Încă două umilinţe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ungaria - Portugalia la Euro 2016 FOTO Guliver/Gettyimages
Ungaria - Portugalia la Euro 2016 FOTO Guliver/Gettyimages

Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

Ungaria a aruncat în luptă reurse pe care nimeni, nici măcar jucătorii naţionalei maghiare, nu le bănuiau. Gera, un expirat de 37 de ani, a deschis scorul cu un demi-vole balistic, plecat din voinţă şi îndrăzneală pură. Meciul a degenerat neîntîrziat într-un schimb de lovituri fără gardă. Portugalia a făcut, mai întîii, toate mutările greşite. Pepe a fost delegat să se ocupe de apărare, după care fundaşii laterali s-au dus la culcare. În faţă, Ronaldo a primit o însărcinare similară: cîştigă-ne meicul! Aşa a început marea turbulenţă cunoscută sub numele de Ronaldo-Ungaria 3-3.

În mod normal, cine primeşte goluri de muzeu cade în melancolie şi iese din meci. Ronaldo a semnat două capodopere, dar Ungaria a refuzat orice formă de admiraţie resemnată. Ungaria a fost egalată de trei ori şi totuşi putea bate Portugalia, o echipă supracalifiată tehnic, dar slabă de înger şi degrabă vărsătoare de moral. Ungurii au greşit mult, au avut noroc şi mai mult, dar n-au renunţat nicio clipă la imposibil. Portugalia a scăpat teafără din motive de Ronaldocentrism şi atît. Ungaria merge mai departe pentru că şi-a consruit singură drumul şi are, deja, o reputaţie solidă de luptător fără complexe. Portugalia se tîrîie mai departe tractată de Ronaldo.

Islanda e al doilea caz de angajament la limita patologicului. Cu două goluri de insistenţă alpinistă, Islanda poate lăsa impresia unei echipe care creează aglomerări, desfundă terenul şi cîştigă provocînd accidente de muncă în defensiva adversă. Ceva e adevărat. Da, islandezii pot ara terenul metru cu metru şi nu, islandezii nu pot tika-taka. Încă virturea de baxă a islandezilor e stabilitatea. Echipa crede şi are răbdare. Islandezii ştiu că, la capătul a o mie de sprinturi, alunecări şi pase, jocul le se va înclina, din toate procentele, în favoarea lor. Cine a stat cu ochii pe Gunarsson a văzut un obsesiv tăcut care a alergat de cîteva zeci de ori din careu, plasînd, la un moment dat, autul-catapultă din care a ieşit primul gol.

Apropos, Anglia n-are de ce mulţumi Ungariei care a trimis Portugalia pe alt culoar şi i-a adus Islanda în eliminatorii. Englezii vor avea ocazia să privească într-o oglindă de piatră. Adică vor da de o echipă care joacă tot englezeşte, dar stă pe o răbdare şi o voinţă de pescar naufragiat.

Italia a jucat cu rezervele şi a greşit o dată la sincronizarea centrali-portar. Irlanda a profitat, dar victoria e mică. În fond, Irlanda n-a făcut decît să evite, cu un efort uriaş, ruşinea unui egal cu o Italie care şi-a trimis în teren stagiarii.

Belgia s-a reaşezat în medicoritate, după mica explozie din meciul anterior cu Irlanda. Un 1-0 banal şi tîrziu cu o Suedie părăsită de Ibrahimovic e o mică întîmplare plăcută, nu o direcţie de urmat.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite