INFOGRAFIE Brazilia le dă emoţii „costumelor” de la FIFA. Stadionul din Cuiaba, departe de a fi terminat, iar grevele continuă
0Cu 150 de zile rămase până la startul Cupei Mondiale, şase stadioane din 12 nu sunt gata în totalitate, iar brazilienii continuă seria grevelor. Trei muncitori au murit în decembrie pe şantiere.
Preşedintele FIFA Joseph Blatter şi armata sa de subordonaţi de la Zurich au intrat în panică. Mai sunt cinci luni până la startul Cupei Mondiale, iar brazilienii nu dau semne că le-ar păsa de ultimatumurile impuse de forul care guvernează fotbalul mondial. Blatter, angajat al FIFA din 1975 şi preşedinte al forului din 1998, admite că, de când e el la FIFA, niciodată o ţară organizatoare n-a rămas în urmă cu pregătirile la fel de mult ca sud-americanii. „Situaţia mă îngrijorează pentru că Brazilia e ţara care a avut la dispoziţie şapte ani, mai mult ca oricine altcineva, dar construcţiile au început foarte târziu”, a confirmat Blatter.
Adjunctul său, Jerome Valcke, a lansat şi el un apel disperat către brazilieni, cărora le-a cerut să înceteze cu grevele: „Nu e momentul acum. Mai e puţin timp şi e nevoie ca întreaga ţară să susţină această sărbătoare numită Cupa Mondială”. Brazilienii au ignorat anunţul şi continuă să iasă în stradă, nemulţumiţi de sumele uriaşe care s-au consumat cu ridicarea stadioanelor şi pe alte lucrări de infrastructură, solicitând ca banii să fie direcţionaţi spre cele mai afectate segmente ale societăţii: educaţie şi sănătate.
Greviştii au fost „alimentaţi” şi de accidentele de muncă de pe stadioanele din Sao Paulo şi Manaus, care au condus la decesul a trei muncitori. Sora unuia dintre oamenii care şi-au pierdut viaţa a afirmat: „I-au pus să muncească de duminică până duminică, mai rău ca animalele”. Totul pentru ca Brazilia să respecte deadlineul cerut de FIFA pentru finalizarea celor 12 stadioane: adică 31 decembrie 2013.
În ciuda ritmului susţinut, termenul a fost depăşit. Mai sunt şase stadioane incomplete, dintre care cel din Cuiaba e într-o situaţie critică. Într-o discuţie cu corespondentul BBC din Brazilia, oficialităţile oraşului i-au transmis acestuia că arena ar putea fi gata „la limită”, însă mai există o problemă majoră: locurile de cazare.
Stadion inutil în Manaus
Şi în Manaus furtunile tropicale au condus la întârzierea construcţiei arenei Amazonia. Stadionul seamănă cu celebrul Cuib de Pasăre din Beijing şi a costat 223 de milioane de euro din bani publici. Brazilienii contestă utilitatea acestui stadion, de vreme ce echipa locală, Nacional, joacă pe teren propriu cu 3.000 de spectatori în tribune, iar capacitatea noii arene e de peste 40.000 de locuri. Chiar şi FIFA a afirmat că 8 stadioane „mari şi late” erau suficiente, însă guvernul de la Brasilia s-a încăpăţânat să ofere spectacolul fotbalistic întregii ţări, mergând cu meciurile pe 12 arene.
Derbyul grupelor e la Manaus
Meciul de deschidere al Cupei Mondiale, Brazilia – Croaţia, se dispută la Sao Paulo, pe 12 iunie (23.00, ora României). Pe stadionul cu probleme, cel din Cuiaba, prima confruntare e programată la 14 iunie, între Chile şi Australia. Derbyul Anglia – Italia se joacă pe 15 iunie la Manaus, singura arenă construită în inima Braziliei, în zona amazoniană, la confluenţa a doua râuri: Negro şi Solimoes.
Două nume grele lipsesc de la turneu
Cupa Mondială din Brazilia va începe fără doi fotbalişti importanţi, din două naţionale „cu greutate”. Englezul Theo Walcott s-a accidentat într-un meci dintre Arsenal şi Tottenham şi a devenit indisponibil pentru următoarele şase luni. Italienii au pierdut un atacant ce îşi făcuse loc în naţionala lui Prandelli, Giuseppe Rossi, de la Fiorentina. Acesta a suferit o ruptură la ligamentele încrucişate şi va rămâne mult timp în afara circuitului.