200 de milioane de euro la un turneu. Ion Ţiriac explică o afacere sportivă de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Tiriac portret sigla Mercedes FOTO Mediafax

Ion Ţiriac este considerat cel mai bogat om din România, având o afacere estimată la mai mult de 1,5 miliarde de dolari.

Ion Ţiriac a acordat un interviu ziarului "El Espanol", în calitate de patron al turneului de tenis de la Madrid, preluat de doartenis.ro, în care a explicat ingredientele unei afaceri de succes.

Despre turneul de la Madrid. ”Aici, la Madrid, după fotbal, cel mai important eveniment sportiv este turneul de tenis. E cel mai mare compliment pe care îl puteam primi. După 15 ani de organizare a turneului, de muncă dură, nivelul la care s-a ajuns e incredibil. Nu am văzut nici un eveniment sportiv care să fi ajuns atât de mare într-o perioadă atât de scurtă”.

Despre Rafael Nadal: ”Nadal nu a mai câştigat titlul la Roland Garros ca în fiecare an, dar este încă un sportiv imens. Ceea ce demonstrează cel mai bine acest lucru e că a cucerit aurul olimpic la Rio de Janeiro. E adevărat, nu a făcut-o singur, ci la dublu, dar este o pereche cu care nu joacă în mod obişnuit în turnee. Dedicaţia lui Nadal pentru sport este spectaculoasă. Este încă un competitor exceptional, Sper să rămână sănătos şi să poată continua să joace la nivel înalt încă doi sau trei ani”.

Despre actualul lider mondial, Andy Murray. ”Se fac 12 ani de când l-am văzut prima dată pe Andy Murray şi el avea de atunci ceva special. Când a reuşit să-şi organizeze capul şi a oprit mile de gânduri care îi veneau în minte în timpul meciului, atunci a ajuns la cel mai bun joc al său. Înainte, lupta împotriva adversarului, împotriva mamei, împotriva iubitei… era imposibil aşa”.

Despre impactul turneului de la Madrid în viaţa oraşului. Cu un contract încheiat cu municipalitatea care expiră în 2021, Ion Ţiriac spune că are o relaţie foarte bună cu primarul şi comunitatea, care, însă, doreşte să reanalizeze oportunitatea ca acest turneu să continue în capitala Spaniei. Ion Ţiriac a demonstrat însă cu cifre că această competiţie e profitabilă. ”Indirect, se cheltuiesc peste 200 de milioane de euro în publicitate. În mod direct, impozitele şi cheltuielile efectuate în timpul celor două săptămâni de turneu se ridică la peste 40 de milioane de euro. Pentru Madrid e o afacere bună, deoarece câştigă şi bani şi vizibilitate la nivel mondial, pe care nu ar avea-o în alte condiţii. Cu tot respectul, există brandul Real Madrid pentru echipa de fotbal şi care este incontestabil, dar marca oraşului Madrid este îmbunătăţită, deoarece acest turneu este transmis la televiziune în peste 200 de ţări, cel puţin 5-6 ore zilnic, de-a lungul a zece zile. Totul serveşte la promovarea oraşului Madrid din punct de vedere economic, dar şi politic. E ceva din care oraşul are de câştigat”.

Despre posibilitatea mutării turneului în altă parte. ”Acum am 7 sau 8 oferte pentru a muta turneul, dar eu consider că în acest moment turneul e foarte bine aici unde este. Cei care doresc să preia turneul nu trebuie să uite că noi avem contract cu Madridul până în 2021, aşa că abia din 2022 s-ar putea muta. Contractele pot fi rupte mereu, dar eu nu am rupt vreun contract mare, mediu sau mic. Şi asta ştiu oamenii care mă cunosc bine. Până în 2021, turneul e aici, apoi vom vedea. Mereu, cu cinci ani înaintea expirării contractului au discutat cu oficialităţile oraşului renegocierea contractului, prelungirea lui cu cel puţin 5, 6 sau 7 ani. Nu am avut încă această conversaţie, dar va sosi curând şi ziua în care ar trebui să o avem”. Despre cum va arăta turneul după retragerea lui Nadal. ”Am auzit tot timpul întrebarea asta: ce vom face fără Nadal? Ce am făcut înainte de apariţia lui Nadal? În 2002, 2003, când el nu a fost? Spania e o ţară sportivă, priviţi doar la rezultatele sportivilor săi la recentele Jocuri Olimpice. Eu vă spun că atunci când ai o proprietate cum ar fi Wimbledon, care timp de aproape 80 de ani, nu a avut un jucător britanic în Top 20, o păstrezi, pentru că e un brand. Iar turneul de la Madrid este un brand. Deci, cred că turneul poate funcţiona fără Nadal, cu tot respectul pentru el. Eu îmi scot pălăria în faţa lui Nadal, pentru tot ce a făcut, dar tenisul nu va dispărea odată cu el. Nadal va fi mereu acolo, în memoria tuturor. Comportamentul lui faţă de noi a fost de invidiat, a jucat aici în fiecare an, a câştigat mai multe titluri şi ne-a făcut foarte mult bine”.

Despre intenţia organizatorilor de la Indian Wells şi Shanghai de a deveni turnee de 1.500 de puncte, nu de 1.000, ca până acum. ”Suntem trei turnee diferite: Madrid, Indian Wells şi Miami. Noi suntem turneele de cea mai înaltă categorie combinată, iar Shanghai nu aparţine acestui grup. Celelalte turnee WTA nu sunt la acelaşi nivel. Noi plătim premii aproape duble faţă de Roma, de exemplu. Sincer, nu cred că vor exista modificări ale punctelor acordate. Turneele de Grand Slam sunt fericite că pot acorda 2.000 de puncte campionilor. Aici e o diferenţă. Cei mari sunt mari şi nu se poate concura cu ei, dar noi suntem un grup de 9 turnee, 10 dacă luăm în calcul şi Turneul Campionilor. Prin urmare, turneele Masters 1000 sunt cele care dau vizibilitate maximă jucătorilor de tenis de-a lungul anului. În ore de televiziune, un jucător e prezent pe micile ecrane mai mult în întreaga lume, pentru că un Masters 1.000 e un adevărat Grand Slam, sau chiar mai mult. Deci, eu spun că aceste turnee Masters şi Turneul Campionilor duc greul tenisului mondial. În plus, acordăm mai multe premii în bani decât restul circuitului ATP. Ei trebuie să facă schimbări, nu în termeni de puncte, dar, eventual, în evaluarea categoriei de turnee. Sper că în sfârşit vom avea un tablou cu 64 de jucători, în care nimeni să nu mai fie scutit de a juca în primul tur. Şi că se vor oferi premii mai mari jucătorilor, dar, desigur, în schimbul unui efort mai mare depus de ei la turnee.


Despre posibilitatea disputării unui Masters 1.000 în Emiratele Arabe Unite. ”Doha a plătit mai mult de 200 de milioane pentru a muta acolo un turneu WTA. Aşa că, de ce nu? Dar ei ar trebui să înceapă cu educarea mentalităţii lor. Turneul s-ar putea muta la Doha, dar nu merită publicitatea pe care Qatarul o are în 200 de ţări, sau capacitatea de a construi ceva imens în mai puţin de 6 luni. Ei trebuie să-şi educe mai întâi oamenii, să-i înveţe valorile autentice ale tenisului. Am şi alte exemple. Se plătesc două milioane unui jucător pentru trei zile de demonstrative. Dacă piaţa permite, se merge mai departe. Jucătorii nu sunt atât de fraieri încât să renunţe la asta. Dar suntem acum 9 turnee Masters 1.000, esenţa tenisului ATP. Şi nu cred că se va permite intrarea în circuit a încă unui turneu. Calitate nu înseamnă cantitate. Este posibil, dar foarte puţin probabil, deşi sună contradictoriu. Nu sunt prea multe turnee de vânzare.

Despre organizarea unui Turneu al Campionilor pentru jucătorii sunt 21 de ani. ”E ceva normal. Acum este un al joc, mult mai dur. Jucătorul de tenis este, la 15 ani, cu 20 de centimetri mai înalt decât pe vremea mea. Jocul este de două sau trei ori mai rapid. Este bine sau e rău? Cu tot respectul pentru Federer, Nadal sau Djokovic … Mi-a plăcut mult mai mult să văd meciuri între Năstase şi McEnroe, Santana contra lui Pietrangeli. Era un joc mult mai tehnic. Tehnica există şi acum, dar este diferită. Acum, mingea vine într-o fracţiune de secundă. Nu e ca un Ferrari, care ajunge de la zero la 100 de kilometri în trei secunde. Mingea este lovită şi în mai puţin de o secundă ajunge la 240 de kilometri pe oră. Acum, tenisul este un joc de ping-pong, dar pe un teren mult mai mare”.

Despre modificările pe care le-ar aduce în tenisul profesionist. ”Tenisul e cel mai fragmentat sport. Avem ATP, WTA, ITF, cele patru turnee de Grand Slam… este complicat. Tenisul nu s-a schimbat prea mult de-a lungul istoriei. Ce a evoluat de atunci? Tie-break-ul s-a introdus acum 30 de ani, a apărut Hawkeye-ul… cam puţin. Dacă aş fi fost zeul tenisului, aş mări dimensiunile mingei cu 50%, iar jocul ar deveni mai lent. Asta ar duce la mărirea importanţei tehnicii şi a talentului, două calităţi foarte apreciate în trecut"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite