Dan Capră, drumul de la ospătărie se îndreaptă spre puşcărie. Patronul Petrolului are două dosare „grele” pe cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul Petrolului este audiat la Parchetul Ploieşti, fiind acuzat că a condus un grup infracţional care a prejudiciat statul cu 15,4 milioane de euro. “Adevărul” vă prezintă portretul lui Dan Capră, fost ospătar şi samsar de maşini.

Ştirea zilei de marţi în fotbalul românesc a fost intervenţia în forţă a DIICOT. Procurorii şi poliţiştii i-au ridicat cu “mascaţii” pe principalii acţionari ai clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, şi pe directorul economic al clubului, Marius Bucuroiu.

În acest dosar, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la 25 de adrese din Bucureşti şi judeţele Constanţa, Prahova, Buzău, Sălaj, Giurgiu şi Brăila, la membrii grupării suspectate de spălare de bani şi evaziune fiscală, şi au audiat 30 de persoane.

Cel mai important nume este cel al acţionarului majoritar al “lupilor”, Dan Capră, care a fost dus marţi dimineaţa cu duba la Parchetul Ploieşti. El ar fi condus acest grup infracţional care, conform procurorilor, a prejudiciat statul cu 15,4 milioane de euro, prin metoda "firme fantomă, documente fictive"

Cum a ajuns Capră „lup”

Dan Capră are 46 de ani şi a apărut în fotbalul românesc acum aproape trei ani. Pe 22 februarie 2012, el a prelua clubul pentru suma de 27.000 de euro. Conform declaraţiilor lui Vivi Răchită, managerul general de atunci al clubului, adevăratul destinatar al Petrolului trebuia să fie Florian Walter. „Acest domn Capră a apărut patron din nimereală. Aici trebuia să vină domnul Walter, dar nu s-a putut deoarece figura în acte şi la <U> Cluj. Capră i-a plătit lui Florin Bercea 27.000 de euro şi a devenit patron la Petrolul”, a dezvăluit Răchită, care este cumătru cu Dan Capră, antrenorul botezând-o pe fiica acestuia.

De fapt, Capră şi Walter au condus împreună clubul timp de un an şi jumătate, până în vara anului 2013, când Petrolul a luat Cupa României. Capră era omul lui Walter, pe care-l cunoscuse prin Cristi Borcea, alături de care derulase nişte afaceri. Înţelegerea a fost ca în actele Petrolului să figureze Capră ca patron, dar adevărata autoritate, cât şi investiţiile, să le facă Walter. Numai că, de îndată ce a realizat că Petrolul este un club care stă pe un capital imens se simpatie şi susţinere în oraş şi judeţ, Capră l-a îndepărtat din ecuaţie pe Florian Walter, la mijloc fiind şi alte neînţelegeri între ei.

Aducea aur şi blugi din Turcia

Până să ajungă patron la fotbal, Dan Capră a avut un trecut nu tocmai limpede. Înainte de Revoluţie a fost ospătar, iar după 1990 s-a apucat de comerţ. Aducea aur şi blugi din Turcia, când a fost vremea acestora, după care a trecut la maşini din Germania „Nu mi-a fost niciodată ruşine cu ce am făcut, câtă vreme am muncit”, a afirmat ieri. Cu fotbalul n-a avut nicio legătură şi, dacă e să ne luăm după afirmaţiile aceluiaşi Răchită, habar nu avea cine e Mutu sau ce înseamnă TAS.

Apare în dosarul fraudelor de la BRD

Departe de fenomen, averea a a început să crească, dar au apărut şi dosarele.  La sfârşitul anilor 1990, când la Ploieşti erau în floare afacerile cu petrol, numele lui Capră s-a regăsit printre ele, dar mizele mari ale celor care căutau evaziunea erau Ioan Niculae, Vasile Creştin şi alţii.

În 2007, numele său a apărut într-un caz al DNA, ca şi coordonator al unui grup infracţional care a înşelat mai multe firme de leasing. Apoi, el este judecat şi în dosarul fraudelor de la BRD, alături de fratele său, Nicolae, acuzat fiind că a sprijint un alt grup infracţional care se ocupa cu fraude bancare şi spălare de bani. Pe 10 decembrie, el trebuie să se prezinte la Curtea de Apel, în acest proces.

Afacerea pe bune nu i-a mers

La vedere, Dan Capră a avut ca afacere un restaurant la marginea Ploieştiului, „Casa Silvreta”, care n-a mers deoarece s-a vrut o locaţie de lux, cu preţuri pe măsură. Cârciuma, care n-a funcţionat decât vreo doi ani,  a fost închisă la începutul lui 2014 şi de atunci are un afiş mare pe ea: de închiriat sau de vânzare.

Vilă cu piscină la Păuleşti

În plan personal, Dan Capră are un băiat, de 22 de ani, dintr-o relaţie anterioară, şi o fată, de 13 ani, din actuala relaţie, pe care n-a oficializat-o. El locuieşte la Păuleşti, o localitatea din apropierea Ploieştiului, unde şi-a ridicat o vilă elegantă cu piscină. În oraş nu e recunoscut ca un tip monden, evitând apariţiile publice şi concentrându-se pe munca de la club, acolo unde vine zilnic şi stă câteva ore. Marele său merit în ascensiunea Petrolului este faptul că deşi a vândut şi a fost acuzat mereu că bagă banii în buzunar, a adus întotdeauna fotbalişti în locul celor plecaţi, şi plăteşte salariile la zi, o raritate în fotbalul românesc. „Am băgat destui bani personali la Petrolul, dar nu spun cât ca să nu mă cert cu nevastă-mea”, a spus Capră într-un intervu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite