Istoria unui meci incredibil! Naţionala Under 21 a administrat Angliei cea mai usturătoare înfrângere din istoria ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Terheş
Alexandru Terheş

România va întâlni Anglia, Franţa şi Croaţia la Campionatul European de tineret, care se va disputa în 2019 în Italia şi San Marino.

Deşi net inferioară, din punct de vedere al valorii de pe hârtie, România se poate folosi de un ascendent moral în faţa Angliei. Tricolorii mici au învins reprezentativa Albionului în octombrie 1980, la Ploieşti, cu un categoric 4-0, care a rămas cel mai usturător rezultat din toată istoria naţionalei de tineret a Angliei.

Eroul acelei partidei a fost Alexandru Terheş, la vremea aceea fotbalist la FC Baia Mare. Terheş a reuşit să marcheze trei goluri în poarta Angliei şi a provocat şi un autogol. Toate reuşitele au venit în repriza a doua, la pauză scorul fiind 0-0. “A fost una dintre cele mai bune partide din cariera mea. Eu am dat primul gol, pe al treilea şi pe al patrulea. Pe primul l-am marcat după schema noastră de la Baia Mare, aia cu “momeala mică”. M-am prefăcut că mă retrag şi am pândit pasa la portar a unui fundaş englez. Am interceptat, l-am driblat pe portar şi am înscris. Au fost peste 15.000 de oameni pe stadionul Petrolul, era arhiplin”, şi-a reamintit Alexandru Terheş, care locuieşte acum la Oradea, dar care a făcut carieră la Sportul Studenţesc.

România: Speriatu – Vlad, Solomon, Fl. Pop, Rednic, Klein – Iovan, Suciu (81 Gabor), Bozeşan, D. Zamfir (46 Geolgău) – Terheş. Antrenor: Cornel Drăguşin

Anglia: Lukic – Fenwick, Dennis (46 Ranson), Baker, Gilbert – Dyson, Hilare, Allen, Fashanu – Cowans, Dillon (75 Hodgson) Antrenor: Dave Sexton

Deşi a fost surclasată de România în preliminarii, Anglia a câştigat Campionatul European din 1982, recidivând şi doi ani mai târziu. În meciul retur, jucat în Anglia, gazdele ne-au învins cu 3-0.

Aceea a fost singura victorie a României în faţa Angliei, la tineret. În următoarele şapte partide jucate, englezii s-au impus de patru ori, iar trei meciuri s-au terminat la egalitate.

A doua zi după partida de la Ploieşti, România  a învins Anglia şi în meciul echipelor mari, câştigând cu 2-1 pe fostul 23 August, prin golurile lui Marcel Răducanu şi Anghel Iordănescu. 

Programul României la Euro 2019

program
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite