O poveste demnă de Hollywood: Tecău şi Mergea, destrămare, împăcare şi acum un duel pentru semifinale
0Acum 13 ani, cei doi tenismeni făceau furori la juniori. Apoi, drumurile lor s-au separat. Unul dintre ei a abandonat, pentru o perioadă, sportul de performanţă, ajungând la 100 de kilograme! Miercuri, ei se vor revedea, ca adversari, la Australian Open.
La început, românii au urmărit Australian Open cu ochii pe Simona Halep, însă, între timp, au avut parte de trei surprize plăcute: Irina Begu, Florin Mergea şi Horia Tecău.
Dacă drumul jucătoarei de 24 de ani s-a oprit în optimi, în schimb, Mergea şi Tecău îşi continuă parcursul impresionant în competiţia de dublu. Luni, cuplul Florin Mergea / Dominic Inglot (România / Anglia) a dat marea lovitură, trecând de fraţii Mike şi Bob Bryan (SUA), scor 7-6, 6-3. A fost o surpriză de proporţii, în condiţiile în care fraţii Bryan, cu şase titluri la Australian Open, erau principalii favoriţi şi la ediţia din acest an, pe când perechea Mergea / Inglot era cap de serie numărul 14!
Succesul obţinut de Mergea / Inglot a venit la câteva ore după ce cuplul Horia Tecău / Jean-Julien Rojer (România / Olanda) se impusese în meciul cu Sam Groth / Eric Butorac (Australia / SUA), scor 3-6, 7-5, 7-6.
Având în vedere că, miercuri, e programat duelul Mergea / Inglot - Tecău / Rojer avem o certitudine: în semifinalele turneului de dublu vom avea un român. Parcursul excelent reuşit de Mergea şi de Tecău vine la 13 ani după ce, ca juniori, cei doi au jucat o finală de Australian Open, tot dublu. La vremea respectivă, în ţară, se vorbea despre un „dublu de aur“. Ulterior însă, cuplul Mergea – Tecău s-a destrămat şi fiecare a avut poveste aparte.
S-au despărţit din cauza lui Tecău
Deşi au format o echipă redutabilă, la dublu, la juniori (două titluri la Wimbledon şi finală la Australian Open), cei doi jucători n-au reuşit să aibă rezultate notabile şi la seniori.
În 2004, au participat în 15 turnee, însă s-au impus doar în cele mici. Drept urmare, în 2005 şi în 2006, n-au jucat împreună decât în cinci concursuri. Mai ales că fiecare încerca să-şi dezvolte cariera la simplu.
Mergea şi Tecău s-au reunit, în 2007, în echipa de Cupa Davis a României şi au obţinut un succes dramatic cu francezii Clement / Llodra. A fost scânteia care a reaprins parteneriatul lor. Au participat la şapte turnee de dublu în 2007 şi la 14, un an mai târziu. Rezultatele au lipsit, însă, în continuare. A fost momentul în care s-a produs ruptura pentru care Mergea a dat vina pe Tecău.
„Eu sunt cel care a insistat, aproape un an, în 2007, să ne axăm pe dublu. În scurt timp, am ajuns aproape de Top 100 la dublu, totul mergea bine, eram în urcare, vorbeam să ne căutăm antrenor, eram la Roma şi, cu câteva zile înainte să plecăm la următorul turneu, Horia (n.r. – Tecău) m-a anunţat că nu mai poate să joace cu mine, că o să joace cu Allegro, care era pe locul 50 atunci, pentru că aşa i-au spus sponsorii. Horia avea contract doar pentru simplu, deci era cam greu să-i dicteze sponsorii cu cine să joace dublu“, a povestit Mergea pentru „Adevărul“, în 2012.
„Horia nu mi-a zis nimic mai mult, dar vreau să cred în continuare că am fost despărţiţi şi că nu ne-am despărţit noi, de bunăvoie. Oricum, la ce istorie aveam împreună, putea măcar să vină şi să-mi spună ce / cine l-a determinat să ia această decizie. Nu suntem certaţi, dar probabil succesul l-a schimbat puţin, astfel încât nu mai răspunde la telefoane sau la mesaje“, a adăugat atunci Mergea.
Mergea se lăsase şi avea aproape 100 kg
Considerat mai talentat ca Tecău, Mergea a avut un parcurs demn de filme de Hollywood în carieră. La juniori, la simplu, a câştigat titlul la Wimbledon, a fost finalist la Australian Open, semifinalist la US Open şi numărul 1 mondial. În 2003, i-a învins fără probleme pe adversari, precum Andy Murray, Jo Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Tomas Berdych şi Marcos Baghdatis.
Apoi, când a făcut pasul la seniori, a avut o cădere la care au contribuit şi desele accidentări pe care le-a suferit. În clasamentul ATP, la simplu, n-a ajuns mai sus de locul 243, iar în 2012 a renunţat la cariera de jucător!
Mergea s-a apucat de antrenorat, dădea lecţii la Regie şi ajunsese la aproape 100 de kilograme. Şi-a reluat însă cariera de jucător printr-o ambiţie fantastică. A luat-o de jos, a mers la turnee Challenger cu mai mulţi parteneri, precum românul Dăescu, neamţul Marx şi austriacul Marach, şi, treptat, a revenit în lumea bună a tenisului.
„Când am hotărât să mă retrag, am fost foarte fericit şi sigur de acea decizie. Mi-a plăcut foarte mult perioada în care am antrenat şi consider că m-a ajutat să văd tenisul şi din altă perspectivă“, a povestit Mergea în aprilie 2013 pentru sport24h.ro.
Acum se înţelege bine cu Tecău
Odată cu relansarea carierei sale de jucător, Mergea s-a şi împăcat cu Tecău, iar înainte de Australian Open 2015, cei doi s-au antrenat împreună în ţară. Mai mult, ei fac parte din echipa de Cupa Davis a României şi vor juca împreună contra Israelului, în februarie.
Băiatul meu a reuşit o performanţă mare în ziua în care a făcut 30 de ani. E în formă şi s-ar putea ca până la Roland Garros să se apropie de top zece mondial, la dublu. Florin Mergea senior Mă cunosc de doi ani cu Dominic Inglot. E un om cu care pot să comunic, un element care mi-a lipsit în relaţia cu toţi ceilalţi parteneri. Florin Mergea, numărul 24 în lume la dublu
Cum s-a cuplat cu Inglot
Florin Mergea şi Dominic Inglot bifează la Australian Open al şaptelea turneu la care participă împreună. Ei au ajuns coechipieri după ce englezul l-a sunat pe Mergea, cerându-i numărul de telefon al portughezului Joao Sousa cu care voia să facă parteneriat. Mergea i-a propus lui Inglot să formeze un cuplu la dublu, iar britanicul a fost de acord.
100.475
de euro va încasa cuplul care va câştiga duelul Tecău / Rojer – Mergea – Inglot. Suma se va împărţi la doi şi din ea se vor scădea şi taxele aferente.