Avem un campionat în care joacă tineri şi anonimi. Cum s-a devalorizat Liga I şi ce s-a ales de o fostă campioană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karlik (numărul 16) a admirat cum Elton a deschis scorul pentru Dinamo. FOTO: Răzvan Păsărică
Karlik (numărul 16) a admirat cum Elton a deschis scorul pentru Dinamo. FOTO: Răzvan Păsărică

În sezonul 2005-2006, Rapid şi Steaua s-au întâlnit în sferturile Cupei UEFA, iar roş-albaştrii s-au calificat în semifinale. Acum, cinci din cele 18 echipe aflate în primul eşalon nici nu vor fi primite în Europa, indiferent de rezultatele obţinute pe teren.

Drepturile de televizare ale Ligii I s-au vândut tot cu 33,7 milioane de euro, la fel ca în anii trecuţi, însă din punct de vedere fotbalistic, competiţia s-a devalorizat enorm.

Etapa inaugurală a oferit două remize albe în timpul cărora ai fi adormit şi un scandal legat de regulamentul haotic al fotbalului românesc, care pune sub semnul întrebării rezultatele de la două partide: Chiajna – Astra şi Braşov – Petrolul.

Prima rundă s-a încheiat cu un festival de goluri în Dinamo – Oţelul, însă şi aici calitatea fotbalului a lăsat mult de dorit. De fapt, meciul a arătat cât de jos a ajuns Liga I, faţă de acum câţiva ani.

„Blestemul“ titlului a distrus Oţelul

Proiectul low-cost şi aflat în insolvenţă al lui Ionuţ Negoiţă l-a forţat pe Flavius Stoican să alinieze un prim „11“ în care s-au regăsit mulţi fotbalişti, care înainte n-ar fi prins lotul nici la Dinamo II. Iată câteva exemple:

*Samoilă – 3 meciuri în Liga I din 2012

*Ad. Popa II – 34 meciuri în Liga I din 2012

*Fai – 12 meciuri în Liga I din 2013

De partea cealaltă, Oţelul a arătat că va avea nevoie de un miracol pentru a evita retrogradarea la finalul acestui sezon în care şase formaţii vor ajunge în „B“. Pentru gălăţeni, titlul luat în 2011 s-a transformat într-un „blestem“. 

Cele 20 de milioane de euro luate de pe urma participării în grupele Ligii Campionilor l-au atras spre Galaţi pe „investitorul“ Dan Adamescu – aflat şi acum în arest -, iar acesta a distrus o echipă decentă de Liga I. 

Luni seara, Oţelul a trimis pe teren, din primul minut, patru debutanţi cu următoarele CV-uri:

*Vlasie – Adus de la divizionara secundă, Dunărea Galaţi.

*Karlik – Un fundaş slovac de 28 de ani, care a evoluat în ultimele cinci sezoane la Vysocina Jihlava, ba în prima ligă, ba în liga secundă din Cehia.

*Avdici – Un mijlocaş neamţ care, în sezonul trecut, a evoluat în liga regională din Germania, iar înainte la formaţii din al treilea eşalon, precum Kickers Offenbach şi Unterhaching.

*Onwuachi – Un atacant nigerian, care a dat 10 goluri din 2011 până acum, iar sezonul trecut l-a petrecut în liga secundă din Grecia, la Iraklis.

Cu un asemenea adversar „redutabil“ în faţă, Dinamo a înscris de patru ori, iar Bilinski şi-a trecut în cont primul hattrick din carieră.

Weiß: „E OK! Învăţăm“

Lotul „subţire“ al Oţelului e pregătit de un antrenor cu un CV pe măsură: Michael Weiß. Neamţul de 49 de ani a ajuns la Galaţi după ce a pregătit Filipine, Filipine U-23 şi Rwanda U-20. În rest, a fost director tehnic la naţionala mare a statului Rwanda şi secund la China U-20 şi Kyoto Purple Sanga din liga a doua japoneză.

După meciul cu Dinamo, Weiß a avut un discurs bizar: „Nu e o problemă acest scor, băieţii mei sunt încă într-un proces de învăţare. Nu e o tragedie ceea ce s-a întâmplat şi nu-mi voi certa jucătorii. E un meci din care vom învăţa pentru partida următoare“.

5 echipe din cele 18 aflate în Liga I n-au dreptul de a evolua în Europa: Dinamo, Oţelul, Rapid şi „U“ Cluj sunt în insolvenţă, iar CS U Craiova n-are trei ani de la înfiinţare.     37 de jucători au debutat în Liga I în runda inaugurală, numărul fiind în creştere faţă de sezonul trecut, când au fost 35 de debutanţi.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite