Interviu cu Mirel Rădoi: „Am găsit un campionat mai slab“. De ce crede antrenorul Stelei că Liga Campionilor e mai importantă ca un European
0Revista LPF a publicat în numărul 17, dedicat ultimei etape, un interviu cu antrenorul echipei campioane, Mirel Rădoi.
sârbii de la Partizan Belgrad, în turul trei preliminar al Ligii Campionilor.
Cum aţi regăsit campionatul României după atâţia ani petrecuţi în străinătate?
Ca să fiu sincer, puţin mai slab. Valorile nu mai sunt la fel de apropiate ca în acele vremuri.
Ce sentimente aţi avut când aţi reintrat după şapte ani în vestiarul Stelei?
Trăirile au fost diferite. Ca jucător am avut emoţii greu de descris pentru că am găsit jucători cu personalitate, cărora trebuia să le devin un bun coleg. Ca antrenor nu am avut aceleaşi sentimente, e altă poziţie.
Ce înseamnă UEFA Champions League în afara sumelor mari de bani care se câştigă?
Vedeţi, aici e o discuţie mai largă. Am avut privilegiul de a evolua la turneul final de Campionat European. Din păcate, nu am jucat la niciun Campionat Mondial. Pentru mine, Champions League a avut o încărcătură mult mai mare decât Campionatul European. Şi acum, când aud imnul Champions simt furnicături în tot corpul.
Care este diferenţa dintre actuala echipă a Stelei şi cea cu care aţi jucat ultima semifinală europeană a fotbalului românesc?
E greu de spus în acest moment! În acea generaţie păream mult mai apropiaţi, mai maturi, luam deciziile împreună. Forţa grupului era atu-ul nostru. Băieţii de acum sunt în regulă, pot deveni un grup unit, responsabil.
Ce îi mai trebuie Stelei pentru a redeveni o forţă europeană?
Cred că îi trebuie mai multă maturitate în timpul meciurilor cu miză. Sunt momente când nu reuşim să ne concentrăm de la început, din primele minute. Vedeţi cum s-a întâmplat şi cu Trencin, în meciul tur, am avut nevoie de 25 de minute să intrăm în joc. La acest capitol trebuie lucrat serios.
Cât de greu a fost să vă despărţiţi de tricoul de jucător?
(Râde) Nu mi-a fost greu. Vorbisem şi cu Cristi Chivu despre acest moment. Eu am avut noroc că am ajuns direct la Steaua, unde presiunea de zi cu zi este la fel de mare ca atunci când eram jucător. Ar fi fost probabil mai greu dacă intram ca antrenor într-un club mic, unde cerinţele nu sunt la fel de mari.
Aveţi vreun model de antrenor sau încercaţi să dezvoltaţi o filosofie proprie?
E greu să ai o filosofie proprie de la începutul carierei. Eu am lucrat cu antrenori mari şi încerc să iau de la fiecare părţile care îmi plăceau mie ca jucător, şi să le combin pentru a-mi pregăti elevii cît mai bine. Am lucrat cu antrenorii de la loturile de juniori, cu Cârţu, Oli (n.a. Olăroiu), Piţurcă, Boloni, Eric Gerets. Am văzut antrenamente ale lui Mourinho, Guardiola. În plus, studiul individual este foarte important. De la Steaua au plecat înaintea sezonului şase jucători, iar împreună cu echipa mea am încercat să aducem fotbalişti care se pot plia cât mai repede pe ceea ce intenţionăm să le cerem.
Cum vedeţi schimbarea sistemului competiţional?
Eu cred că poate fi benefică pentru că echilibrează valorile, competiţia va fi mai strânsă. Rămâne de văzut dacă toate aceste măsuri vor schimba faţa fotbalului şi vor ridica valoarea echipei naţionale. Trebuie să muncim cu toţii, la toate cluburile.
Steaua are foarte mulţi suporteri în deplasare şi foarte puţini acasă. Cum credeţi că pot fi readuşi cei din Bucureşti în tribune?
Din păcate, acesta este adevărul! Important este ca suporterii să vadă o schimbare de atitudine în evoluţiile noastre. Mai multă determinare şi responsabilitate, şi aşa vor veni rezulatele. Uşor-uşor, prin rezultate bune şi atitudine responsabilă faţă de joc sper să-i readucem pe toţi în tribune. Pentru că fotbalul se joacă în primul rând pentru ei, pentru suporteri!
Mircea Lucescu împlineşte 70 de ani, interviu cu antrenorul român în ziarul de miercuri