FIFA promite că va investiga acuzaţiile privind dopajul din fotbalul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FIFA cere Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) să aibă acces cu prioritate la noile teste care pot arăta dacă un eşantion prelevat de la un sportiv a fost deschis în mod ilegal înainte de a fi analizat oficial, informează dailymail.co.uk.

Cu această nouă tehnologie vor fi verificate suspiciunile menţionate de Raportul McLaren, potrivit cărora există posibilitatea ca 34 de eşantioane prelevate de la fotbalişti, între care cele ale componenţilor naţionalei Rusiei, participantă la CM-2014, să fi fost manipulate.

FIFA vrea ca aceste eşantioane să fie verificate luna viitoare.

"FIFA a cerut ofifial WADA să acorde prioritate pentru această analiză criminalistică a eşantioanelor depozitate. În răspunsul primit, WADA a informat FIFA că prioritatea va fi stabilită de echipa de experţi a Comitetului Internaţional Olimpic. Este în interesul FIFA ca o astfel de procedură să fie finalizată cât mai repede posibil. FIFA va continua să lucreze strâns cu WADA şi să cerceteze fiecare pistă. Dacă vor fi suficiente dovezi care să demonstreze încălcarea unei reguli antidoping, FIFA va lua sancţiunea corespunzătoare", a declarat un purtător de cuvânt al forului mondial.

FIFA doreşte să aibă un răspuns în acest caz înainte de de startul Cupei Mondiale din 2018, pe care chiar Rusia o va găzdui. Însă există îndoieli cu privire la eforturile forului mondial de a face lumină în acest caz. FIFA s-a despărţit, în urmă cu un an, de principalul său expert antidoping, Jiri Dvorak. Acesta lucra pentru FIFA de 22 de ani şi au fost speculaţii că a fost îndepărtat tocmai pentru faptul că dorea să facă lumină în acuzaţiile de dopaj din fotbalul rus. FIFA a negat vehement acest lucru. Actualul expert al forului mondial este profesorul Martial Saugy, fost consultant al laboratorului de la Soci, în timpul Jocurilor Olimpice din 2014, competiţie la care s-a dovedit dopajul în masă în rândul sportivilor ruşi.

Din cauza dopajului susţinut de statul rus, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat această ţară de la Jocurile Olimpice de iarnă la PyeongChang din 2018, însă  unii sportivi ruşi vor putea evolua sub drapel neutru.

În 2016, un raport independent, întocmit de avocatul canadian Richard McLaren, a arătat că peste 1.000 de sportivi ruşi de la peste 30 de discipline sportive au fost implicaţi într-un sistem de dopaj centralizat, cu sprijinul serviciilor secrete, timp ce cinci ani, având ca obiectiv Jocurile Olimpice de la Soci din 2014, dar şi alte competiţii.

McLaren a arătat că Rusia a pus la punct "un sistem de dopaj de stat securizat" şi că Ministerul rus al Sporturilor a "controlat, dirijat şi supravegheat manipulările" eşantioanelor, cu "ajutorul activ al serviciilor secrete ruse". La Moscova, eşantioanele pozitive erau schimbate, prin îndepărtarea capacelor şi înlocuirea urinei contaminate, înainte ca flacoanele să fie trimise către un alt laborator, a explicat McLaren. Există suspiciuni că 34 de eşantioane aparţinând unor fotbalişti care evoluează Rusia ar fi avut parte de acest "tratament".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite