„L-am pândit pe Nicolae Ceauşescu prin Herăstrău!“ Doi sportivi uriaşi din istoria României au recurs la un gest extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu
Nicolae Ceauşescu

Nicolae Ceauşescu, fostul dictator al României, nu a fost un iubitor de sport, tangeţele lui cu acest fenomen fiind extrem de palide.

Poate şi din acest motiv, Ceauşescu s-a opus mult timp plecării sportivilor români în străinătate, interpretând ofertele pe care aceştia le aveau ca o ofensă adusă statului comunist.  Înainte de 1990 foarte puţini sportivi români au reuşit să plece din România, iar această politică îi determina pe unii să recurgă la gesturi neobişnuite. 

Mircea Lucescu şi regretatul Gheorghe Gruia, cel mai mare handbalist din istoria lumii, au fost doi dintre ei.

Într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2014, Gruia (decedat în decembrie 2015) povestea: "Ştiţi ce ajunsesem să fac? Mircea Lucescu se interesa când iese Ceauşescu prin Herăstrău, că mai ieşea şi el la o mişcare, apoi mă suna. „Hai George, că iese şeful diseară!” Şi hop şi noi. Ăştia din garda lui ne întrebau : „Ce faceţi măi băieţi?”. „Uite şi noi la o alergare, ne antrenăm suplimentar”. Noi vroiam de fapt să vorbim cu el, să-l rugăm să ne lase să plecăm din ţară, că nu eram sigur dacă cererile noastre ajung la el. Securiştii nu ne credeau şi zâmbeau. Ce naiba să căutăm noi la antrenamente în Herăstrău? Dar nu prea îl prindeam pe Ceauşescu, ba ieşea coana Leana, ba alţi miniştri"

gruia

   

lucescu foto getty images

Citeşte AICI un interviu de colecţie cu cel mai mare handbalist al lumii, românul Gheorghe Gruia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite