ANALIZĂ Selecţionerul României, între omologii săi europeni: „Tata Puiu“ e bătrân şi foarte prost plătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numirea lui Anghel Iordănescu la cârma naţionalei României a iscat destule controverse, deşi este antrenorul cu cele mai bune rezultate la nivelul echipei naţionale, graţie celor obţinute în mandatul 1993-1998.

Generalul a fost şi este privit cu suspiciune, în principal din cauza vârstei sale şi a faptului că vine după opt ani de pauză totală în activitate.
Vârsta lui Tata Puiu n-ar trebui să fie însă o problemă dacă ne gândim că şeful FRF a tras cât a putut de Mircea Lucescu, un antrenor şi mai în etate decât Iordănescu. Dacă ar fi ajuns la naţională, Il Luce ar fi fost cel mai bătrân selecţioner de pe Bătrânul Continent, dacă nu chiar şi din lume. Cu actualul antrenor pe bancă, FRF se situează totuşi în Top 10 federaţii care au pe bancă antrenori experimentaţi şi trecuţi de 60 de ani.

Fabio Capello e bunicul selecţionerilor
Compania lui Iordănescu este selectă ca nume şi rezultate. În acest moment, italianul Fabio Capello este „bunicul” antrenorilor, fiind mai mare cu câteva luni decât olandezul Guus Hiddink. Ambii sunt tehnicieni cu performanţe uriaşe, dar vorbind de naţională, niciunul nu-l poate egala pe Vicente Del Bosque, campion mondial şi european cu Spania. Ca selecţioner, Hiddink s-a plimbat mai mult, pregătind Olanda (de două ori), Coreea de Sud, Rusia, Australia şi Turcia. Doar la Istanbul n-a reuşit, pentru că în rest, a dus Olanda  pe locul 4 la CM 1998, Coreea de Sud, tot pe locul 4 la CM 2002,  a calificat Australia în optimi la CM 2006 şi a dus Rusia în semifinale la Euro 2008.
Fabio Capello nu e un selecţioner atât de bun, chiar dacă din 2008 a abandonat munca la echipa de club. În şase ani, a dus Anglia la CM 2010 şi Euro 2012 (a plecat înaintea turneului final) şi Rusia la CM 2014. Adevărata provocare a lui Capello este însă formarea unei echipe a Rusiei extrem de competitivă care să atace o poziţie cât mai sus la CM din 2018, organizat acasă. Atunci când Capello va avea 72 de ani.


Morten Olsen, cel mai longeviv
Cele trei calificări ale lui Anghel Iordănescu obţinute cu România (CM 1995, CE 1996 şi CM 1998) nu sunt performanţe fantastice în breasla sa, dar nici de neluat în seamă. Este egalul lui Capello la calificări, dar sub Lars Lagerback (Suedia) – patru calificări şi Morten Olsen (Danemarca) – cinci calificări. Danezul este în acest moment cel mai longeviv selecţioner în funcţie. Îi antrenează pe vikingi din 2000 şi va rămâne în funcţie cel puţin până în iunie 2016, având ca obiectiv calificarea la Europenele din Franţa.  
Anghel Iordănescu face şi el parte din categoria tehnicienilor care au pregătit mai multe naţionale. Generalul a fost şi selecţionerul Greciei, în 1998, eşuând însă după câteva luni şi 13 meciuri conduse de pe banca elenilor. Recordmenul bătrânilor este însă un olandez, care l-a depăşit chiar şi pe Hiddink. Dirk Advocaat a antrenat şase naţionele: Olanda (de două ori, după ce de alte două ori fusese secund), Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Belgia, Rusia şi acum conduce Serbia. Rezultate notabile a avut doar la olandezi: sfert de finală la CM 1994 şi semifinală la Euro 2004.
Balticii mizează pe tineri

image

Tendinţa în fotbalul actual este de a se miza pe selecţioneri cu experienţă şi mai puţin pe antrenori tineri. De altfel, puţine federaţii au încredinţat echipa naţională unor tehnicieni sub 40 de ani şi foarte multe merg pe mâna unor antrenori care au peste 50 de ani, semn că experienţa primează la acest nivel. Din europe cei mai tineri selecţioneri sunt cei ai Letoniei, Marians Pahars (foto), şi Estoniei, Magnus Pehrsson, care au 38 de ani. 

image

E cel mai prost plătit
Aducerea lui Anghel Iordănescu în funcţia de selecţioner şi rezilierea contractului pe care-l avea Victor Piţurcă reprezintă mutări cu greutate în bugetul FRF, lucru recunoscut chiar de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu. Piţurcă avea 400.000 de euro pe an şi o sumă aproximativ egală era încasată de ceilalţşi membri ai staffului său, în vreme ce instalarea lui Iordănescu nu a necesitat decât un mic bonus lunar pentru acesta şi salarii medii pentru secunzii lui. Din poziţia de director tehnic al FRF, Iordănescu încasa 8400 de euro pe lună. Poziţia de selecţioner i-a ridicat venit la 10.000 de euro pe lună, un salariu de antrenor bun în Liga I. Banii pe care-i ia Iordănescu sunt ridicoli la nivel de selecţioner. Comparativ, Capello câştigă într-o săptămână aceeaşi sumă pe care Tata Puiu o ia într-un an. Italianul le dă însă mari bătăi de cap ruşilor, care îşi dau palme pentru salariu oferit lui Capello, după ce au realizat că resursele Federaţiei seacă în ziua de leafă a selecţionerului.

Top salarii antrenori
Capello 7 milioane
Hodgson 4 milioane
Hiddink 3,5 milioane
Del Bosque 2,4 milioane
Sumele sunt exprimate în euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite