Jurnaliştii suedezi, şocaţi: „România, la fel ca în comunism! Bucureştiul e una dintre cele mai sărace capitale europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea. FOTO Eduard Enea
Gabriela Firea. FOTO Eduard Enea

Ajunsă în România pentru a realiza un reportaj despre CSM Bucureşti, club finanţat din bani publici, o echipă a celor de la „Sportbladen“ a rămas cu gura căscată.

Bucureştiul are o sumedenie de lipsuri, însă îşi permite să aloce un buget de 13 milioane de euro, anual, pentru toate secţiile clubului CSM Bucureşti.

Această situaţie aproape unică în Europa a fost remarcată şi de cei de la „Sportbladen“, reportajul lor amplu despre echipa Primăriei fiind preluat de prosport.ro. „Capitala României e una dintre cele mai sărace ale Europei. Cu toate acestea, primarul Bucureştiului plăteşte starurilor suedeze 100.000 de coroane lunar (n.r. – aproximativ 10.400 de euro) din bani publici, pentru handbal“, e introducerea textului despre „Fenomenul CSM Bucureşti“.

Suedezii au remarcat că, în loc să producă banii pe care îi cheltuie, CSM Bucureşti a preluat modelul din perioada comunismului, atunci când „sportul era al Armatei, al Internelor şi, în definitv, al statului“.

„Sportbladen“ oferă drept exemplu transferul lui Neagu, anunţat de Gabriela Firea, pentru a arăta cum politicienii din România folosesc sportul pentru a-şi creşte popularitatea.

„Primăriţa Gabriela Firea a fost cea care anunţat aducerea Cristinei Neagu la CSM. E şi achiziţia ei, e angajata ei“, au concluzionat ziariştii suedezi.

Aceştia au aflat că, în ciuda faptului că acum traversează o perioadă excelentă, CSM Bucureşti poate avea o viaţă grea, dacă puterea politică se va schimba în România. Chiar suedeza Linea Torstensson, legitimată la CSM, le-a confirmat acest scenariu: „Soarta clubului depinde de factorul politic. Dacă vine un nou partid...Primarul a semnat pentru moment un acord care garantează finanţarea pentru următorii ani“.

Un alt suedez, antrenorul Per Johansson, a recunoscut că, de-a lungul carierei, n-a văzut nicăieri condiţii financiare ca la CSM: „În toată cariera mea, nu m-am apropiat niciodată de sumele pe care le-am încasat, salariu, de la CSM“.

Totuşi, Cristina Vărzaru a încercat să explice de ce nu e o problemă foarte mare faptul că Bucureştiul, un oraş cu multe lipsuri, alocă un buget uriaş sportului: „Nu există investiţie privată fără bani publici. Banii ăştia înseamnă mult pentru lumea handbalului, dar, raportat la bugetul Bucureştiului, vorbim de 1% din buget. Nu cred că ar trebui să fie o problemă, dacă ceilalţi 99% sunt distribuiţi aşa cum trebuie“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite