EXCLUSIV Boloni: „Nu m-ar surprinde victoria maghiarilor“. De ce crede că Ungaria ne poate bate după 34 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Boloni
Ladislau Boloni

Fostul selecţioner a prefaţat partida Ungaria – România (vineri, ora 21.45, TVR 1) şi a vorbit despre antrenorul Mirel Rădoi şi motivele pentru care Steaua, cea mai iubită echipă din ţară, a fost părăsită de suporterii ei.

Ladislau Boloni e pe val în Arabia Saudită, acolo unde a început campionatul cu două victorii în primele două etape. Chiar dacă şi în Asia întrecerile interne s-au întrerupt pentru partidele echipelor naţionale, tehnicianul de 62 de ani n-are timp liber nici în această perioadă. Tocmai de aceea, după mai multe încercări, l-am prins pe aeroportul din Jeddah, înainte de a se îmbarca într-o cursă cu destinaţia Dubai, acolo unde echipa sa va efectua un stagiu de pregătire.

„Adevărul“: Se apropie meciul cu Ungaria şi aveţi un internaţional, pe Sânmărtean, în lotul României. Credeţi că mai poate ajuta naţionala?

Ladislau Boloni: Asta ştie doar Anghel Iordănescu. Dar de ce n-ar mai putea ajuta echipa?

Fiindcă Mircea Sandu zicea că, după perioada petrecută în fotbalul arab, ar cam trebui să ne luăm gândul de la Sânmărtean…

Fiecare cu părerea lui. Aşa pot să mă apuc şi eu foarte uşor şi să-mi dau cu părerea despre nivelul de poluare a aerului în Scandinavia. Din păcate, la noi lumea spune tot felul de prostii. Dacă Sânmărtean mai poate fi util sau nu echipei naţionale ar trebui să zică Anghel Iordănescu. 

Poate că părerea lui Mircea Sandu a fost formată şi ca urmare a faptului că Sânmărtean nu prea a mai fost dorit nici la Al-Ittihad până să preluaţi dumneavoastră echipa...

Din păcate, presa din România dezinformează de multe ori. Eu îl antrenez pe Sânmărtean, zi de zi, la echipa de club şi vă spun că e un jucător foarte bun. El vrea să joace un fotbal frumos, poate mult prea frumos uneori. De aceea, are momente când nu-şi dă seama că fotbalul frumos nu e şi acela eficient. Eu l-am cunoscut pe Sânmărtean aici şi pot să spun doar jos pălăria pentru acest băiat. A făcut multe lucruri bune de când sunt eu la Al-Ittihad. E o fire mai retrasă, dar avem o comunicare foarte bună.

Altfel, ce ziceţi de meciul cu Ungaria? Chiricheş are probleme medicale, iar Marica e absent...

Marica de ce e absent?

A avut o problemă medicală, nici nu mai e dorit la Konyaspor şi îşi caută echipă...

Cam târziu s-a apucat să-şi caute echipă...În fine, România o să aibă mai multe probleme cu Ungaria. Dacă înaintea meciurilor precedente, am spus mai mereu că nu prea avem cum să pierdem cu Ungaria, de această dată, nu m-ar surprinde victoria maghiarilor.

De ce?

Din mai multe motive. Ei vin după o serie de rezultate bune, la ultima confruntare directă au făcut meci nul la Bucureşti şi au doar varianta victoriei acum pentru a obţine calificarea la Euro 2016. Dacă ungurii sunt în urcare, în schimb, noi suntem în scădere. Nu mai avem echipe în Europa, avem şi anumite probleme de lot şi, chiar dacă pierdem la Budapesta, mai avem şi alte variante de a ajunge la Euro direct.

Cum vi se pare faptul că am rămas fără echipe în Europa, încă din luna august?

Ameninţător pentru viitor! Nivelul oricărei activităţi, nu numai fotbalul, începe de sus, de la conducere. Acolo e priceperea sau ar trebui să fie. Apoi, venim noi, antrenorii, jucătorii şi aşa mai departe. La noi, totul se schimbă de pe o zi pe alta. De exemplu, Astra a eliminat West Ham şi m-am bucurat foarte mult. Am citit a doua zi că vor veni trei jucători foarte puternici ca urmare a calificării în play-off-ul Ligii Europa. Apoi, a venit eliminarea cu AZ Alkmaar, una oarecum normală, că doar nu ne aşteptam acum să câştige Astra Liga Europa. Imediat după returul cu olandezii, am citit că Astra riscă desfiinţarea. Nu înţeleg aceste căderi de la o extremă la alta. Mă deranjează şi arată un pic de neseriozitate.

Dar de la Steaua aveaţi aşteptări mai mari? Totuşi, nici Partizan, nici Rosenborg n-au lăsat senzaţia că sunt echipe de netrecut...

Nu e vorbă că aceste formaţii nu erau de bătut, ci de faptul că Steaua e o echipă care lasă impresia că poate ceda în orice moment. E fragilă, iar problema ei e la bază.

Concret, la ce vă referiţi?

N-am nimic nici cu Gâlcă, nici cu Rădoi. Rar am văzut însă ca un antrenor să ia campionatul, Cupa României, Cupa Ligii şi ce mai era de luat şi să nu-şi ducă munca mai departe. Dacă nici atunci când iei tot n-ai continuitate, atunci când?

Adică numirea lui Rădoi a tras Steaua în jos?

Vă spun din start că ţin la Mirel, mai ales că el cu mine selecţioner a debutat la echipa naţională. Acum, ca antrenor, într-un fel, el putea să mai aştepte până să preia Steaua. Pe de altă parte, e foarte uşor să vorbim acum, după eliminarea din  Europa. Guardiola şi-a început cariera la Barcelona şi a reuşit. Rădoi a început la Barcelona României şi vom vedea unde va ajunge.

Contează că n-are licenţa PRO?

Nu contează deloc. E bine să ai licenţa, dar nu putem spune că Steaua a fost eliminată din Europa, pentru că Rădoi n-are licenţă. Rădoi nu spune nici 50% din problemele cu care se confruntă la Steaua. Sunt convins că a vrut să facă o treabă bună şi că a muncit foarte mult. În această meserie însă, facem ce putem, nu ce vrem.

Steaua şi-a pierdut şi fanii, după ce Armata a câştigat marca în instanţă. Urmăriţi această poveste?

Eu nu cred că fanii au părăsit Steaua din cauza unei sigle. Ei nu mai vin la stadion fiindcă nu-şi mai regăsesc valorile, sentimentele şi calităţile umane în actuala echipă. Devii stelist fiindcă regăseşti în echipă nişte valori care îţi fac inima să bată pentru roşu şi albastru. Din păcate, aici s-a rupt ceva şi s-a rupt bine.   

13.05.1981  e data la care Ungaria a învins România, la Budapesta, scor 1-0. A fost un meci în preliminariile Mondialului din 1982 şi a fost ultima victorie a maghiarilor în faţa tricolorilor într-o partidă oficială.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite