INTERVIU Gicu Grozav joacă de trei ani în Rusia. „Au şi ei probleme lor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gicu Grozav este anunţat titular la meciul din această seară. El evoluează chiar la Groznîi, fiind deja în al treilea an de contract cu Terek. Fotbalistul de 26 de ani este titular cert la echipa aflată pe locul trei în Rusia, marcând în acest sezon trei goluri în 12 meciuri.

După cât timp revii la echipa naţională?
Doi ani şi ceva. Ultimul meci a fost în martie 2014, când am întâlnit Argentina la Bucureşti.
De ce aceasta pauză în cariera ta?
Anul trecut am avut o perioadă mai dificilă, în care nu am jucat la Terek. Am venit în ţară, la Dinamo, sub formă e împrumut. Nu mi-a mers prea bine. În 2016 am fost titular mai mereu, dar nu m-a căutat nimeni de la naţională, nici măcar să mă întrebe de sănătate. Nu e un reproş, pur şi simplu aşa a fost să fie.
A fost greu să te acomodezi la ruşi?
Da, destul de greu. Se pune mult accent pe latura fizică, se bagă materiale, cum spun fotbaliştii. În prima mea perioadă aici nu am jucat deoarece antrenorul spunea că nu fac faza defensivă. Eu încercam să o fac, dar probabil nu o făceam cum şi-ar fi dorit antrenorul. 
Acelaşi antrenor te socoteşte acum indispensabil echipei.
Aşa e. Eu avem de gând să plec de la Terek. Nu avea rost să stau din moment ce jucam atât de puţin. Dar dintr-o dată lucrurile s-au schimbat. Când m-am întors de la Dinamo am devenit titular, iar acum deja clubul mi-a făcut o ofertă de prelungire a contractului.
Şi, mai rămâi la Groznâi?
Nu ştiu, o să vedem. Depinde şi de ce oferte voi mai avea. Fotbalul e mai dificil în Rusia, dar campionatul e tare.
Cum îţi petreci timpul acolo?
Nu prea ai ce face. E un oraş cu populaţie musulmană, dar e liniştit. Nu e niciun pericol în zonă. S-au dus vremurile războiului. Nu fac mare lucru, antrenament, ies în oraş să mănânc şi acasă. Mi-a fost greu o perioadă, acum e şi Torje, ne petrecem timpul împreună.
Ce se întâmplă cu el? De ce nu joacă?
Senzaţia mea e că trece prin ce am trecut şi eu. E o perioadă mai dificilă de acomodare.
Acum şase ani jucai în Belgia, crezi ca ai pierdut o şansă mare de a răzbate în Europa?
Dacă mă uit la ce colegi am avut acolo şi unde au ajuns, da, se poate spune că am irosit o şansă bună. La Standard Liege aveam o echipă foarte bună. Ciman, Mangala, Defour, Van Damme, Witsel, Batshuayi, Benteke. Nu regret însă că m-am întors în ţară. La U Cluj şi la Petrolul am avut două perioade extraordinare, în care am ajuns şi la naţională.
Cum se vede fotbalul românesc în Rusia?
Lumea ştie de Steaua şi de Dinamo, de Hagi, de Mutu. Ruşii nu sunt prea preocupaţi de ce se întâmplă la alţii, îşi văd de fotbalul lor.
Au echipă bună, la nivelul primei reprezentative?
Încearcă să clădească o echipă tare pentru Mondialul din 2018. Judecând după ultimele rezultate, 3-4 cu Costa Rica, şi 1-2 cu Qatar, se pare că au ceva probleme. În avantajul lor e faptul că toţi jucătorii lor de la naţională evoluează în campionatul intern. Foarte puţini ruşi pleacă peste hotare. Ei se simt bine acasă la ei.
Nici naţionala noastră trece printr-o perioadă dificilă. Putem să o depăşim?
Avem nevoie de rezultate. Sunt multe feţe noi la naţională. Mie mi se pare că domnul Daum a venit cu altă mentalitate. Probabil are nevoie de timp. Eu ca jucător nu pot spune decât că dacă va fi nevoie de mine voi încerca să mă fac util. Nu vin în plimbare la naţională.

16 meciuri şi trei goluri la naţională are Gicu Grozav

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite