova, Amkar Perm
Italia Cesena, Novara
Belgia Saint Truiden
Norvegia Stromsgodset, Tromso, Aaelsund
Suedia Elfsborg, Norrkoping, Sundsvall
Danemarca Nordsjelland

Gazonul sintetic a costat 200.000 de euro şi are garanţie 20 de ani! Vă spun, e cea mai bună afacere Mircea Minea, primar Chiajna
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite