Ar trebui să naturalizăm jucători pentru echipa naţională? Iată ce au făcut alte naţionale la Cupa Mondială din 2014
0Piţurcă a făcut un bilanţ negru cu 38 de zile înainte de debutul în preliminarii: Bourceanu nu va juca sigur în Grecia, iar foarte mulţi internaţionali au situaţii incerte. Singura veste bună: Fatai e gata să devină român.
Nici actualul sistem de calificări în care jumătate din echipele de pe continent ajung la Euro 2016 nu-l scuteşte pe Victor Piţurcă de griji.
România se află în grupa F, alături de Grecia, Finlanda, Ungaria, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe. Teoretic, clasarea pe unul dintre primele două locuri, care duc la Euro, ar trebui să fie o formalitate. Cu toate acestea, selecţionerul a descris un tablou negru, înainte de primul meci cu Grecia, care se va disputa la 7 septembrie în faţa unor tribune goale, având în vedere că elenii au terenul suspendat.
„Avem mari probleme. Aria noastră de selecţie e tot mai mică. Bourceanu, în proporţie de 99%, nu va putea juca în Grecia. Are o problemă mai veche la genunchi şi a fost tratat superficial. Nici la Trabzon n-a făcut ce trebuia să facă şi iată că problema e mai gravă decât se credea. Probabil că abia peste trei săptămâni sau o lună va putea relua pregătirile“, şi-a început Piţi discursul.
„Chiricheş are şi el probleme. S-a accidentat şi, chiar dacă acum e OK, Tottenham nu l-a luat în turneul de pregătire din SUA. Se antrenează singur şi n-are meciuri în picioare“, a continuat selecţionerul.
Se plânge de nivelul Ligii I
Piţurcă a spus că e îngrijorat şi în privinţa fotbaliştilor care n-au probleme de sănătate. „Rusescu n-are echipă, nici Daniel Niculae, care aştept să-şi revină. Lemnaru a semnat cu Steaua, însă din ce am văzut la Cluj, are o problemă de personalitate. Depinde de el cum va evolua, dar la Dinamo nu s-a impus. Luchin e şi el liber de contract şi i-am zis să semneze cu Steaua. Măţel a fost tras pe linie moartă la Astra, iar Tătăruşanu a semnat cu Fiorentina, dar văd că italienii nu sunt chiar mulţumiţi de evoluţiile lui“, a declarat Piţi.
Acesta s-a arătat foarte nemulţumit de ce îi oferă campionatul românesc: „Liga I e sub nivelul sezonului trecut. Nimeni nu mai investeşte“.
Impresionat de Fatai
În această mare de probleme, Piţurcă a identificat şi o rază de speranţă: Kehinde Fatai, atacantul nigerian care a sosit în România în 2007 şi, între timp, s-a căsătorit cu o româncă. „Îmi place de el. Probabil, dacă va obţine cetăţenia română şi va juca bine, ar putea veni la echipa naţională. Cu Chiajna a dat un gol foarte frumos, cum puţini atacanţi reuşesc“, a afirmat selecţionerul.
Secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, a spus că federaţia a demarat deja formalităţile pentru ca vârful Astrei să ajungă la naţională: „Problema Fatai ne interesează. Chiar luni domnul Burleanu (n.r. – preşedinte FRF) a purtat o discuţie cu doamna Tocală (n.r. - Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului) pe această speţă. E un fotbalist interesant pentru noi şi vom vedea ce se va putea face pentru a fi convocabil cât mai rapid posibil“.
Precedentul Max Nicu, un eşec
Regulamentul FIFA prevede că naturalizarea unui jucător se poate face doar dacă el a stat minimum cinci ani în ţara pentru care vrea să joace. Fatai (24 de ani) îndeplineşte această condiţie, el sosind în România, la Farul, în 2007. De atunci a evoluat numai în campionatul românesc, cu excepţia sezonului trecut, atunci când a fost împrumutat de Astra la Club Brugge (opt meciuri, un gol).
Ca selecţioner, Victor Piţurcă a mai naturalizat un fotbalist. Mijlocaşul Max Nicu, născut în Germania din părinţi români, şi-a luat cetăţenia română în martie 2009. De atunci însă, a bifat doar trei selecţii.
21 de jucători naturalizaţi la 11 naţionale la CM 2014
Daniel Davari (Iran) – Născut la Giessen, Germania.
Steven Beitashour (Iran) – Născut la San Jose, SUA.
Sead Kolašinaci (Bosnia) – Născut la Karlsruhe, Germania. A jucat pentru Germania U-18, U-19 şi U-20.
Ivan Rakitici (Croaţia) – Născut la Mohlin, Elveţia. A jucat pentru Elveţia U-21.
Sammir (Croaţia) – Născut la Itabuna, Brazilia. A jucat pentru Brazilia U-17 şi U-18.
Eduardo (Croaţia) – Născut la Rio de Janeiro, Brazilia.
Rio Mavuba (Franţa) – Născut la mare. Tatăl său a jucat la CM 1974 pentru Zaire, iar mama lui a fost angoleză. S-a născut la bordul unei bărci, atunci când în Angola era război civil. A rămas orfan după ce şi-a pierdut mama, pe când avea 2 ani, iar tatăl pe când avea 12 ani. În 2004, a primit cetăţenia franceză.
Lukas Podolski (Germania) – S-a născut la Gilwice, Polonia.
Miroslav Klose (Germania) – S-a născut la Opole, Polonia.
Loukas Vyntra (Grecia) – S-a născut la Mesto Albrechtice, în fosta Cehoslovacia.
Jose Holebas (Grecia) – S-a născut la Aschaffenburg, Germania.
Panagiotis Kone (Grecia) – S-a născut la Tirana, în Albania.
Gabriel Paletta (Italia) – S-a născut la Buenos Aires, în Argentina. A jucat pentru Argentina U-20.
Thiago Motta (Italia) – S-a născut la Sao Bernardo do Campo, Brazilia. A jucat pentru Brazilia U-17.
Pepe (Portugalia) – S-a născut la Maceio, în Brazilia.
Diego Costa (Spania) – S-a născut la Lagarto, Brazilia. A bifat două selecţii în amicale pentru Brazilia, în 2013.
Timothy Chandler (SUA) – S-a născut la Frankfurt, în Germania.
Fabian Johnson (SUA) – S-a născut la Munich, în Germania. A jucat pentru Germania U-17, U-18, U-19, U-20 şi U-21.
Mix Diskerud (SUA) – S-a născut la Oslo, în Norvegia. A jucat pentru Norvegia, U-18 şi U-19.
Jermaine Jones (SUA) – S-a născut la Frankfurt, în Germania. A jucat pentru Germania U-21, dar trei meciuri de verificare pentru echipa mare a nemţilor în 2008.
Miiko Albornoz (Chile) – S-a născut la Stockholm, în Suedia. A jucat pentru Suedia U-17, U-19 şi U-21.