Gonită de sistem: Motivul pentru care Bianca Andreescu nu evoluează pentru România, ci a ales să reprezinte Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Andreescu
Bianca Andreescu

Bianca Andreescu e furnizat surpriza începutului de an, eliminând-o pe Caroline Wozniacki în optimile turneului de la Auckland.

Bianca i-a administrat danezei un sec 6-4, 6-4, în două ore şi 13 minute, obţinând cea mai importantă victorie din cariera ei. În vârstă de 18 ani, Andreescu, locul 152 mondial, provine din părinţi români, ba, mai mult, a început tenisul chiar în România. „Am început tenisul când aveam şase ani, la Piteşti. iar primul meu antrenor a fost Gabi Hristache ”, a povestit Bianca.

Deşi părinţii ei sunt foarte ataşaţi de România, ba chiar şi Bianca vine regulat în ţară, în vacanţe, la bunici, nu s-a pus niciodată problema ca ea să reprezinte România. Asta din cauza sistemului de aici, care nu ajută cu nimic sportivii, nici măcar la începutul careierei lor.

Spre deosebire de cel canadian, care chiar ajută juniorii valoroşi, iar aceştia pot creşte şi pot face pasul spre profesionism la seniori având un sprijin serios din partea federaţiei. "Dacă un copil se remarcă pentru că este talentat, dacă are rezultate importante şi constante, Federaţia începe să investească foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an la acest nivel", a dezvăluit mama jucătoarei pentru prosport.ro, în urmă cu câţiva ani.

Canada, import masiv de jucători

De altfel, Bianca nu e singura jucătoare cu origini străine care reprezintă Canada. Milos Raonic, Denis Shapovalov sau Frank Dancevic sunt exemple din tenisul masculin, în vreme ce la fete, Carol Zhao, Katherine Sebov sau Gabriela Dabrowski reprezintă Canada, chiar dacă provin din alte ţări.

Pentru a i se sprijini ascensiunea, Federaţia din Canada a plătit-o pe însoţită de fosta jucătoare profesionistă franceză Nathalie Tauziat şi aceasta a însoţit-o pe Bianca timp de doi ani la turnee.

Ascensiunea jucătoarei, care a eliminat-o pe  Wozniacki, a început acum cinci ani. Ca junioară, a câştigat practic tot ce era de câştigat şi a reuşit o performanţă rară. Ea a obţinut de două ori titlul Orange Bowl, performanţă care a mai fost atinsă de o singură jucătoare, spaniola Ana Alcazar. Bianca a câştigat atât Australian Open cât şi Roland Garros la junioare. 

FOTO Unic în lume! Cum s-a pozat Serena Williams în vestiar înainte de meci 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite