FC Barcelona – Manchester City, azi, ora 21.45, DolceSport 1: duel între camarazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai atractiv duel din grupele Ligii Campionilor îi readuce faţă în faţă pe doi dintre oamenii care au marcat istoria Barcelonei ca jucători şi antrenori, Josep Guardiola şi Luis Enrique.

Luis Enrique şi Josep Guardiola au fost coechipieri cinci ani la Barcelona, timp în care au câştigat şi Cupa Cupelor Europeni, echipă al cărei căpitan era Gică Popescu. Formaţiile antrenate de cei doi, FC Barcelona şi Manchester City, se întâlnesc în această seară pe Camp Nou. 

Grupele Ligii Campionilor propun două meciuri cu adevărat mari: cel din această seară, dintre Barcelona şi Manchester City, şi returul de peste două săptămâni din Anglia între aceleaşi echipe. Bineînţeles că toată lumea vorbeste despre revenirea acasă a lui Josep Guardiola, de data aceasta din postura de antrenor al lui Manchester City. În urmă cu an şi jumătate, Pep a fost eliminat de Barcelona din semifinalele Ligii Campionilor, pe când era la Bayern Munchen, iar echipa lui Luis Enrique a pus mâna pe trofeu după o finală câştigată cu Juventus. 

Ca jucător, Guardiola a îmbrăcat tricoul Barcelonei din 1990 şi până în 2001, iar în ultimii cinci ani a fost coechiper cu Luis Enrique, venit de la Real Madrid în 1996. Au câştigat împreună şapte trofee, printre care şi Cupa Cupelor Europeni, în 1997, după o finală în care Barcelona s-a impus la Rotterdam în meciul cu Paris Saint Germain, scor 1-0. Singurul gol al meciului a fost marcat de Ronaldo, adevăratul Ronaldo sau Il Fenomeno cum a fost poreclit brazilianul, iar omul care a ridicat trofeul a fost Gică Popescu, omul care purta banderola la Barcelona (foto jos).

Ca antrenor, Josep Guardiola a câştigat la Barcelona 14 trofee în patru ani, printre care Liga Campionilor, de două ori, şi campionatul de trei ori. Enrique are un randament ceva mai bun, opt trofee în două ani, beneficiind şi de tripleta Neymar – Suarez – Messi, considerată de mulţi drept cea mai bună din istoria fotbalului. Messi şi-a revenit tocmai la timp pentru duelul cu City din această seară, iar catalanii pot alinia cel mai bun unsprezece, la fel ca şi englezii, care-l au în poartă pe Bravo, fostul jucător al Barcelonei până în urmă cu două luni.

Argentinianul Javier Machserano, care a semnat o prelungire a contractului până în 2019, a vorbit la superlativ despre fostul său antrenor: “Guardiola a avut un impact masiv în viaţa mea, pentru că m-a introdus în prima echipă şi pentru că m-a învăţat atât de multe în cei doi ani pe care i-am petrecut împreună”. La City, Pep Guardiola a avut un start de vis, cu 10 victorii la rând, dar a pierdut strocul în ultimele trei meciuri: egaluri cu Celtic şi Everton şi o înfrângere cu Tottenham.

Echipe probabile
FC Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Pique, Mascherano, Alba – Rakitici, Busquets, Iniesta – Messi, Suarez, Neymar.
Manchester City: Bravo – Zabaleta, Otamendi, Kompany, Clichy – Gundogan, Fernandinho – Sterling, Silva, De Bruyne – Kun Aguero.

15 trofee a câştigat Luis Enrique la Barcelona, 7 ca jucător şi 8 ca antrenor
30 de trofee a câştigat Josep Guardiola la Barcelona, 16 ca jucător şi 14 ca antrenor


 

image

Programul meciurilor, azi, ora 21.45

Grupa A: Arsenal - Ludogoreţ, Celtic - Monchengladbach

Grupa B: Paris SG - Basel, Barcelona - Manchester City

Grupa C: Napoli - Beşiktaş, Rostov - Atletico

Grupa D: Dinamo Kiev - Benfica, Bayern - PSV

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite