Omul care alungă golul! Povestea fotbalistului de la Barcelona care n-a înscris niciun gol pentru echipa lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FC Barcelona
FC Barcelona

FC Barcelona este o maşină de goluri, capabilă să toace orice apărare. Şi totuşi, există un om care nu se prinde deloc în acest angrenaj devastator pentru adversari.

Argentinianul Javer Mascherano lipseşte rar din prima echipă a Barcelonei. E genul de fotbalist bun la toate. Poate juca şi în apărare, poate juca şi la mijloc, dar oriunde ar face-o un singur lucru îi lipseşte. Golul! Cel poreclit El Jefecito (Micul Şef) n-a dat niciun gol în tricoul catalanilor, deşi au trecut mai bine de şase ani de când a venit la Barca şi a jucat peste 250 de meciuri pentru echipa „blau-grana”.
Cazul lui Mascherano e destul de rar în fotbalul mondial, dar pentru argentinian „seceta” din cariera sa, la acest capitol, nu e o noutate. Până la cei 32 de ani pe care-i va împlini în iunie, fotbalistul a dat numai două goluri la echipele de club la care a evoluat. Unul la River Plate, în 2004, şi unul la Liverpool, în 2009.  Plus alte trei la naţionala Argentinei, pentru care a jucat de 123 de ori. Pentru „pume”, el a reuşit chiar o dublă, cu Paraguay, în 2007, şi un gol împotriva modestei Trinidad Tobago, în 2014.
Nu vrea să bată penalty
Colegii de la Barcelona s-au oferit să-l lase să bată măcar un penalty, dar Mascherano a refuzat. „Nu vrea să intru în istorie forţat. Dacă va fi să marchez foarte bine, dacă nu, are cine să o facă”, a declarat argentinianul, care este unul dintre liderii vestiarului. El Jefecito este recunoscut pentru spiritul lui de luptător şi chiar dacă la naţionala Argentinei banderola o poartă Messi, adevăratul conducător este Mascherano. Şi nu doar pentru că este al doilea cel mai selecţionat jucător din istoria naţionalei sud-americane, după legendarul Javier Zanetti, ci şi pentru că inspiră încredere şi hotărâre.
E dublu campion olimpic


Mascherano a început fotbalul la River Plate şi în chiar primul său an la seniori a câştigat campionatul. Tot atunci a triumfat cu naţionala Argentinei la jocurile Olimpice de la Atena, performanţă pe care avea să o repete patru ani mai târziu la Beijing. E de două ori campion olimpic, dar a ratat toate trofeele majore cu prima reprezentativă. E vice-campion mondial (2014) şi de trei ori vice-campion al Americii de Sud (2004, 2007, 2015). După două sezoane la River Plate (2003-2005), fotbalistul s-a transferat în Brazilia, la Corinthians, iar de zece ani e în Europa. A petrecut un an la West Ham (2006-2007), trei la Liverpool şi din 2010 e la Barcelona. Un rol important în venirea sa la Barca l-a avut soţia, Fernanda. Acesteia nu-i plăcea deloc viaţa în Anglia şi îl tot împingea pe Mascherano să plece de acolo. În acest context, oferta Barcelonei a venit ca o mănuşă pentru nevoile cuplului. El este legat prin contract de clubul catalan până în 2018, având o clauză de reziliere de 100 milioane de euro. Nu se ştie însă dacă îşi va duce angajamentul la bun sfârşit, din două motive: s-a săturat de problemele pe care le-a tot avut cu fiscul spaniol şi a început să simtă uzura ritmului de la Barcelona, unde joacă peste 50 de meciuri pe an.

mascherano

273 de meciuri a jucat Mascherano pentru Barcelona, fără a marca vreun gol


"Nu îmi voi încheia cariera la Barcelona! Va veni un moment când, din pricina vârstei, nu voi mai putea face faţă la nivelul cerut din punct de vedere fizic. Nu e deloc uşor să joci atât de mult într-un sezon”
Javier Mascherano, fotbalist Barcelona


Condamnat la un an de închisoare
Javier Mascherano a fost condamnat în ianuarie la un an de închisoare şi plata unor despăgubiri de 815.000 de euro, deoarece a omis să declare autorităţilor venituri încasate din drepturile de imagine în anii 2011 şi 2012. Acestea erau în valoare de 1,5 milioane de euro. Instanţa a acceptat însă înlocuirea pedepsei cu închisoare cu o altă amendă de 21.500 de euro. Oricum, el n-ar fi ajuns după gratii, deoarece, în Spania, condamnaţii cu pedepse mai mici de doi ani şi fără cazier nu îşi ispăşesc pedeapsa în închisoare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite