INFOGRAFIE Lotul lui Chelsea valorează aproape o jumătate de miliard de euro. Totul despre fotbaliştii lui Mourinho

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chelsea are o echipă de milioane
Chelsea are o echipă de milioane

Chelsea este al cincilea cel mai valorios club al lumii, judecând după cota de piaţă a fotbaliştilor antrenaţi de Jose Mourinho.

Chelsea s-a înfiinţat în anul 1905 în cartierul londonez Fulham, „certificatul de naştere” al clubului fiind semnat în pubul The Rising Sun (Răsărit de soare). În 1908, Chelsea a intrat în prima ligă.
 

Prima poreclă a celor de la Chelsea a fost „pensionarii”, deoarece echipa a fost asimilată cu Royal Chelsea Hospital, un azil destinat celor retraşi din armată. Dealtfel, prima siglă a clubului a avut în prim plan pe un astfel de personaj, care a fost scos de pe emblemă în 1952, în locul lui apărând un leu. Cei de la Royal Hospital au însă şi acum locuri rezervate pe stadionul lui Chelsea.

Londonezii au doar patru titluri naţionale în palmares, câştigate în 1955, 2005, 2006 şi 2010, fiind la mare distanţă de Manchester United (20 de titluri), Liverpool (18) şi Arsenal (13).
 

În perioada de glorie a Stelei din anii 1980, Chelsea făcea naveta între prima şi a doua ligă engleză. Din 1980 până în 1984 a jucat în divizia secundă, în 1985 a promovat, iar în 1989 a retrogradat iar, intrând un an mai târziu în Premier League, acolo unde a rămas până azi.


Chelsea mai are în palmares 7 cupe ale Angliei, 4 cupe ale Ligii Angliei, o Ligă a Campionilor, o Ligă a Europei, o Supercupă a Europei. Echipa a câştigat de două ori şi Cupa Cupelor, competiţie desfiinţată în 1999.
 

Din 2003 clubul a fost preluat de magnatul rus Roman Abramovici.
 

Recordul de meciuri sub tricoul londonezilor este deţinut de Ron Harris, care a jucat 795 de partide pentru londonezi între 1961 şi 1980.
 

Frank Lampard este fotbalistul din istoria lui Chelsea cu cele mai multe meciuri la naţionala Angliei, el jucând de 100 ori pentru reprezentativa Albionului. Tot el este şi golgheterul all-time al lui Chelsea, cu 204 goluri marcate în 616 partide.
 

John Terry este preşedintele secţiei de fotbal feminin din cadrul clubului londonez, deşi sunt binecunoscute escapadele sale amoroase extra-conjugale.
 

Valoarea totală a lotului este de 458,7 milioane de euro, al cincilea cel mai valoros lot din lume, după cele ale lui Real Madrid (590), Barcelona (587), Bayern Munchen (483) şi Manchester City (472).
 

Chelsea este primul şi singurul club din Londra care a câştigat Liga Campionilor şi primul şi singurul club din Anglia, care are în vitrină toate cele patru trofee europene: Liga Campionilor, Liga Europa, Cupa Cupelor şi Supercupa Europei.
 

Cel mai scump transfer din istoria echipei este cel al lui Fernando Torres, pentru care Chelsea a plătit către Liverpool 50 de milioane de lire sterline (60 de milione de euro).

info chelsea
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite