17 zile până la cel mai complex campionat de după Revoluţie: tot ce trebuie să ştii despre noua ediţie a Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stanciu (stânga) şi Mureşan s-au luptat pentru titlu în sezonul trecut
Stanciu (stânga) şi Mureşan s-au luptat pentru titlu în sezonul trecut

„Adevărul“ prezintă toate schimbările care se vor produce în acest sezon, odată cu trecerea primului eşalon la un nou format.

Nivelul campionatului românesc e în scădere, însă ediţia 2015-2016 merită să fie urmărită, nu neapărat pentru calitatea fotbalului, ci pentru că propune un format nou.

Pentru prima dată, întrecerea internă va avea patru etape: sezonul regulat, play-off, play-out şi baraj. Iată ce înseamnă fiecare fază:

*Sezonul regulat – Cel în care vor participa toate cele 14 echipe. Prima etapă e programată pentru 11 iulie, iar ultima pentru 27 februarie. Per total, vom avea 26 de etape. Turul se va încheia la 3 octombrie, iar returul va începe la 17 octombrie. În 2015, se vor bifa 23 din cele 26 de runde, restul urmând să se dispute după pauza de iarnă (19 decembrie – 13 februarie).

După completarea sezonului regulat, campionatul se va „rupe“ în două părţi, iar toate cele 14 echipe vor avea punctajul înjumătăţit. Vor urma alte două competiţii:

*Play-off – Aici vor participa primele şase clasate după sezonul regulat. Miza? Câştigarea titlului şi calificarea în cupele europene. Per total, cluburile din play-off vor juca 36 de partide în campionat (26 în sezonul regulat + 10 în play-off). Play-off-ul se va termina la 7 mai.

*Play-out – Aici vor ajunge ultimele opt clasate după sezonul regulat. Miza? Evitarea retrogradării. Ocupantele poziţiilor 7-8 după play-out vor ajunge în „B“. Locul 6 va juca un baraj cu învingătoarea unui alt baraj din liga a doua (între echipele care au terminat pe 2 în fiecare serie). Câştigătoarea va evolua în primul eşalon. Şapte formaţii din play-out vor disputa 40 de jocuri în campionat (26 în sezonul regulat + 14 în play-out). O singură echipă din play-out, ocupanta locului 6, va bifa 42 de meciuri în 2015-2016 (26 în sezonul regulat + 14 în play-out + 2 meciuri de baraj). Play-out-ul se va termina la 29 mai.

Pentru a evita „traficul de puncte“ făcut de echipe fără obiectiv în play-out, e obligatoriu ca fiecare formaţie să strângă minimum 15 puncte în această fază a campionatului. În caz contrar, va porni în următorul sezon cu o depunctare. 

Mai puţine echipe, mai mulţi bani

Odată cu trecerea la un campionat cu doar 14 echipe, ele vor încasa sume mai mari din drepturile TV. Asta deoarece, spre deosebire de ediţiile trecute, suma de 27,5 milioane de euro pe sezon se va impărţi la 14 şi nu la 18 cluburi. 

O altă schimbare faţă de sezonul trecut va fi cea legată de numărul meciurilor din fiecare etapă din sezonul regulat. Dacă în 2014-2015, aveam câte nouă partide în fiecare weekend, acum numărul se va reduce la şapte.

Trei echipe în insolvenţă

Dacă în ediţia precedentă a Ligii I am avut opt echipe în insolvenţă, acum numărul acestora s-a redus la trei: Dinamo, CFR Cluj şi Petrolul. În plus, începând din această stagiune, CS U Craiova va putea participa în cupele europene, în caz că va dobândi acest drept pe linie sportivă. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite