Guus Hiddink s-a certat cu presa pe motive tactice. Ce i-a reproşat noul selecţioner al Olandei unui jurnalist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestaţia unei Olande obosite, învinsă în prelungiri în Cehia, 1-2, după o gafă a defensivei, l-a scos din minţi pe noul selecţioner, care şi-a egalat o contraperformanţă ce data din 1995.

Învinsă de Italia, scor 0-2, într-un amical din 4 septembrie, Olanda s-a înclinat şi marţi, în Cehia, 1-2, în primul meci din preliminariile lui Euro 2016. Practic, noul mandat al lui Guus Hiddink pe banca batavilor a început precum cel precedent: cu două eşecuri consecutive. 

Van Gaal a dus Olanda pe podiumul Mondialului, apoi s-a dus la Manchester United. A lăsat în urmă o echipă obosită, precum toate cele care ajung în fazele superioare ale turneelor finale. Iar Guus Hiddink (67 de ani), noul selecţioner, trage ponoasele. 

Are două meciuri jucate şi două înfrângeri, la fel cum a început şi mandatul din 1995 la cârma Olandei. Atunci, batavii s-au înclinat în faţa Franţei şi Portugaliei, cu acelaşi scor, 0-1, în două amicale, acum au fost învinşi de Italia (2-0), într-un amical, şi Cehia, 2-1, în primul meci din preliminariile lui Euro 2016. 

Gafa din prelungiri, care a decis victoria cehilor, a umplut paharul lui Hiddink. Fundaşul Janmaat a încercat să trimită cu capul, spre Cillessen, dar goalkeeperul Olandei a fost depăşit, balonul a lovit bara, iar Pilar, extrema lui Plzen, l-a împins uşor în poarta goală, din doi metri. 

A întârziat la interviuri şi s-a certat cu presa

A trebuit să mă calmez. Eram înnebunit de furie. Nu ai cum să pierzi în modul ăsta, în ultima secundă a meciului. De aceea am venit mai târziu“, a explicat Hiddink, după meci, de ce-a întârziat o jumătate de oră peste ora programată, la interviurile oficiale de la televiziunea publică olandeză NOS. 

Iar noul selecţioner s-a certat şi cu Jack van Gelder, prezentatorul emisiunii de sport de la NOS, pe teme tactice!  Asta după ce în meciul cu Italia a început cu un sistem ofensiv, 4-3-3, unul clasic pentru şcoala de fotbal olandeză, iar în partida cu cehii a revenit la mult mai defensivul 5-3-2, folosit cu succes de Louis Van Gaal la Mondialul din Brazilia. „Păi chiar tu mi-ai sugerat săptămâna asta că ar trebui să revenim la acel sistem“, l-a criticat Guus Hiddink pe jurnalistul Jack van Gelder. 

3 ani a fost durata primului mandat al lui Guus Hiddink pe banca Olandei (1995-1998), care s-a încheiat după ce batavii au fost eliminaţi, la penalty-uri, de către Brazilia, în semifinalele CM

Correa de Sud (2001-2002), Australia (2005-2006) şi Turcia (2010-2011) sunt celelalte echipe naţionale pe care le-a mai pregătit Guus Hiddink 

Cipru, gol după 929 de minute şi victorie în Bosnia

Prima etapă a preliminariilor pentru Euro 2016 a adus destule surprize şi majoritatea dintre ele au venit în meciuri în care au fost implicate naţionale prezente la Mondialul din această vară. Un rezultat al efortului, dar şi al vacanţei reduse pe care l-au avut jucătorii prezenţi în Brazilia. În afara eşecului Olandei, campioana mondială Germania s-a chinuit cu Scoţia (2-1), Portugalia a pierdut, acasă, în faţa Albaniei (0-1), Grecia a fost învinsă la Pireu de România (0-1), iar Bosnia s-a făcut şi ea de râs pe propriul teren, 1-2 cu Cipru! O naţională care nu mai marcase un gol din februarie 2013! 

Perioada de secetă de 929 de minute a insularilor a fost stopată de reuşita egalizatoare a lui Christofi (45), după ce Ibisevici deschisese scorul (6), apoi atacantul lui FC Sion a definitivat bomba, cu golul victoriei (73). „Am obţinut un rezultat uriaş şi am surprins pe toată lumea“, a conchis după meci Dimitris Christofi. 

Vezi şi 

VIDEO Rezultate din preliminariile lui Euro 2016: Turcia, spulberată în Islanda, Olanda, învinsă în prelungiri în Cehia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite