Fed Cup, România - Germania: de ce e zgura de la Bucureşti principala opţiune. Prezenţa Simonei, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de Fed Cup a României va întâlni Germania la jumătatea lunii aprilie, miza fiind menţinerea în elită, adică Grupa Mondială I.

Marele avantaj al tragerii la sorţi e că vom juca pe teren propriu. Cea mai plauzibilă variantă de disputare a partidelor este zgura de pe Cotroceni, suprafaţă pe care avantajul puternicelor jucătoare germane ar fi diminuat.

Învinsă de Cehia în weekendul trecut, România va juca un meci de baraj pentru a rămâne în prima grupă valorică a Fed Cup, iar adversarul de care avem parte se numeşte Germania. E o naţiune redutabilă în tenisul feminin, cu 10 jucătoare în top 10 WTA, şi cu un lider de necontestat, Angeliqe Kerber, campioana de la Australian Open, cea care a devansat-o pe Simona Halep în ierarhia mondială. Pe de altă parte, e bine că am evitat un meci cu Rusia Şarapovei şi am scăpat de o deplasare imposibilă în Australia.

Contextul meciurilor

Partidele cu Germania au loc în weekendul 16-17 aprilie, la două săptămâni după încheierea ultimului turneu american, cel de la Miami, şi chiar înaintea întrecerii de la Stuttgart, care marchează debutul sezonului de zgură. Din acest motiv, Federaţia Română de Tenis înclină spre a programa acest meci pe zgura de la Bucureşti, ultima dispută de Fed Cup găzduită pe Arenele BNR având loc în urmă cu doi ani între România şi Serbia.  Însă motivul principal pentru a alege Cotroceniul ar fi acela că jucătoarele noastre se descurcă mult mai bine pe zgură, au crescut pe suprafaţa cărămizie, în vreme ce sportivele germane sunt mai eficiente pe terenuri rapide: Sabine Lisicki, de exemplu, este tenismena cu cel mai puternic serviciu din circuit şi a jucat o finală la Wimbledon, iar Kerber a câştigat la Melbourne pe hard.

Când se operează Simona?
Odată evitată o deplasare “monstruoasă” în Australia, care ar fi ridicat reale probleme în alcătuirea echipei, şi cu pauza aferentă de recuperare după turneele americane, jucătoarele noastre vor fi, teoretic, apte pentru acest meci. Singurul mare semn de întrebare este în dreptul Simonei Halep, care ar putea alege să se opereze la nas chiar după competiţia de la Miami, în acele săptămâni de pauză. Mai ales că ea a avut un sezon modest pe zgură anul trecut şi nu are puncte multe de apărat în primele turnee, la Stuttgart sau la Madrid. Cu adevărat ar fi o problemă absenţa Simonei, ea fiind jucătoarea cu un palmares net favorabil în confruntările cu nemţoaicele: 12-2 e scorul meciurilor directe dintre Halep, pe de-o parte a fileului, Kerber, Lisicki şi Petkovici, pe cealaltă.

Elveţia le-a bătut la Leipzig
Revenind la Germania, Kerber şi compania vin după o înfrângere cu Elveţia oarecum similară cu ce am păţit noi în faţa Cehiei. Meciurile s-au jucat la Leipzig, iar Pliskova Elveţiei a fost Belinda Bencici, care a câştigat ambele meciuri de simplu şi pe cel de dublu, alături de Martina Hingis. Celalalte trei meciuri de baraj stabilite în urma tragerii la sorţi de ieri sunt: Australia – SUA, Rusia – Belarus şi Spania – Italia.

”Jucăm din nou cu o echipă puternică, din fericire acasă. Germania este o echipă cu tradiţie şi cu jucătoare experimentate în FED CUP. Îmi doresc să am toate jucătoarele sănătoase şi în formă ca să putem alinia cea mai bună echipă la data participării. Ne bucură faptul că vom juca acasă. După susţinerea minunată de la Cluj suntem siguri că vom beneficia de suportul publicului indiferent de oraşul în care se va desfăşura meciul”. Alina Tecşor Cercel, antrenor România

România
Cele mai importante jucătoare: Simona Halep (locul 3 WTA), Irina Begu (34), Monica Niculescu (37), Alexandra Dulgheru (54), Raluca Olaru (45, la dublu)
Titluri Fed Cup: 0
Dispute în Fed Cup: 128 (75-53)
Ultimul meci în Fed Cup: România – Cehia 2-3

Germania
Cele mai importante jucătoare: Angelique Kerber (locul 2 WTA), Andrea Petkovic (23), Sabine Lisicki (32), Annika Beck (39), Julia Georges (24, la dublu)
Titluri Fed Cup: 2 (1987, 1992)
Dispute în Fed Cup: 143 (91 - 52)
Ultimul meci în Fed Cup: Germania - Elveţia 2-3
Istoricul întîlnirilor: România - RFG 0-1 (1974)

Rezultate directe:
Halep -  Kerber 3-0, Halep – Petkovici 5-1, Halep – Lisicki 4-1
Begu – Kerber 2-2, Begu – Petkovici 0-1, Begu – Lisicki 0-3
Niculescu – Kerber 1-3, Niculescu – Petkovici 2-2, Niculescu – Lisicki 3-3

Victor Hănescu, învins de locul 1223 ATP

Monica Niculescu, victorie la Sankt Petersburg
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite