Mandela i-a unit pe albi şi pe negri prin rugby. Povestea filmului Invinctus, la care a participat şi fostul antrenor al campioanei Timişoara, Chester Williams

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani şi a lăsat în urmă istoria unui personaj care a reuşit atenueze ura dintre negri şi albi inclusiv prin sport.

În 1995, la un an după ce a ieşit din închisoare de pe insula Rodden, punând capăt unei detenţii de 18 de ani, Mandela a susţinut organizare de către Africa de Sud a Campionatului Mondial de rugby, convins că turneul final va fi un punct de referinţă pentru statul african. Aşa s-a şi întâmplat.

„Sportul are puterea de a schimba lumea, de a inspira, de a uni oamenii" era crezul fostului preşdinte sud-african, exprimat chiar la startul competiţiei. În Africa de Sud, rugbyul era un sport al albilor, puţini negri având acces la el. De altfel, în 1995, la naţionala Springboks, cum e denumită cea a Africii de Sud, era un singur sportiv de culoare. 

Chester, singurul negru din lot

Numele lui? Chester Williams, cel care până de curând a fost antrenorul Timişoarei, aducând acesteia două titluri de campioană a României. Chester e un om important în istoria rugbyului sud-african, fiind al treilea negru care a ajuns la naţională. Mandela şi-a dat seama că poate creea o punte de legătură între albi şi negri şi întâi i-a convins pe cei oamenii de culoare să accepte Springboks ca pe naţionala întregii Africi de Sud, iar apoi pe albi să accepte noul imn al ţării, care până atunci era doar un imn de protest al amselor de culoare. 

Mandela i-a acordat o atenţie deosebită lui Williams, care din cauza unei accidentări a fost inclus în lot abia după faza grupelor. “M-a invitat la masă acasă la el înaintea turneului, dar şi de câteva ori după Cupa Mondială, atunci când l-am vizitat împreună cu restul familiei mele”, şi-a amintit Chester (foto jos).

image

Albii l-au aclamat

Africa de Sud a dominat atunci turneul final şi a ajuns până în finală ajutată de Chester Williams, care în sferturi a marcat patru eseuri contra reprezentativei Samoa. La ultimul act al competiţiei 65.000 de oameni au venit pe stadionul “Ellis Park” din Johannesburg să-şi susţină favoriţii în partida cu Noua Zeelandă, campioana lumii. 

Înainte de joc, Mandela a coborât pe teren şi a fost aclamat de tot stadionul deşi 90% dintre spectator erau albi. Când mai erau doar 7 minute de jucat, iar Africa de Sud era aproape de titlul mondial, acelaşi public a lăsat meciul în plan secund şi l-a aclamat din nou pe Mandela, chiar mai tare. Partida s-a terminat 15-12, iar Africa De Sud, formaţie care suferise mult de pe urma embargoului internaţional impus din cauza politicii de apartheid, a devenit campioană mondială. Pentru prima dată în istorie. Mandela a purtat pe cap o şapcă având emblema Springboks şi a înmânat trofeul căpitanului echipei. După acel turneul final, multe s-au schimbat în Africa de Sud.

„A fost ceva nemaipomenit! Toată lumea voia un autograf de la mine, eram recunoscut peste tot unde mergeam. Chiar şi astăzi, fanii din Africa de Sud mă opresc pe stradă pentru poze şi autografe. E ceva special. Viaţa mea s-a schimbat complet, am devenit dintr-un jucător de rugby un erou naţional”, povesteşte Chester Williams. Albii şi negrii nu mai erau aşa învrăjbiţi. 

image

FOTO Chester Williams, în vizită la Nelson Mandela, acum câţiva ani

Morgan Freeman a jucat rolul lui Mandela

Povestea turneului final din 1995 a fost ecranizată într-un film de excepţie, lansat în 2009. 

Pelicula poartă numele Invinctus, iar în rolul lui Mandela joacă Morgan Freeman, în vreme ce Matt Damon a fost distribuit în rolul căpitanului de echipă. Chester Williams a fost consultant tehnic pentru scenele de rugby. “Am avut privilegiul şi onoarea de a juca alături de Clint Eastwood, Morgan Freeman şi Matt Damon pentru trei luni. Aveam detalii despre ce s-a întâmplat în spatele meciurilor de rugby de atunci şi cum a reuşit Nelson Mandela să aducă unirea în ţara noastră”, a mărturisit Williams care acum două luni s-a întors acasă, în Africa de Sud.

Citeşte mai multe despre Nelson Mandela:

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Actorii care l-au interpretat pe Nelson Mandela: „Un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi“

Actorii Morgan Freeman şi Idris Elba, cei care l-au portretizat pe Nelson Mandela în filmele „Invictus/ Neînfrânt“, respectiv „Mandela: The Long Walk to Freedom/ Lungul drum către libertate“, şi-au exprimat regretele faţă de moartea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

VIDEO Prinţul William şi fiica lui Nelson Mandela au aflat despre moartea fostului preşedinte african la premiera peliculei „Mandela, un lung drum către libertate“

Prinţul William al Marii Britanii a aflat despre moartea lui Nelson Mandela în timp ce se afla la premiera filmului „Mandela, un lung drum către libertate“, o peliculă despre viaţa fostului preşedinte al Africii de Sud.

Mesajele de condoleanţe ale politicienilor români, după moartea lui Mandela: „A fost şi va rămâne un simbol al raţiunii “

Moartea fostului preşdinte sud-african Nelson Mandela a stârnit reacţii şi în rândul politicienilor români. Pe rând, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au transmis mesaje de condoleanţe.

Cuvintele lui Mandela, cele mai puternice arme ale sale: „Dacă oamenii pot învăţa să urască, atunci ei pot fi învăţaţi să iubească”

Nelson Mandela a murit, joi, la vârsta de 94 de ani. Fostul preşedinte al Africii de Sud se afla în stare critică, iar în ultimele zile s-a zbătut între viaţă şi moarte. Mandela şi-a dedicat viaţa luptei împotriva rasismului, iar cuvintele au fost cele mai puternice arme ale sale.

FOTO Robben Island sau Insula terorii: o incursiune în închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii

În 2010, cu ocazia Mondialului de fotbal, o echipă a ziarului „Adevărul“ a vizitat locul în care omul care a învins Apartheidul a fost ţinut, precum un animal, alături de sute de alţi deţinuţi politici. Astăzi, turul insulei e făcut de cei care au fost închişi aici şi e o experienţă terifiantă şi emoţionantă în acelaşi timp.

Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela

În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

FOTO VIDEO Reacţiile liderilor politici după anunţul morţii lui Nelson Mandela. Obama: „Nu îmi pot imagina propria viaţă fără exemplul oferit de Mandela”

Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.

Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul

Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite