VIDEO Bilanţul după un an cu Răzvan Burleanu la FRF. Detalii despre ancheta DNA şi contractul lui Victor Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Marian Iliescu
FOTO Marian Iliescu

Jurnaliştii Mihai Molnar („Adevărul“) şi Gigi Stancu („Click!“) l-au avut invitat la Adevărul Live pe Ciprian Paraschiv, directorul departamentului de Dezvoltare Sportivă din cadrul FRF.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE  

Domnule Paraschiv, un an de zile. Mulţi spun cu bune, mulţi spun cu mai multe rele, cum s-a văzut din interior acest an? Cum a fost startul? Puteţi rememora încă de la început, când Răzvan Burleanu a câştigat definitiv alegerile pentru şefia FRF.

Am să vorbesc numai de lucrurile bune din punctul meu de vedere. A fost un start destul de greu, nici măcar şansa unui început de la zero nu am avut-o. Am venit cu o altă viziune, un alt stil de lucru. Trebuie să recunoaştem că Răzvan Burleanu nu ar fi câştigat dacă situaţia fotbalului românesc era extraordinară şi cei care votează ar fi fost cu ceea ce se întâmplă. (...) E posibil să fi avut şi aceea decizie a instanţei un impact (n.r. condamnarea lui Gheorghe Popescu la închisoare cu executare). Pot să zic că mergând prin ţară şi discutând cu membrii afiliaţi, am văzut o deschidere totală. Foarte mulţi îmi spuneau că vor o schimbare, că nu vor să iasă public, dar că vor vota cu schimbarea fotbalului românesc.Luasem pulsul de la firul ierbii. Sunt cam 100 de realizări concrete, ar trebui să încep cu echipa naţională: ne aflăm pe primul loc în grupă, am urcat pe locul 14 şi acum am coborât pe 15 în clasamentul FIFA, echipa naţională joacă bine şi după foarte mult timp avem şanse de a ne califica la un Campionat European.

Cam care ar fi meritul noii conduceri? Schimbarea antrenorului? 

La nivel administrativ s-au schimbat lucruri la echipa naţională şi chiar şi la juniori. (...) La nivelul echipei naţionale mari avem o comisie medicală performantă. (...) Nu putem spune că 100% este meritul nostru pentru că echipa naţională se află aici, însă eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun şi chiar sunt optimist că la următoarele trei mari turnee, România se va califica.

Spuneţi-ne poveştile care s-au iscat în jurul celebrului contract pe care-l avea Piţurcă şi în privinţa rezilierii care s-a produs, ştiţi acum, am înţeles că a fost deschis un dosar la DNA pe această temă. Subiectul spinos aici e acea clauză de reziliere din contract care nu s-a mai plătit, pentru că a apărut la un moment dat un act adiţional, pe de altă parte unii zic că s-au dat nişte bani negri şi că au ajuns nu ştiu unde şi aici ar fi implicarea DNA-ului... Poate ne elucidaţi.

Cred că ar trebui să plecăm de la premiza că conform Codului Muncii, chiar dacă exista acel contract, nu poţi da bani atunci când pleci. (...) Trebuie să vedem faptul că aducerea lui Anghel Iordănescu a fost de bun augur. Am avut un meci oficial cu Irlanda de Nord, un amical cu Danemarca, echipa a început să joace, am învins lidera grupei la acel moment. Legat de această înţelegere amiabilă, eu sunt sincer: îl cunosc pe omul Răzvan Burleanu dincolo de preşedintele Răzvan Burleanu şi garantez pentru moralitatea lui. Nu a fost nimic necurat, nu a fost vorba de bani negri. Pot să zic cu mâna pe inimă şi îmi asum acest lucru, sunt convins că organele abilitate vor rezolva.

Şi eu consider că o astfel de clauză e forţată şi inutilă. Practic e făcută pentru a proteja antrenorul, de a nu fi dat afară abuziv la primul gest de nervozitate al conducătorului. În schimb am văzut clauze plătite de cluburi, dar nu de antrenori. Credeţi că pe viitor se va mai pune o astfel de clauză în condiţiile în care nu ajunge să fie plătită de nicio parte, mai ales de antrenor? Are vreun sens să te complici cu aşa ceva?

Din punctul meu de vedere, atunci când ai un contract de muncă clar sunt nişte precizări. (...) Eu gândesc că cel mai bine e să te gândeşti câţi bani îi dai acelui om. (...) Nu sunt specialist în studii juridice.

Personal cred că a fost o chestie inteligentă, pe care a făcut-o şi Răzvan Burleanu şi chiar şi Victor PIţurcă. S-au semnat înainte de meciul cu Ungaria şi Finlanda, nu cred că era o „dublă“ megadecisivă, dar era important. A doua zi a declarat clar că vrea să renunţe la Victor Piţurcă. Relaţia lor a fost ca într-o căsătorie care nu funcţionează, la un moment dat drumurile se despart şi fiecare se gândeşte s-o ia pe direcţia lui. Cred că Victor Piţurcă negociase cu zona arabă de mai demult şi cred, părerea mea, că el şi-a luat nişte asigurări să stea liniştit pe partea lui, iar domnul Burleanu şi-a luat asigurări ca în cazul în care noi am fi pierdut cele două meciuri, presiunea publică era uriaşă, atunci toată lumea i-ar fi sărit în cap să-l demită, iar poate Piţurcă putea scoate acea clauză. Cred că amândoi s-au asigurat şi le-a convenit amândorura. Problema e dacă au existat nişte bani negri, asta e treaba DNA-ului. Ieri sau alaltăieri Burleanu a zis că dacă se întâmplă ceva, îşi dă demisia. 

(...)

M-aş întoarce puţin la bilanţul lui Răzvan Burleanu. Făceţi-ne un top.

Revin la prima, echipa naţională pe primul loc, şanse reale de a se califica, pe locul doi acel proiect în care investim în echipele noastre naţionale de tineret şi în eşalonul juvenil, fiecare echipă are un team-manager, echipa U17 e calificată la Turul de Elită, avem şi la feminin două echipe calificate acolo. Al treilea mare proiect - copiii şi juniorii, trăiau într-o sărăcie lucie. Am investit în eşalonul juvenil, creem o nouă structură la nivel naţional, iar acum o lună am experimentat la Braşov un turneu. (...)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite