Halep şi „calmantul“ Cahill: cum a fost „citită“ românca de antrenorul ei şi ce a realizat australianul până acum
0Simona Halep şi-a tot schimbat antrenorii în ultimii ani, însă, într-un final, pare că a găsit omul cu care vorbeşte aceeaşi limbă. Iar acest om e un australian: Darren Cahill.
Nu mai departe de săptămâna trecută, a doua jucătoare a lumii a spus, într-un interviu acordat TVR, că speră să-şi încheie cariera alături de actualul său antrenor.
Tot atunci, constănţeanca de 24 de ani a admis că e o fire mai dificilă şi că nu suportă să i se zică ce să facă. E clar că Darren Cahill a „citit“ aceste trăsături ale Simonei Halep. Dovada e modul în care antrenorul de 50 de ani a intervenit în două momente cruciale ale meciului cu Karolina Pliskova (Cehia, 11 WTA), în sferturi, la Sydney.
A luat presiunea de pe umerii ei
Halep a început ca din tun în cel de-al doilea meci pe care l-a disputat în 2016. S-a distanţat la 5-1, după care Pliskova şi-a mai revenit din pumni, adjudecându-şi serviciul pentru 5-2. Halep a servit pentru câştigarea primului set, însă, în loc să fie 1-0 la seturi, Simona şi-a pierdut serviciul la zero. Iar apoi Pliskova a mai luat un game alb, de această dată pe serviciul propriu.
De la 5-1, s-a făcut 5-4 în mai puţin de zece minute! A fost momentul în care ambele sportive au cerut intervenţia antrenorilor.
Chiar dacă tensiunea plutea în aer, Darren Cahill s-a aşezat calm lângă Simona şi, în loc să o „bombardeze“ cu indicaţii tactice, a căutat să ia presiunea de pe umerii ei: „Fii pozitivă. N-ai nicio problemă. Fii agresivă. Chiar dacă vei pierde game-ul, va fi 5-5. Nu e nicio dramă. Totul e sub control“.
Pliskova a condus cu 40-30 în game-ul imediat următor, având minge de 5-5. Totuşi, Halep, calmată de Cahill, a reuşit, mai întâi, să egaleze, după care a tranşat setul la deuce#2 printr-un as: 6-4.
„Spune-mi cum te simţi“
Scenariul s-a repetat în al doilea set. Halep părea a fi în controlul partidei până la 4-3, având un break în faţă. Apoi, a urmat o serie de patru game-uri în care fiecare jucătoare s-a impus pe serviciul adversarei.
La 6-5, românca a apelat, din nou, la ajutorul lui Cahill. Acesta a venit agale pe bancă, s-a aşezat lângă eleva ei şi, înainte de a da orice indicaţie, s-a interesat de starea emoţională a Simonei: „Spune-mi cum te simţi“.
După ce a ascultat-o pe Halep, antrenorul australian a avut un discurs motivant: „Vreau să văd dacă o laşi pe ea să dicteze ritmul în acest ultim game sau dacă vei da tu tonul. Fii agresivă şi încheie meciul“. Şi exact asta a făcut Simona! Deşi a fost condusă cu 0-30 pe propriul serviciu, a revenit, a făcut 40-30 şi a luat setul la deuce#1: 7-5.
Kuznetsova, între Simona şi finala
Joi, nu mai devreme de ora 7.00 (Digi Sport 2), Simona Halep o va întâlni pe Svetlana Kuznetsova (Rusia, 25 WTA). Aceasta a revenit de la 1-5, în primul set, cu Sara Errani (Italia, 19 WTA) şi s-a calificat în semifinale cu 7-6, 6-0.
Halep şi Kuznetsova s-au mai întâlnit de cinci ori în circuitul WTA, bilanţul fiind de 3-2 pentru Halep:
*2011 (Miami): Victorie Kuznetsova 6-0, 6-4
*2011 (Toronto): Victorie Halep 4-6, 6-4, 6-3
*2013 (Roma): Victorie Halep 6-1, 6-1
*2014 (Stuttgart): Victorie Kuznetsova 7-5, 7-6
*2014 (French Open): Victorie Halep 6-2, 6-2
În cealaltă semifinală, Bencici (Elveţia, 14 WTA) va da piept cu Monica Puig (Puerto Rico, 94 WTA). Ultimul act al turneului e programat pentru vineri.
Recordurile lui Cahill
Darren Cahill se poate lăuda cu două performanţe mari. L-a antrenat pe Lleyton Hewitt pe care l-a făcut cel mai tânăr lider mondial din istoria tenisului masculin (20 de ani). Apoi, a lucrat cu Andre Agassi, iar sub comanda australianului, Agassi a devenit cel mai în vârstă jucător care a ajuns pe locul 1 ATP (33 de ani şi 13 zile). De-a lungul carierei sale de antrenor, Cahill i-a mai pregătit pe Andy Murray, Ana Ivanovici, Fernando Verdasco, Daniela Hantuchova şi Sorana Cârstea.