INTERVIU EXCLUSIV Sorana Cîrstea dezvăluie fără regrete: „Am scos demult din calendar sărbătorile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai bună jucătoare de tenis din 2012 din România, Sorana Cîrstea, a acordat pentru „Adevărul” un interviu exclusiv în care a vorbit despre parcursul ei competiţional în acest an, dar şi despre obiectivele fixate în 2013. Sportiva, clasată pe locul 27 WTA, îşi doreşte s-o ia pas cu pas către vârful ierarhiei feminine, prima haltă fiind clasarea între cele mai bune 20 de jucătoare din lume.

Ce părere ai despre parcusul tău în 2012, având în vedere că ai încheiat anul pe locul 27 în clasamentul WTA?

A fost un an foarte bun pentru mine, l-am început pe locul 60 şi l-am terminat pe 27. Normal că îmi doresc mult mai mult pentru că ştiu că pot. Am crescut de la turneu la turneu, am avut un parcurs constant şi am avut o anumită stabilitate care până acum mi-a lipsit. Mai am mulţi ani de jucat tenis, ani în care mă pot dezvolta şi maturiza. Cred că sunt pe o pantă ascendentă acum.

Crezi că în viitorul apropiat vei reuşi să câştigi un turneu de Mare Şlem?

La nivelul la care am ajuns, normal că îmi doresc să câştig un astfel de turneu. Dacă nu mi-aş dori, înseamnă că nu aş fi motivată şi nu ar trebui să particip. Important este cum voi reuşi ajung la o astfel de performanţă. E drum lung până acolo, dar rezultate obţinute în 2012 îmi dau dreptul să sper şi la câştigarea unul turneu de Mare Şlem.

Spuneai că cel mai mare defect al omului este automulţumirea? De ce crezi asta?

Sunt o fire care îşi doreşte mereu mai mult. Lucrul acesta mă va automotiva, mă va ajuta să mă autodepăşesc, să duc limitele mele cât mai sus. În sport e foarte important să ai o motivaţie solidă.

E realizabil obiectivul de a te clasa în 2013 în primele zece jucătoare din lume?

Nu mă gândesc la clasamentul WTA în momentul de faţă, îmi doresc să fiu sănătoasă să pot munci aşa cum ştiu eu mai bine. Dacă vor exista aceste premise, vor veni şi rezultatele. Vreau să o iau pas cu pas: mai întâi să intru în primele 25, apoi în primele 20, aceştia sunt paşii naturali care urmează.

Ştiu că nici de sărbători nu vei avea liber, deoarece te vei antrena pentru competiţiile care încep în ianuarie 2013. Regreţi că nu poţi fi alături de părinţi în această perioadă?

În fiecare an, în perioada sărbătorilor, plec în Australia. Anul trecut am plecat chiar pe 25 decembrie, anul acesta voi pleca pe 23. Revelion nu voi avea, deoarece pe 31 decembrie voi avea primul meci. Am scos din calendar sărbătorile şi nu regret asta. Totul a devenit o rutină. Tenisul îmi dă foarte multe satisfacţii, dar trebuie să fac şi sacrificii. M-am obişnuit cu ideea că nu am sărbători. Probabil, mă voi bucura de ele după ce mă voi lăsa de tenis.

Ce te leagă atât de mult de buna ta prietenă Ana Ivanovici ( locul 13 WTA)?

Sunt cele mai bune prietene, relaţia noastră de prietenie nu are legătură doar cu tenisul. Avem aceeaşi educaţie, aceleaşi principii de viaţă, gândim la fel şi ne e foarte uşor să comunicăm, iar asta ne leagă foarte mult. Discuţiile noastre nu se rezumă doar la tenis, încercăm tot timpul să ne găsim şi alte preocupări. E foarte important să am pe cineva aproape, deoarece am foarte multe turnee la care particip într-un an şi sunt mult timp departe de casă. Vorbim zilnic la telefon când nu suntem împreună.

Cu ce alte jucătoare de tenis te înţelegi la fel de bine?

Am o relaţie foarte frumoasă şi cu Caroline Wosniacki (n.r. locul 10 WTA) sau Maria Kirilenko (n.r. locul 14 WTA). E important să ai prietene în circuit, deoarece timpul trece mai repede astfel.

"Mă gândesc tot timpul la ce am de făcut, nu la ce am realizat” - Sorana Cîrstea

Cum crezi că va arăta cariera ta de acum înainte?

Mai am multe de îndeplinit. Mă gândesc tot timpul la ce am de făcut, nu la ce am realizat. Multă lume mi-a zis să mă opresc pentru a mă bucura de ce am realizat. Dar eu vreau mai mult, vreau să mă autodepăşesc. Mai am multe de învăţat. Am avut şi perioade bune şi perioade nefaste, dar sunt sigură că dacă nu existau momentele grele, nu ajungeam la maturitatea pe care o am azi. Mă bucur că mi-am găsit drumul în viaţă foarte devreme şi am ştiut de mică ce vreau să fac. Dacă faci ce-ţi place, sacrificiile nu mai contează.

Cum te înţelegi cu părinţii tăi, te susţin din punct de vedere profesional?

Am o relaţie foarte frumoasă cu părinţii mei. Sunt alături de mine, mă sfătuiesc cu ei ori de câte ori trebuie să iau o decizie importantă. Tata e mai aproape de mine pe plan profesional, mama pe plan personal.

Mă înteţelg de minune cu Horia Tecău şi Victor Hănescu, petrecem foarte mult timp împreună la turnee, ieşim la masă, ne sfătuim deseori. Mă bucur că am reuşit să punem în aplicare proiectul „Kids Day”. 

Cinci românce sunt în top 100 mondial:

1. Sorana Cîrstea – locul 27 la simplu
2. Simona Halep – locul 47 la simplu
3. Irina Begu – locul 52 la simplu, locul 37 la dublu
4. Monica Niculescu – locul 58 la simplu, locul 27 la dublu
5. Alexandra Cadanţu – locul 91 la simplu

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite