INFOGRAFIE Începe Roland Garros. Tot ce trebuie să ştii despre turneul de Grand Slam de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roland Garros e singurul Grand Slam pe zgură
Roland Garros e singurul Grand Slam pe zgură

Înfiinţat în 1891, turneul de tenis de la Paris, al doilea Grand Slam al sezonului, este unul din cele mai prestigioase momente sportive al anului.

Vor fi 128 de jucători pe tabloul de simplu (feminin şi masculin), 64 de perechi la dublu şi 32 de perechi pe tabloul mixt. Chiar şi fără Roger Federer, Serena Williams şi Maria Şarapova, ediţia din 2017 se anunţă a fi una extrem de disputată, iar câştigătorii par a fi mai greu de anticipat ca niciodată.
Fondul de premiere al turneului de la Roland Garros a fost mărit în acest an cu 12% faţă de ediţia trecută. Câştigătorii la simplu masculin şi feminin vor primi câte 2,1 milioane de euro, cu 100.000 de euro mai mult câ în 2016. Jucătorii care vor fi eliminaţi în primul tur, pe tabloul pricipal de simplu, vor încasa câte 35.000 de euro, faţă de 30.000 anul trecut. De altfel, cele mai mari creşteri vizeză manşele de la turul I la sferturi de finală. Anul trecut, turneul de la Roland Garros a fost câştigat de sârbul Novak Djokovici, la masculin, şi de spaniola Garbine Muguruza, la feminin.
Ruzici şi Năstase, singurii români care au triumfat la Paris
Ilie Năstase a fost românul care a spart gheaţa la Roland Garros în 1966, când a jucat finala întrecerii de dublu alături de Ion Ţiriac. Românii au fost învinşi, însă patru ani mai târziu, în 1970, cuplul Năstase-Ţiriac se impunea în Franţa în întrecerea de dublu şi Ilie era apreciat de cunoscătorii fenomenului ca unul dintre marii jucători ai circuitului, fiind poziţionat între cei mai buni 10 tenismeni ai momentului. În 1973, Năstase a reuşit un parcurs excepţional la Roland Garros, câştigând întrecerea de simplu fără a pierde măcar un set, performantă egalată doar de Björn Borg şi Rafael Nadal. 
De partea cealaltă, la feminin, în 1977 Florenţa Mihai a pierdut finala cu Mima Jausovec, pentru ca în 1978 înfrângerea să fie răzbunată de Virginia Ruzici, care a spulberat-o pe iugoslavă în două seturi, devenind prima şi singura româncă ce a triumfat la French Open. Aceeaşi Ruzici avea să mai colecţioneze o finală, în 1980, când a fost învinsă de Chris Evert. Cea mai neagră perioadă o reprezintă anii 1988, 1989 şi 1990, când România nu a propus niciun reprezentant pe tablourile principale, la masculin şi feminin. Conul de umbră s-a aşternut asupra tenisului românesc, până la apariţia pe firmament a Simonei Halep, care s-a calificat în ultimul act în 2014, pierzând în faţa rusoaicei Maria Şarapova după trei seturi electrizante. Anul trecut, Halep s-a oprit în optimile de finală, învinsă de australianca Samantha Stosur, cu 7-6 (0), 6-3.

Vezi AICI cu cine vor fetele din România în primul tur la Roland Garros

Vezi AICI tabloul complet feminin al turneului de la Roland Garros 

image

Vezi AICi cum arată tabloul complet al competiţiie masculine de la Roland Garros

tablou
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite