Dan Capră, patronul Petrolului, a fost reţinut pentru 29 de zile. De la gruparea "lupilor" pleacă în iarnă toate valorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Capră are mari probleme cu justiţia
Dan Capră are mari probleme cu justiţia

Reţinerea pentru 29 de zile a patronului de la Petrolul, Dan Capră, anunţă zile grele pentru echipa ploieşteană, care-şi propusese chiar titlul pentru acest sezon.

Situaţia este cenuşie la Petrolul, după ce patronul echipei, Dan Capră, a ajuns pe mâna justiţiei, cercetat pentru infracţiuni extrem de grave, care-l pot priva de libertate mulţi ani. Capră este acuzat de constituirea unui grup infracţional, bănuit de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin implicarea clubului în relaţii comerciale fictive cu diverse firme.
Dincolo de problema lui personală, Dan Capră, un afacerist de 46 de ani, pune clubul Petrolul într-o postură delicată, deoarece el a devenit în 2012 principalul acţionar al grupării ploieştene. Practic, Capră este omul care gestionează şi împarte banii intraţi în club din sponsorizări, drepturi tv, vânzări de jucători, bonusuri de la UEFA etc.
Varianta la care speră fanii Petrolului, aflaţi în conflict deschis cu patronul, ar fi găsirea unui investitor care să preia echipa, cu tot ce are, inclusiv datorii. S-a vehiculat la un moment dat numele lui Adrian Porumboiu, fost patron la FC Vaslui, dar acesta a negat vehement, afirmând că nu vrea să mai aibă legătură cu fotbalul. O altă pistă poate fi Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft, care e ploieştean, dar care, conform unor surse, ar fi condiţionat investiţia în fotbal, de primirea echipei gratis. Problematică este însă poziţia lui Dan Capră, care cel puţin până când a ajuns să fie ridicat de DIICOT, a afirmat sus şi tare, în repetate rânduri că „Petrolul nu este de vânzare”. Ori, cu sau fără el în libertate, clubul nu poate fi luat din mâinile proprietarului fără acordul acestuia. El deţine jucătorii, activele şi licenţa de Liga I şi are drept de folosire a numelui, palmaresului şi mărcii, care aparţin Primăriei. Mai mult ca sigur, Capră nu va renunţa gratis la echipă, ştiind că are în mâini o fabrică de bani ridicată şi consolidată pe dragostea fanilor pentru fotbal.
Jucătorii sunt pe picior de plecare
O altă posibilitate ar fi intrarea Petrolului în insolvenţă, la cererea celor care au de recuperat bani, sau chiar a patronului echipei, aşa cum s-a întâmplat la Dinamo, unde Ionuţ Negoiţă a cerut demararea acestui proces, care în final l-a scutit de plata unor milioane de euro bune, datorii acumulate de foştii acţionari. Insolvenţa înseamnă însă adio Europa, deoarece UEFA nu permite participarea echipelor aflate în astfel de situaţii în cupele europene, dar şi reducerea drastică a nivelului salarial de la echipă şi implicit pierderea unor jucători importanţi. 
În perioada imediat următoare, Petrolul va fi condusă de directorul executiv Alexandru Crângu, al cărui nume nu apare în niciun dosar, deşi este un apropiat al lui Capră. Conform acestuia, clubul are bani să se susţină un timp, deoarece în iarnă trebuie să vină peste un milion de euro din drepturile tv, plus câteva sute de mii de euro de la UEFA, de pe urma participării echipei în tururile preliminare şi în play-off. Situaţia ar deveni mult mai dificilă dacă instanţa îl condamnă pe Capră şi, pentru recuperarea prejudiciului, va fi impus sechestru pe bunurile lui, inclusiv pe ceea ce ţine de club, adică pe banii care ar intra în conturi din diferite surse. Această ipoteză este plauzibilă, dar nu acum, deoarece procesul, cu toate fazele lui până la sentinţa definitivă, poate dura luni de zile.       
Oricum, situaţia patronului Capră, care în ciuda tuturor „bubelor” penale pe care le are pe cap, e singurul proprietar din Liga I, care plăteşte salariile la zi, nu anunţă zile senine la Ploieşti. Aproape toţi jucătorii de valoare vor intra la iarnă în ultimele şase luni de contract şi e greu de crezut că vor mai continua. Astfel, dintr-un foc, Pecanha, Alcenat, Geraldo, Teixeira, Albin, Mustivar şi Priso sunt ca şi plecaţi, dacă nu din ianuarie, mai mult ca sigur din vară. Toto Tamuz şi Pablo De Lucas au angajamente până în 2016, dar ofertele existente pe adresa lor vor determina vânzarea acestora. Va urma o redimensionare a salariilor, cu un maximum de 3.000 – 4.000 de euro pe lună, ceea ce  va transforma clubul într-unul de duzină, fără pretenţii de performanţă şi având ca obiectiv menţinerea în prima ligă.

2 participări în cupele europene are Petrolul sub patronatul lui Dan Capră, care a preluat echipa în 2012 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite