Franţa - România, azi, de la ora 15.00! Ultimul hop înainte de finala Fed Cup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa României
Echipa României

România întâlneşte în acest weekend Franţa, îm semifinalele Fed Cup, şi are o şansă istorică de a evolua cu trofeul pe masă.

"Pe primul loc anul acesta este trofeul de Fed Cup, sper să avem puterea să câştigăm", este obiectivul asumat de Simona Halep pentru 2019. Primul pas a fost făcut de echipa României în luna februarie, când a învins Cehia, chiar la ea acasă, după un meci entuziasmant, în care punctul decisiv a fost adus în partida de dublu, de către perechea Irina Begu – Monica Niculescu. Urmează acum un nou hop, meciul contra Franţei, care se va desfăşura azi şi mâine, tot în deplasare, la Rouen. Teoretic, având în lot a doua cea mai bună jucătoare a lumii, Simona Halep, România ar putea fi socotită favorită, mai ales că meciul se va disputa pe zgură, suprafaţa ei favorită.

În afara Simonei însă, care n-a fost nici ea tocmai strălucitoare în 2019, dar s-a menţinut pe o linie constant bună, fetele din echipa de Fed Cup au dezamăgit în circuitul WTA, în acest sezon. Şi nu numai acolo, Mihaela Buzărnescu, spre exemplu, pierzând ambele partide în Fed Cup, deşi contra cehoaicei Katerina Siniakova pornea cu prima şansă măcar prin prisma clasamentului WTA. Paradoxal, cele mai multe victorii în 2019, din echipa noastră, după Simona Halep, le are Monica Niculescu (133 WTA), dar trebuie ţinut cont de faptul că ea a jucat mult în calificările turneelor, acolo unde sunt adversare mai slabe decât pe tabloul principal. 

“Faţă de Ostrava e foarte important că am mai multe jocuri în picioare. În rest nu mă simt diferit. Am încercat să fiu încrezătoare mereu şi să susţin echipa. Suntem aici să facem un rezultat cât mai bun. Sper să avem un rezultat bun. Mă simt bine. Pentru oricare dintre noi ar fi minunat să jucăm ca a doua jucătoare. Indiferent care va fi sunt sigură că vom lupta până la ultima minge. Suntem pregătite. Eu sunt pregătită pentru orice, să stau pe bancă sau să joc meci. Încerc să ajut cât mai mult”, a declarat Mihaela Buzărnescu, locul 30 WTA.

Unitatea este secretul succesului României din ultimii ani, consideră Irina Begu. “Din 2014, de când am început acest parcurs, a fost unul foarte frumos, am fost unite, ne-am ajutat una pe alta şi cred că asta a contat cel mai mult, unitatea noastră. Nu pot să spun că este o diferenţă faţă de meciul trecut. Noi ne simţim la fel de bine, încercăm să ne facem treaba şi să fim cât mai relaxate”, a afirmat a 83-a jucătoare a lumii.

Liderul echipei noastre, Simona Halep, s-a declarat şi ea încrezătoare şi perspectiva partidei de la Rouen: „E un meci special, foarte important, chiar uriaş, jucăm pentru o finală de Fed Cup după 43 de ani. Nu vreau să par arogantă, dar merităm să fim aici, să jucăm pentru finală, pentru că avem o echipă puternică, am muncit foarte mult împreună să ajungem aici şi să facem o performanţă mare pentru România. Obiectivul meu personal în 2019 e câştigarea Fed Cup şi sper să reuşim. Mă simt excelent! Am jucat foarte bine în aceste două zile de antrenament, sunt sănătoasă, am energie în mine, deci abia aştept să joc la cel mai înalt nivel“. Simona e mulţumită şi de suprafaţa de joc, chiar dacă zgura din sală e diferită de cea de la Roland Garros, acolo unde ea a câştigat singurul ei turneu de Grand Slam.  "În primul rând jucăm în sală şi mingea merge altfel, dar terenul îmi place mult, mie mi se pare asemănător cu cel de la Madrid. Este o zgură un pic mai tare, dar totodată este multă zgură pe teren şi simţi mingea bine. Îmi place, dar nu aş vrea să compar terenul de la Roland Garros cu terenul acesta. E diferit din punctul meu de vedere, dar amândouă sunt foarte bune", a spus Halep.

De partea cealaltă, antrenorul Franţei, Julien Benneteau, s-a declarant impresionat de tenismenele noastre şi în special de Simona Halep. "Chiar am întrebat-o pe Virginia Ruzici de unde au jucătoarele românce atât de multă energie, dacă exista o şcoală în Romania. Mi-a spus că aşa sunt ele. Atuul României este Halep. E liderul incontestabil al echipei, o jucătoare completă. Halep joacă bine pe orice suprafaţă, nu se pune problema să fie avantajată că jucăm pe zgură. Halep are însă şi câteva puncte slabe pe care vom incerca să le exploatăm. Dar şi Begu sau Buzarnescu sunt jucătoatre puternice", a încheiat acesta.

Astfel, după tragerea la sorţi, sâmbătă, începând de la ora 15.00 (Digi Sport, Telekom Sport) se va juca după următorul program:

*Primul meci: Mladenovici – Halep

*Al doilea meci: Garcia – Buzărnescu

Apoi, programul de duminică, cu începere de la ora 14.00 (Digi Sport, Telekom Sport) va fi în felul următor:

*Primul meci: Garcia – Halep

*Al doilea meci: Mladenovici – Buzărnescu

Cu precizarea că, la dorinţa căpitanului de echipă, pot fi schimbate jucătoarele implicate în partidele de duminică, la simplu.

S-au anunţat şi perechile nominalizate pentru meciul de dublu, însă şi aici pot interveni modificări până duminică. Meciul de dublu se va juca după disputarea celor patru dueluri de simplu:

Garcia / Mladenovici – Begu / Niculescu

Am învins în singurul duel

Franţa şi România s-au mai întâlnit o singură dată în Cupa Fed, în 1976. Duelul disputat în Statele Unite ale Americii, în sală, a fost câştigat de „tricolore”, scor 3-0.

Meciurile partidei din 1976:
Florenţa Mihai - Natalie Fuchs 7-6, 6-2
Virginia Ruzici - Gail Lovera Benedetti 6-2, 6-1
Florenţa Mihai/Virgia Ruzici - Rosy Darmon/Gail Lovera Benedetti 6-3, 2-6, 6-1

Echipa Franţei

Caroline Garcia (25 ani)
La simplu: 21 WTA
La dublu: 885 WTA
Bilanţ în 2019: 7-7


Pauline Parmentier (33 ani)
La simplu: 53 WTA
La dublu: 557 WTA
Bilanţ în 2019: 5-10


Alize Cornet (29 ani)
La simplu: 54 WTA
La dublu: 130 WTA
Bilanţ în 2019: 8-10


Kristina Mladenovici (25 ani)
La simplu: 63 WTA
La dublu: 3 WTA
Bilanţ în 2019: 5-9


Fiona Ferro (22 ani).
La simplu: 92 WTA
La dublu: 700 WTA
Bilanţ în 2019: 7-9


Antrenor: Julien Benneteau

Echipa României
Simona Halep (28 ani)
La simplu: 2 WTA
La dublu: 413 WTA
Bilanţ în 2019: 16-6


Mihaela Buzărnescu (30 ani)
La simplu: 31 WTA
La dublu: 30 WTA
Bilanţ în 2019: 3-11

Irina Begu (28 ani)
La simplu: 82 WTA
La dublu: 36 WTA
Bilanţ în 2019: 6-8


Monica Niculescu (31 ani)

La simplu: 133 WTA
La dublu: 48 WTA
Bilanţ în 2019: 11-6


Raluca Olaru (30 ani)
La simplu: -
La dublu: 35 WTA
A jucat doar dublu

Antrenor: Florin Segărceanu


Fed Cup 2019, semifinale, 20-21 aprilie

Rouen (Franţa, zgură)
Franţa – România
Brisbane (Australia, hard)
Australia – Belarus

*Finala Fed Cup e programată pentru 9-10 noiembrie. În caz de calificare, România va juca, din nou, în deplasare.

Palmaresul echipelor calificate în semifinale

*Belarus – Finală Fed Cup în 2017, pierdută cu SUA, scor 2-3
*România – Semifinală Fed Cup în 1973, pierdută cu Africa de Sud, scor 1-2
*Franţa – Campioană Fed Cup în 1997 şi 2003
*Australia – Campioană Fed Cup în 1964, 1965, 1968, 1970, 1971, 1973, 1974

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite