Cu Atletico nu-i de joacă: performanţele reuşite de echipa lui Simeone, în Liga Campionilor. Vineri e tragerea la sorţi a semifinalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea lui Diego Simeone a eliminat-o pe FC Barcelona (1-1, în tur, şi 1-0, miercuri, la Madrid) şi s-a calificat, după 40 de ani, în semifinalele competiţiei

După plecarea lui Guardiola, „extratereştrii“ Barcelonei au căpătat o faţă umană. Iar Messi pare chiar muritor, în faţa unor echipe care se apără eroic. 

„Curaj şi inimă“ au titrat spaniolii de la „As“, imediat după calificarea istorică a lui Atletico în semifinalele Ligii Campionilor. Prima după 40 de ani, în 1974 „roş-albii“ ajungând chiar în ultimul act (pierdut în faţa lui Bayern München). 

Performanţa din „dubla“ cu Barcelona a fost descrisă cel mai bine chiar de către Diego Simeone. „Nu câştigă întotdeauna cei mai buni, ci aceia care luptă“, a punctat tehnicianul lui Atletico, după victoria de pe „Vicente Calderon“, decisă de reuşita lui Koke, din minutul 5. Cel mai rapid gol încasat vreodată de Barcelona, într-o fază eliminatorie a Ligii Campionilor. 

„Multă muncă şi umilinţă“

A patra prezenţă în semifinalele Ligii Campionilor pentru Atletico poartă semnătura strategului Diego Simeone (43 de ani). Un antrenor care a făcut minuni, într-un timp scurt, cu gruparea mai săracă a Madridului. În decembrie 2011, când a preluat echipa, Atletico era mai aproape de retrogradare (4 puncte) decât de locurile de Europa (5 puncte). În 18 luni, Atleti’ a cucerit Cupa Spaniei (2012-2013), Liga Europa (2011-2012) şi Supercupa Europei (2012), iar acum e în semifinalele Ligii Campionilor şi pe primul loc în Spania, cu şase etape înainte de final. 

The Special SimeOne“, l-a numit presa spaniolă pe argentinianul care munceşte enorm şi le cere jucătorilor acelaşi lucru. Reţeta succesului, „multă muncă şi umilinţă“ a fost dezvăluită tot de Diego Simeone, şi a transformat-o pe Atletico, dintr-o echipă de rang secund, în Spania, în singura grupare neînvinsă, în actualul sezon al Ligii Campionilor. Şi prima care o elimină pe Barcelona, în sferturi, din 2003 încoace, de la Juventus. De atunci, catalanii erau obişnuiţi cel puţin cu semifinalele. 

Acum Simeone şi fanaticii fani ai lui Atletico speră să-i preia şi „talismanul“. Cine a eliminat-o pe Barcelona din Ligă, în ultimii şapte ani, a câştigat şi competiţia. „E multă bucurie, pentru că am eliminat un mare rival, cu o istorie deosebită. Dar trebuie să ne calmăm repede şi să revenim cu picioarele pe pământ. Duminică avem un alt meci“, a spus Simeone. Chiar cu echipa lui Contra şi Marica, Getafe (ora 20.00, Digi Sport 3), în deplasare, într-un derby local.

image

Thibaut Courtois (foto) este doar împrumutat la Atletico, de la Chelsea. FOTO: Reuters

Courtois nu poate juca împotriva lui Chelsea

Interesant este că echipa lui Simeone nu s-ar putea baza pe un jucător de bază, goalkeeperul Thibaut Courtois (21 de ani), în cazul unui duel cu „albaştrii“ lui Mourinho, în semifinalele Ligii Campionilor. De ce? Portarul belgian aparţine de Chelsea, fiind doar împrumutat la Atletico, şi are o clauză specială în contract, în cazul unui ipotetic meci direct. Fie nu joacă, fie madrilenii plătesc 3 milioane de euro pentru partida în care-l folosesc! „Suma e imensă, evidentă că nu-l vom folosi dacă va exista acest scenariu“, a confirmat Enrique Cerezo, preşedintele lui Atletico, citat de „Daily Mail“. 

Chiar există „Messidependenţa“

„Dublat“ şi „triplat“ de fiecare dată când avea mingea, în puţine ocazii, totuşi, pentru că Atletico a scurtcircuitat traseul paselor spre starul argentinian, Messi a fost o „umbră“ în returul cu Atletico. Iar când Messi nu străluceşte, Barcelona nu merge. Şi cifrele o confirmă. 

Când marchează Messi, Barcelona câştigă în 86% din partide. Când nu înscrie, catalanii se impun în doar 51% din cazuri. În Liga Campionilor, situaţia e şi mai dramatică. Dacă Leo nu găseşte plasa adversă, Barcelona se impune în doar 21% din meciuri. 

În plus, pe lângă problemele din apărare, exacerbate de absenţele portarului titular, Valdes, şi a lui Pique, ambii accidentaţi, Barcelona nu e ajutată nici de antrenor. În minutul 72, „Tata“ Martino l-a schimbat pe Iniesta cu Pedro. „N-am înţeles de ce am fost schimbat, dar e decizia antrenorului“, a spus după meci Iniesta, la o aniversare tristă, partida cu numărul 500 la Barcelona. 

4 prezenţe în semifinalele Ligii Campionilor are Atletico (1958-59, 1970-71, 1973-74 şi 2013-14). N-a câştigat niciodată competiţia

Rezultatul s-a întâmplat dintr-un motiv. La început, când Atletico a fost mai bună, au marcat un gol. Când am avut şi noi ocazii, n-am reuşit să înscriem golul care ar fi schimbat cursul partidei

Gerardo Martino

antrenor FC Barcelona

Îi admir pe jucătorii mei. Le admir dedicaţia şi modul în care lucrează împreună, ca o adevărată echipă

Diego Simeone 

antrenor Atletico Madrid

Bayern a tremurat fix 73 de secunde

După 1-1 pe „Old Trafford“, Bayern a învins-o pe Manchester United cu 3-1, la München, şi e în grafic să-şi atingă obiectivul, acela de a deveni prima echipă după 1990 care-şi apără trofeul, în Liga Campionilor. 

Reuşita fabuloasă a lui Evra (57) a fost anihilată de lovitura de cap a lui Mandzukici, după fix 73 de secunde. Müller (68) şi Robben (76) au risipit eventualele emoţii ale lui Bayern, în prima în competiţie, după 22 de meciuri, în care Manchester United primeşte mai mult de două goluri. 

„Putem mai mult, putem mai bine“, a susţinut Robben, după a treia calificare consecutivă a lui Bayern în semifinalele Ligii Campionilor, în timp ce „Die Welt“ a găsit şi note mai puţin bune: „Această defensivă trebuie îmbunătăţită“. Guardiola, în schimb, şi-a lăudat elevii. „Toată lumea crede că e uşor să câştigi campionatul în Germania şi să continui apoi la un nivel înalt. Nu e aşa. Jucătorii şi-au dat sufletul pe teren“, a spus Pep.

Vineri, de la 13.00, tragerea la sorţi a semifinalelor

Atletico Madrid, Real Madrid, Bayern Munchen şi Chelsea Londra sunt echipele calificate în careul de aşi al celei mai puternice competiţii intercluburi, tragerea la sorţi a semifinalelor Ligii Campionilor (dar şi din Liga Europa) urmând să aibă loc vineri, la Nyon, de la ora 13.00 (Digi Sport). 

Nu vor exista restricţii, operaţiunea urmând să fie condusă de secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, secondat de Luis Figo. 

Semifinalele se dispută pe 22/23 aprilie şi 29/30 aprilie. Finala e programată pe 24 mai, la Lisabona, pe arena lui Benfica. 

 

Vezi şi 

VIDEO Atletico - Barcelona 1-0: fără idei şi fără identitate, catalanii s-au făcut de râs la Madrid. Messi? O epavă

VIDEO Bayern - Man. United 3-1: englezii au marcat cel mai frumos gol al serii şi nemţii au „tremurat“ cam un minut

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite