Virusul Ebola a făcut peste 6.900 de victime, cele mai multe în vestul Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a prezentat un nou bilanţ al deceselor cauzate de virusul Ebola. Peste 6.900 de persoane au fost răpuse de virusul febrei hemoragice, cele mai multe provenind din vestul Africii, atenţionează experţii.

Mai exact, OMS arată că doar pe 14 decembrie, 18.569 de persoane au contractat virusul mortal în trei dintre ţările cele mai afectate, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, şi 6.900 au murit. De la începutul anului 2013, peste 18.600 de persoane au fost contaminate şi 6.915 au murit.

Cazurile de malarie, la cote alarmante

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susţin că ar fi crescut numărul de cazuri de malarie din cele trei ţări afectate de Ebola - Guineea Ecuatorială, Liberia şi Sierra Leone.

„Nu ştim şi nici nu putem şti numărul cazurilor de malarie în actuala situaţie, dar având în vedere starea serviciilor medicale şi teama populaţiei, putem crede că au existat mai multe cazuri de relaxare a măsurilor de prevenire din cauza cărora persoanele infectate nu au putut fi tratate”, a declarat doctorul Pedro Alonso, directorul Global Malaria Programme, citat de Agerpres.

Acesta a spus că în 2013 au fost înregistrate în total 6,6 milioane de cazuri şi 20.000 de morţi din cauza malariei.

Campanie împotriva malariei, amânată în Liberia

Guineea şi Sierra Leone desfăşurau programe active împotriva acestei boli. Iar Liberia, care în ultimul timp nu se ocupase de această problemă, prevăzuse lansarea unei campanii anul acesta, pe care a amânat-o însă din cauza Ebola. În prezent, majoritatea centrelor de tratament pentru malarie din aceste ţări sunt închise, iar controalele externe ale pacienţilor s-au redus la „o fracţiune din ceea ce reprezentau înainte de criză”, notează OMS.

Alături de tuberculoză şi HIV/SIDA, şi, mai nou, Ebola, malaria face parte din categoria bolilor considerate prioritare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deoarece face foarte multe victime. Până în prezent, în România au existat patru suspiciuni de Ebola, toate infirmate.

Patru suspiciuni de Ebola în România

În trei dintre cazuri, a fost vorba de malarie. Cel mai recent caz care a pus autorităţile pe jar a fost cel al unui bărbat de 60 de ani, recent întors din Nigeria, ţară care pe 19 octombrie a fost scoasă din zona endemică, dat fiind faptul că timp de 42 de zile nu a înregistrat niciun caz nou de îmbolnăvire.

În urma testelor minuţioase făcute de medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, Ministerul Sănătăţii a informat că bărbatul din Constanţa nu suferă de febră hemoragică, boală care a făcut deja 5.000 de decese la nivel mondial, ci de malarie, o patologie care are simptome comune cu Ebola. Astfel, bărbatul a fost trimis la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti, pentru a beneficia de tratamentul corespunzător.

Un alt caz recent este cel al unui bărbat din Galaţi, care s-a întors în România pe 19 octombrie, după ce a lucrat în Guineea Ecuatorială, ţară afectată de epidemia Ebola. Tânărul de 33 de ani era, însă, la a şaptea recidivă, după cum a declarat Oana Grigore, director de comunicare în Ministerul Sănătăţii. Ba mai mult, bărbatul care a fost preluat din Galaţi cu o ambulanţă specială, complet echipată, nici nu a fost dus la Institutul Matei Balş pentru testare, ci a fost luat în primire direct de medicii de la Institutul de Boli Tropicale Victor Babeş.

Alţi doi pacienţi au mai fost suspectaţi de Ebola, după ce au avut simptome similare cu febra hemoragică. Dacă în cazul unuia dintre ei, un inginer de 61 de ani din Ploieşti, s-a dovedit că boala care l-a doborât a fost tot malaria, în cazul celuilalt a fost vorba de infecţie urinară, după cum a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balş” din Bucureşti.

Simptomele malariei

Jumătate din populaţia lumii riscă să se îmbolnăvească de malarie, boală care omoară anual peste 600.000 de oameni, cei mai mulţi fiind copii mai mici de 5 ani şi femei însărcinate.

Malaria este o boală cauzată de un parazit care este transmis prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi. În corpul uman, paraziţii se înmulţesc în ficat şi apoi infectează globulele roşii din sânge. Simptomele malariei includ febră, dureri de cap şi vomă şi apar de regulă după 10 - 15 zile de la înţepătură.

Dacă nu este tratată corespunzător, malaria poate deveni rapid o boală care ameninţă viaţa. În multe părţi ale lumii, paraziţii au dezvoltat rezistenţă la un unele medicamente împotriva malariei.

Simptomele virusului Ebola

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.
 

Tratamente experimentale pentru bolnavi   

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata de mortalitate în cazul infecţiei cu virusul Ebola este de 90%. Prin urmare, persoanele care s-au îmbolnăvit au slabe şanse de supravieţuire, în condiţiile în care la ora actuală niciunul dintre cele opt tratamente experimentale şi două vaccinuri nu au fost probate clinic. 

„Acum o lună, comitetul OMS a validat că este etic să folosim tratamente experimentale în condiţiile în care nimic altceva nu te ajută. Asta nu înseamnă că ele sunt aprobate”, a declarat doctorul Olsavszky, adăugând că nu poate oferi un termen-limită pentru producerea unui vaccin.  

La rândul său, profesorul Emanoil Ceauşu, medic infecţionist, spune că tratamentele experimentale au avut rezultate bune. „Sunt convins că ce s-a întâmplat în SUA va ugenta etapele de studii clinice. În situaţii de criză aşa se întâmplă. Este, totuşi, o chestiune ce ţine de bani“, a declarat Ceauşu.

Citeşte şi: 

CE solicită statelor membre UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei de Ebola care a cauzat 5689 de morţi

Comisia Europeană a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar în vederea combaterii epidemiei de Ebola în Africa, care ar putea include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a "mii de îngrijitori", a anunţat o sursă europeană. Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.689, din totalul de 15.935 de persoane infectate cu acest virus, potrivit  OMS.

Epidemie Ebola: O mostră cu sânge infectat e furată, iar groparii lasă cadavrele în faţa spitalului în semn de protest

Autorităţile din Guineea spun că un recipient de răcire cu mostre de sânge infectat cu Ebola a fost furat dintr-un taxi, fără a se şti ce conţine. În Sierra Leone, angajaţii ce trebuie să-i înmormânteze pe cei decedaţi din cauza Ebola protestează lăsând cadavrele la poarta spitalelor pentru că nu şi-au primit sporul de periculozitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite