Brexit. Ce lovitură va primi fotbalul britanic după decizia istorică a poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Pantilimon
Costel Pantilimon

Fotbalul din Marea Britanie ar putea fi cel mai afectat sport după decizia istorică din referendumul pentru Brexit. 51,9% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar 48,1% au ales rămânerea în blocul comunitar. Pantilimon e unul dintre românii din Premier League.

Potrivit The Times, cea mai importantă lovitură pentru fotbalul britanic o poate reprezenta interzicerea dreptului cluburilor insulare de a recruta jucători minori. FIFA a făcut o excepţie privind transferul jucătorilor sub 18 ani în cazul Uniuni Europene, astfel că aceştia se pot "mişca" liber în interiorul UE. Este cazul spaniolului Cesc Fabregas, care a fost transferat de la FC Barcelona la Arsenal Londra, la vârsta de 16 ani. Dar şi al românului Vlad Dragomir, care recent a semnat un contract de profesionist cu "tunarii", după ce a ajuns la clubul de pe Emirates Stadium, vara trecută, tot la 16 ani. "Abilitatea de a găsi jucători în Europa este foarte importantă pentru cluburi. Nu există motiv ca să mai fim exceptaţi de la regulamentele FIFA dacă noi nu mai permitem libertatea de mişcare", a declarat Andrew Osborne, specialist în probleme de imigraţie.

Apartenenţa la Uniunea Europeană a Marii Britanii le oferea sportivilor din ţările membre dreptul de activa în regat fără să aibă nevoie de un permis de muncă, aşa cum este necesar în cazul majorităţii sportivilor din afara UE. Dacă s-ar fi aplicat criteriul jucătorilor non-UE, peste 100 de fotbalişti din ţările comunitare nu s-ar fi putut angaja în Premier League, deoarece nu ar fi respectat regula unui număr de meciuri disputate pentru naţionala lor: 75 la sută dintre partidele primei reprezentative în ultimii doi ani, pentru ţările de pe locurile 31-50 din clasamentul FIFA, 60 la sută pentru 21-30, 45 la sută pentru 11-20 şi 30 la sută pentru Top 10.

Niciunul dintre Dimitri Payet, N’Golo Kante şi Anthony Martial nu ar fi putut juca în campionatul englez, deoarece ei nu aveau selecţii la echipa naţională, în momentul când au venit în Marea Britanie, anul trecut, scrie The Telegraph. La fel şi în cazul brazilienilor Diego Costa şi Philippe Coutinho, care nu au avut nevoie de permis de muncă deoarece, înainte de sosirea lor la Chlesea, respectiv Liverpool, obţinuseră cetăţenia unor state europene din uniune. După Brexit, cluburile engleze ar putea fi nevoite să plătească mai mult pentru transferul unor fotbalişti europeni, crede Babatunde Buraimo, conferenţiar de economie sportivă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite