INTERVIU Răzvan Burleanu, preşedinte FR de Minifotbal: „Gică Popescu să nu devină un Fenechiu al fotbalului! Mircea Sandu e rupt de realitate!“
0Deşi a obţinut al patrulea titlu european consecutiv, Federaţia Română de Minifotbal e ignorată complet de Mircea Sandu, care pretinde că această atitudine provine de la UEFA.
2010 (Bratislava), 2011 (Tulcea), 2012 (Chişinău) şi 2013 (Creta) sunt anii şi oraşele în care România a câştigat Campionatul European de Minifotbal, competiţie organizată sub egida Federaţiei Europene de Minifotbal, instituţie condusă de românul Răzvan Burleanu, care este şi preşedintele federaţiei române de profil.
Adevărul: Ce reprezintă acest ultim titlu european pentru federaţia pe care o conduceţi şi pentru România?
Răzvan Burleanu: O confirmare a faptului că strategia pe care ne-am asumat-o încă din 2007, an în care a fost înfiinţată federaţia şi au fost organizate primele competiţii de minifotbal în România, a fost bine aleasă şi aplicată. În toată această perioadă am stabilit nişte criterii de performanţă şi anumite principii obiective care ne-au adus victorii.
Cum vor fi răsplătiţi jucătorii care au obţinut astfel de performanţe?
Noi nu am avut ca obiectiv câştigarea titlului european, jucătorii şi-au stabilit obiectivul, ei au avut ambiţia să câştige competiţia. Aceşti jucători nu vor primi niciun ban, nu există o miză financiară în minifotbal, ei se delimitează total de partea financiară pentru că sunt amatori. Minifotbalul este un sport practicat de amatori, aceşti oameni joacă pentru a-şi reprezenta ţara şi atât. Ei au demonstrat că şi în România se poate face performanţă fără bani.
Totuşi, fără bani e greu să rezişti într-un context atât de instabil. Există vreo şansă pentru ca aceşti jucători să câştige bani pe viitor?
Nu există nicio perspectivă în acest sens. Ne dorim ca minifotbalul să rămână un sport amator, niciodată nu va fi profesionalizat, altfel s-ar distruge. Nimeni nu va câştiga bani din practicarea minifotbalului, toţi jucătorii noştri sunt amatori, eu au profesii şi joacă din plăcere.
Cu ce se ocupă aceşti jucători care au câştigat de patru ori titlul european?
Căpitanul nostru, portarul Cristi Popa, este un reputat avocat. Mai avem foşti antrenori de fotbal, manageri din mediul privat, chiar şi şomeri, oameni care nu au un loc de muncă şi care sunt foarte pasionaţi de acest sport. Sunt oameni din orice pătură socială, asta dă un farmec aparte minifotbalului.
Există foşti sau actuali fotbalişti care s-au alăturat proiectului dumnevoastră de răspândire a minifotbalului în România?
Petre Marin, Adrian Neaga sau Ciprian Mozacu au jucat minifotbal şi au fost alături de noi. Din structura de organizare de competiţii fac parte foşti oameni de fotbal, eu sunt singurul care nu a jucat fotbal de performanţă.
Ce buget are federaţia pe care o conduceţi?
Avem un buget de 50.000 de euro pe an. Acest buget se formează cu ajutorul sponsorilor şi partenerilor noştri, aceştia reprezentând surse private de venit pentru federaţie.
„Gheorghe Popescu să nu fie un Fenechiu al fotbalului românesc!”
Aţi primit vreun mesaj de felicitare din partea Federaţiei Române de Fotbal după câştigarea titlului european?
Nu am primit nimic. Federaţia noastră nu e recunoscută de FRF. Mircea Sandu nu vrea să ne recunoască şi a lansat ipoteza potrivit căreia nici UEFA nu ne recunoaşte. Reţineţi, aceasta e poziţia lui Mircea Sandu, nu a UEFA. Din partea UEFA nu avem o poziţie oficială. Dar noi nu căutăm să fim recunoscuţi de UEFA sau FIFA. Pentru noi acum e suficient că avem recunoaştere din partea unor instituţiilor europene.
Totuşi, recunoaşterea FIFA şi UEFA v-ar ajuta pe viitor...
Sunt convins că în scurt timp vom primi recunoaştere, deoarece minifotbalul a devenit un fenomen care a luat amploare, are peste un milion de practicanţi acum, există federaţii în 24 de ţări din Europa şi îşi va continua expansiunea. A devenit un fenomen social pe care nu ai cum să-l mai neglijezi şi sunt convins că FIFA şi UEFA ne vor recunoaşte în cel mult 2-3 ani.
De ce credeţi că Mircea Sandu nu vrea să recunoscă minifotbalul românesc?
Mircea Sandu e rupt de realitatea fotbalului românesc, dar şi de cea europeană, chiar dacă este membru în Comitetul Executiv al UEFA. El conduce fotbalul românesc, dar nimic nu se vede în urma lui. FRF e condusă gerontocratic (n.r. sistem de guvernare în care puterea aparţine bătrânilor), de oameni care nu nu acceptă să plece, deşi conduc fotbalul românesc de 24 de ani. Ei nu înţeleg că FRF nu e instituţia lor, ci e instituţia noastră, a tuturor românilor. Mircea Sandu trebuie să plece, să lase locul altcuiva!
Dumneavoastră aţi anunţat că vreţi să candidaţi pentru preşedinţia FRF. De ce vă doriţi acest lucru?
Voi candida pentru că vreau să schimb ceva, pentru că îmi doresc să revitalizez fotbalul românesc. Preşedinţia FRF e una dintre cele mai importante funcţii din sportul românesc. Am primit semnale din partea oamenilor de sport care m-au sfătuit să candidez. Vârsta şi rezultatele pe care le-am obţinut până acum mă recomandă să devin preşedinte FRF.
Veţi avea un adversar redutabil în persoana lui Gică Popescu...
Gică Popescu nu este o soluţie pentru FRF, el e acuzat de evaziune fiscală. Cum poate fi un astfel de om preşedinte de federaţie? Şi-a dat demisia de la UEFA pentru a putea candida la alegerile pentru şefia FRF. Adică nu a fost bun pentru UEFA şi e bun pentru FRF. Sunt lucruri halucinante! Domnul Gheorghe Popescu s-ar putea să fie un Fenechiu al fotbalului românesc dacă va câştiga alegerile şi apoi va fi condamnat. Asta ne-ar mai lipsi!
Cine e Răzvan Burleanu?
Răzvan Burleanu e fiul fostului fotbalist de la FCM Bacău, Gheorghe Burleanu, jucător cu peste 300 de meciuri în Divizia A, între anii 1980-1990. Răzvan este doctor în ştiinţe politice, iar din 2007 preşedintele Federaţiei Europene de Minifotbal. În 2012 a devenit preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal fiind votat în unanimitate, în această funcţie. Vorbeşte fluent franceza, engleza şi rusa.
Răzvan Burleanu: Numărul celor care practică minifotbal în România este de 30.000, ei fiind amatori. La futsal sunt doar 300, toţi profesionişti.