De ce Kazahstan face parte din UEFA: cum a ajuns o ţară din Asia centrală în fotbalul european. Explicaţii oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UEFA

La majoritatea competiţiilor sportive, kazahii concurează în Asia. Începând din 2001 însă, sportul-rege a fost afiliat la forul de la Nyon.

După separarea de fosta Uniunea Sovietică, Kazahstan s-a alăturat Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC) în 1991. 

Din postura de ţară afiliată la AFC, Kazahstan s-a înscris în două ediţii ale preliminariilor Campionatelor Mondiale, 1998 şi 2002. N-a ajuns însă la turneul final şi a părăsit AFC, fiind acceptată, în 2001, de UEFA.

În calitate de membru al forului european, Kazahstan a ratat calificările la CM 2006, Euro 2008, CM 2010, Euro 2012 şi CM 2014. În preliminariile Euro 2016, echipa naţională ocupă ultimul loc în grupa A, cu un punct după şase partide, într-o serie cu Islanda, Cehia, Olanda, Turcia şi Letonia.

Fostul director de comunicare UEFA, Mike Lee, a explicat de ce Kazahstan a fost primită în UEFA. „Cei din Kazahstan se consideră, mai degrabă, europeni şi vor să fie mai aproape de Europa. Dacă o ţară are rădăcini şi legături cu UEFA, atunci are dreptul de a se folosi de aceste legături“.

Rakhat Aliyev, fost preşedinte al forului din Astana, a enumerat şi el câştigurile trecerii la UEFA: „Avem mai multe legături cu fotbalul european şi perspective mai bune în privinţa investiţiilor în fotbal şi dezvoltarea acestui sport. Aceste beneficii vor asigura un viitor mai bun pentru tinerii noştri jucători şi un nivel de profesionalism mai ridicat“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite