FOTO Moftul de 51 de miliarde de dolari al lui Putin: Soci a organizat JO, dar acum arată ca un oraş-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai scumpă ediţie din istoria Jocurilor Olimpice a lăsat în urma sa un decor şocant, demn de filmele cu Apocalipsa.

În noiembrie, la Soci nu se schiază, însă studiourile din Hollywood îşi pot trimite echipele acolo pentru a filma pelicule horror, cu zombie şi cu clădiri abandonate. Asta deoarece aşa arată peisajul, iar imaginile au fost publicate de fotoreporterul rus Alexander Belenkiy.

95% din camerele hotelurilor sunt goale

Rosa Khutor, una dintre principalele staţiuni ale Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014, arată acum ca un oraş-fantomă. Aflată lângă oraşul montan, Krasnai Poliana, Rosa Khutor a găzduit concursurile de biatlon, ski şi snowboarding, iar acolo s-a construit şi un sat olimpic. Acum, staţiunea e una fără viaţă. Magazinele şi parcările supraetajate sunt goale, multe proiecte care nu s-au finalizat în timp util pentru Jocurile Olimpice sunt, pur şi simplu, abandonate, iar hotelurile au un grad de ocupare de sub cinci la sută!

Rosa Khutor a „înghiţit“ o bună bucată din bugetul de 51 de miliarde de dolari alocat pentru JO 2014. S-au aruncat sume colosale pentru dezvoltarea sistemului de transport. Spre exemplu, o autostradă de 50 de kilometri care a legat staţiunea Adler de oraşul Krasnai Poliana a costat 8,7 milioane de dolari! Alte două milioane de dolari s-au dus pentru ridicarea pistei de schi din Rosa Khutor.

Acum, teoretic, turiştii ar fi trebuit să populeze Soci, însă la o vizită în zonă ai parte de peisaje gri, deloc atractive pentru străini. Şi unde mai pui că Rusia e o ţară din ce în ce mai izolată la nivel internaţional şi e lesne de înţeles de ce străinii nu s-au grăbit să meargă la Soci pentru a se bucura de iarnă.

448.000 de dolari au fost costurile de organizare pentru prima ediţie a Jocurilor Olimpice, găzduită de Atena, în 1896.

Cât au costat ultimele Jocuri Olimpice

Ediţie Oraş-gazdă Buget alocat

2010 Vancouver 6,4 miliarde de dolari

2012 Londra 14 miliarde de dolari

2014 Sochi 51 de miliarde de dolari

Au fugit de JO 2022 ca de ciumă

Din cauza dezastrului de la Soci, nimeni nu vrea acum Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022. Iniţial, Stockholm (Suedia), Lvov (Ucraina), Cracovia (Polonia), Oslo (Norvegia), Beijing (China) şi Almaty (Kazahstan) erau în cursă pentru a primi găzduirea evenimentului din partea Comitetului Olimpic Internaţional (CIO). Treptat însă, primele patru oraşe şi-au retras candidaturile, speriate de costurile exorbitante şi descurajate de reacţiile nefavorabile din partea publicului. 

Deşi CIO contribuie şi el cu sume de bani la organizarea Jocurilor Olimpice, iar politicienii susţin că evenimentul îmbunătăţeşte infrastructura ţării, aduce bani din turism şi creează locuri de muncă, în realitate, Jocurile Olimpice au devenit, treptat, o povară pentru ţările organizatoare. Spre exemplu, un studiu a arătat că fiecare ediţie creează între 50.000 şi 300.000 de locuri de muncă. Cele mai multe sunt însă temporare şi, oricum, ajung la oamenii care au deja o slujbă. Doar 10% din cele 48.000 de locuri de muncă apărute, la Londra, cu ocazia JO 2012 au ajuns la şomeri. 

31 iulie 2015 e data la care Comitetul Olimpic Internaţional va anunţa numele oraşului-gazdă pentru JO 2022.    
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite