CM 2014. Actuala generaţie a Belgiei e rodul unui program pe care Gică Popescu îl vroia şi la FRF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belgia FOTO Reuters

După 28 de ani, „dracii roşii“ joacă într-un sfert de finală la un Mondial (sâmbătă, 19.00, TVR 1), contra Argentinei. Artizanul succesului generaţiei lui Hazard şi Lukaku este Michel Sablon, fost director tehnic al federaţiei belgiene.

 În 1986, Belgia lui Pfaff, Vercauteren, Gerets şi Scifo se oprea în semifinalele Mondialului, fiind învinsă de Argetina lui Maradona (2-0), viitoarea campioană. A pierdut şi finala mică, în faţa Franţei (2-4, după prelungiri), locul patru la turneul final din Mexic reprezentând apogeul unei generaţii care avea să fie numită „de aur“ pentru fotbalul belgian. 

A fost doar prima, pentru că a doua începe să impresioneze de câţiva ani. Şi îşi dă primul examen de maturitate, culmea, tot pe un continent american. 

De unde a apărut această naţională, în condiţiile în care „dracii roşii“ au dezamăgit în ultimii 12 ani? 

La Mondiale nu s-au mai calificat din 2002 (unde au fost eliminaţi de Brazilia, viitoarea campioană), iar la Europenel din 2000 (când au fost ţară gazdă, ultimul CE unde belgienii şi-au câştigat pe teren calificarea fiind cel din 1984). Omul care a avut un aport decisiv la actualul reviriment al Belgiei se numeşte Michel Sablon (67 de ani).  

Michel Sablon FOTO UEFA

Michel Sablon a fost director tehnic al federaţiei belgiene între 2001 şi 2012. FOTO: UEFA.COM

O problemă de...sistem 

Fost component al staffului tehnic al Belgiei „de aur“ din anii ’80, Sablon a devenit ulterior director tehnic al federaţiei, începând cu 2001. 

În 2006, „dracii roşii” ajunseseră pe locul 71 în lume şi era nevoie de o schimbare. În luna septembrie a acelui an, Sablon a pus bazele unui plan care avea să revoluţioneze fotbalul belgian, după ce şi-a dat seama că succesul naţionalei, al echipelor de club şi chiar al fotbalului şcolar sunt indisolubil legate. Inspirat de mai multe deplasări în scop de cercetare, pe care le-a făcut la cele mai bune centre de pregătire ale Europei, din acea perioadă, ale Olandei, Germaniei şi Franţei, Sablon şi-a scris ideile şi planul într-o broşură. 

A considerat că cel mai bine ar fi ca echipele să joace acelaşi sistem de joc, 4-3-3, unul flexibil, favorizat şi la naţională. Apoi s-a dus cu acea broşură la cluburi şi chiar la şcoli, rugându-i pe toţi antrenorii să folosească acel sistem. „N-a fost uşor să te duci să vorbeşti cu oamenii şi să le spui să înceteze să facă ceea ce făceau de ani buni”, a declarat Sablon, pentru BBC, în urmă cu câteva săptămâni. 

Pasul următor a fost unul ciudat, la prima vedere. Un studiu comandat de federaţie, în urma căruia 1.500 de meciuri din fotbalul juvenil belgian au fost filmate şi analizate, a evidenţiat ceva „normal”, am spune noi. Faptul că echipele de copii erau concentrate pe câştigarea meciurilor şi mai puţin pe dezvoltarea unor jucători. Sablon a intrat în scenă şi a cerut ca la echipele de copii, precum cei mai mici de şapte sau opt ani, să nu se ţină rezultatele partidelor şi să nu se alcătuiască clasamente. Important nu era succesul la acel nivel, ci descoperirea unor jucători talentaţi. A fost criticat de presă şi chiar de oameni din federaţia belgiană, dar planul a continuat. 

Ultimul pas a fost interzicerea ca un fotbalist care a făcut pasul la o naţională superioară să mai coboare la nivelul inferior. „Kompany (n.r- actualul căpitan al naţionalei, fundaş la Manchester City) a jucat două meciuri la Under 19, trei la Under 21, apoi a ajuns la naţionala mare. Nu l-am lăsat să se întoarcă nici pentru meciuri importante de la tineret. Odată ce a făcut pasul înainte, am considerat că trebuie să progreseze la acel nivel, nu să se întoarcă“, a mai dezvăluit Sablon. 

Planul a funcţionat, iar în câţiva ani Belgia a început să scoată la rampă jucători precum Courtois, Hazard, Mertens, De Bruyne sau Lukaku. Acum e favorita fanilor neutri la acest turneu final, alături de naţionala Columbiei.

348 de milioane de euro este valoarea lotului Belgiei la acest CM, potrivit transfermarkt.de. Cel mai scump jucător este Hazard (45 de milioane)

A vrut să colaboreze cu Gică Popescu

Din 2012, Michel Sablon şi-a încheiat contractul cu federaţia belgiană. În ianuarie 2014 a vizitat România, înainte de alegerile FRF, şi chiar îşi anunţa disponibilitatea pentru o colaborare cu echipa lui Gică Popescu, în cazul unui succes al „Baciului” la alegeri. 

„În 2002 rezultatele naţionalei Belgiei au luat-o în jos şi atunci ne-am dat seama că trebuie să facem ceva, pentru că nivelul tinerilor şi al echipei nu era bun. Am ajutat cluburile să implementeze filozofia federaţiei. Ne-a luat ceva timp, dar am fost şi norocoşi. Rezultatele la noi s-au văzut după şase-şapte ani. Când am început programul nu eram atât de bogaţi ca România. Aşa că proiectul ar trebui să fie un succes şi aici“, a declarat atunci Sablon. 

„L-am invitat pe domnul Sablon pentru a discuta despre cum au implementat strategia în Belgia. Am găsit similitudini între fotbalul belgian şi cel românesc. Din martie, dacă voi câştiga alegerile, dânsul a promis că o să vină alături de noi pentru a implementa acest proiect“, anunţa şi Gică Popescu, la începutul anului. 

Pentru Gică Popescu şi poate şi pentru fotbalul românesc, destinul a blocat proiectul, în martie 2014. 

Vezi şi 

Argentinienii iau cu asalt capitala Braziliei pentru meciul cu Belgia

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite