CM 2014.Olăroiu explică de ce batavii au ratat finala Mondialului: „Olanda a avut o tactică sinucigaşă cu Argentina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu
Cosmin Olăroiu

Oli îşi continuă seria analizelor pentru „Adevărul“ şi explică de ce a doua semifinală a turneului final a fost o mare dezamăgire după Brazilia – Germania, scor 1-7.

În comparaţie cu prima semifinală, Argentina – Olanda n-a fost un meci spectaculos, ba putem spune că a fost anost pe alocuri. Dar trebuie să ţinem cont şi de conjunctură, după ceea ce s-a întâmplat în Brazilia – Germania. 

Înclin să cred că şi argentinienii, dar şi olandezii au fost foarte speriaţi şi n-au vrut să rişte mai nimic. Oricum, după ce pierzi la loviturile de departajare, se spune că e vorba de neşansă. Eu cred însă că e foarte important cât ai încercat să câştigi până să ajungă meciul la penalty-uri. Iar din acest punct de vedere, ambele echipe au încercat foarte puţin.

Olanda a avut o strategie sinucigaşă, dorind să ajungă la 11 metri cu Argentina, cea mai norocoasă echipă de la începutul turneului final până acum. Eu cred că Olanda ar fi trebuit să forţeze victoria şi să nu rişte la loteria penalty-urilor.

Trei fundaşi, iarăşi la modă

Se pare că acest Mondial a readus trendul apărărilor cu trei fundaşi centrali. Sincer, cred că această opţiune e una conservatoare în care, de fapt, se încearcă un blocaj defensiv cu cinci fundaşi, nu cu trei, ceea ce reduce mult potenţialul ofensiv al echipei. 

Şi eu am folosit la FC Naţional acest sistem, dar pentru că în lotul de 18 aveam şase fundaşi centrali şi, practic, a fost o alegere forţată de împrejurări.

Se vede acum că şi în fotbal există trenduri. După ce o echipă reuşeşte ceva rezultate notabile şi iese o informaţie că ar folosi nu ştiu ce metodă, imediat apar adepţi şi au senzaţia că dacă vor copia o metodă sau un sistem, atunci vor avea şi ei succes. Nimic mai fals! O să vedeţi însă că, de acum încolo, multe echipe vor folosi aşezarea cu trei stoperi. 

Îmi amintesc că la noi se spunea că Steaua a început să meargă bine, fiindcă foloseşte benzile TRX. O inepţie mai mare n-am auzit! Ce legătură are un exerciţiu de forţă proprioceptivă cu jocul de fotbal?! TRX, ca orice exerciţiu de forţă, ajută, dar nu e esenţial. După logica folosită în România, toţi cei care se antrenează în săli cu TRX ar trebui să joace bine şi fotbal, dar nu e aşa. Cheia succesului Stelei era în altceva, nu în TRX...

Cum vede finala?

Pe „Maracana“ va fi algoritmul german împotriva şansei argentiniene. Vor reuşi Messi şi colegii lui să răzbune penalty-ul lui Brehme, care a învins Argentina în finala CM 1990? Sau vor ajung iarăşi nemţii la destinaţie?

Finala va fi decisă şi de duelul portarilor, amândoi foarte buni. Neuer a reuşit să demonstreze că e şi un goalkeeper valoros, nu doar un fundaş perfect, aşa cum a fost cu Algeria. De cealaltă parte, Romero e erou naţional după semifinala cu Olanda.

Va fi un meci între două echipe foarte bune, cu strategii diferite. Germania e mai odihnită, fiindcă a avut o zi de pauză în plus şi nici n-a jucat prelungiri cu Brazilia. Argentina e înfometată de succes. Avem toate „ingredientele“ pentru o finală memorabilă şi să sperăm că aşa va fi.  

CITEŞTE ŞI COMENTARIUL LUI IOAN SABĂU DESPRE CELE DOUĂ SEMIFINALE

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite